Elämää Jehovan todistajien maailmassa – lapsuus

Tervehdys kaikille Kotimaa24-sivuston käyttäjille. Ensimmäisen blogin kärkeen lienee kevyt esittely paikallaan.

Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jotta esittämäni sisältö ei pohjaisi ainoastaan omiin kokemuksiini, käsittelemäni ilmiöt ovat pääosin sellaisia, joihin Jehovan todistajien maailmassa olleet voivat samaistua laajemminkin. Omien kokemusteni lisäksi olen lukenut paljon muiden Jehovan todistajien maailmassa olleiden kokemuksia ja kertomuksia, niin Suomesta kuin ympäri maailman. Ja vaikka tulenkin esittämään ko. uskonnosta paljon kriittisiä näkökulmia, tarkoitus on käsitellä jossain vaiheessa myös siihen liittyviä positiivisia ilmiöitä. Blogieni sisältö voi toki jossain vaiheessa olla paljon muutakin kuin vain Jehovan todistajiin liittyvää.

Varhainen lapsuus

Varhaiseen lapsuuteeni kuuluivat toteamukset siitä, kuinka en ehdi kouluun, koska harmageddon ( = Jehovan ja ihmishallitusten viimeinen sota, jossa Jehova tekee lopun ihmisten hallitusvallasta ja surmaa kaikki pahat ihmiset = käytännössä kaikki muut kuin Jehovan todistajat) tulee ennen sitä. Kun pääsin kouluun, minulle kerrottiin, etten tulisi ehtimään yläasteelle tai varsinkaan käymään sitä loppuun. Loppu tulee joka tapauksessa ennen sitä. Tällaiset lapsille kerrotut totuudet pikaisen lopun läheisyydestä olivat tuohon aikaan varsin tavallisia (joka johtuu ainakin siitä, että harmageddonin piti tulla viimeistään 70-luvun puolessa välissä, ja vaikka ei tullut, lopun piti olla joka tapauksessa ihan oven takana). Niinpä elin koko lapsuuteni harmageddonia odotellessa ja pelätessä. Pelko johtui siitä, että ennen harmageddonia Jehovan uskolliset palvelijat tulevat kohtaamaan väkivaltaisia vainoja (näistä on nykyään ihan visuaalisia kuvauksia Jehovan todistajien konventeissa, joita katsovat myös pienet lapset). Toisaalta pelko johtui myös siitä, etten voinut olla ollenkaan varma omasta pelastautumisestani harmageddonista.

Lapsuus Jehovan todistajien maailmassa koostui normaalien koulun ja (rajoitetun) vapaa-ajan lisäksi seurakunnan kokouksista. Niitä oli siihen aikaan kolme kertaa viikossa. Kokouksiin tuli valmistautua, jonka lisäksi perheeltä odotettiin myös omaa panosta kenttäpalvelukseen, eli julkiseen julistamiseen. Tämä tarkoitti sitä, että todistajien lapsilla oli viikosta mahdollisesti vain kolmena päivänä kunnollista vapaa-aikaa. Kokouspäivät olivat lapselle viikon turhauttavimpia päiviä. Olisin myös kovasti halunnut harrastaa jotain joukkueurheilua kuten jalkapalloa, mutta urheiluseuratoimintaan osallistumista ei katsottu hyvällä, joten se jäi sitten kokematta lapsena iäksi. Toki jalkapalloa sai harrastaa pihalla tai seurakunnan järjestämänä, mutta eihän se ole ollenkaan sama asia kuin saada valmennusta ja kehittyä lajissa. Lisäksi seurakuntamme ei edes järjestänyt mitään urheilutoimintaa lapsille tai nuorille, eikä sitä taidettu järjestää juuri meidän seurakunnassa edes aikuisille.

Lasten koulumaailma

Koulumaailmassa selviytyminen oli oma taiteenlajinsa. Jehovan todistajien lapsilta odotetaan todistajana olemista ja elämistä myös koulussa. Siellä tulisi pystyä olemaan rohkeasti Jehovan todistaja ja tarpeen vaatiessa julistamaan uskonnostaan vaikka koko luokan edessä. Useimmille todistajien lapsille tällainen skenaario on painajainen. Todistajien lapset eivät myöskään saa osallistua uskonnontunneille, eivät saa nousta ylös Maamme-laulun aikana tai osallistua syntymäpäiviin, jouluun tai pääsiäiseen liittyvään ohjelmaan. Omana aikanani kouluissa oli myös verilättyjä, joita todistajat eivät saa syödä. Tämä ei varsinaisesi haitannut, koska sain sitten jotain muuta – oletettavasti parempaa – ruokaa. Monet todistajien lapset kokevat paljon koulukiusaamista vanhempiensa uskonnon takia. Tämä ei tietenkään ole todistajien lasten vika, vaan heitä kiusaavien vika, sekä myös vanhempien ja heidän uskontonsa vika, joka vaatii vanhempia varmistamaan, että heidän lapsensa edustavat uskontoa myös koulumaailmassa. Tämä on yksinkertaisesti väärin ja loukkaa lapsen oikeuksia. Useimmat todistajien lapset haluaisivat olla koulussa vain lapsia muiden joukossa, mutta joutuvat vanhempiensa suoranaisesta käskystä olemaan jotain muuta.

Lasten tulevaisuuden näkymät

Omasta ja monien muiden Jehovan todistajien perheissä kasvaneiden puolesta voin todeta, että Jehovan todistajien lapsuus on kaukana normaalista. Perheiden ulkoiset olosuhteet saattavat näyttää erinomaiselta, mutta lapsuus, jossa väkivaltaiset vainot ja harmageddon ovat tulossa aina ihan kohta, ja jossa kaikki muut kuin Jehovan todistajat tuhotaan (myös ne kivat naapurit ja luokkakaverit), ei ole lapsen henkisen kasvun kannalta terveellinen ympäristö. Kun lapset vielä pyritään saamaan kasteelle ennen kuin heillä on mitään edellytyksiä ymmärtää kasteen todellista ja lopullista merkitystä (keskimäärin 12 – 15-vuotiaana, aikaisimmillaan jopa pitkästi alle 10-vuotiaina), Jehovan todistajien lasten tulevaisuuden näkymät sinetöidään ennen kuin he ehtivät edes ymmärtää mitä tapahtui. Aikuisena sitä kyllä ehtii miettimään, mutta mitään ei enää voi. Jos jehovantodistajuus ei ollutkaan se sinun juttusi (koska ihminen ei nyt vain voi tietää lapsena mikä hänen maailmankatsomuksellinen näkemyksensä on sitten myöhemmin), niin sillä ei ole merkitystä. Jos haluat lähteä Jehovan todistajista, menetät säännön mukaan niin vanhempasi, sisaresi kuin kaikki kaverisi ja ystäväsi yhteisöstä.

Seuraavassa blogissa tarkastelen tarkemmin sitä, miksi Jehovan todistajien lapsikaste on väärin.

  1. Kiitos blogista!

    Hengellinen väkivalta on tietyllä tavalla julmempaa kuin ruumiillinen, mutta niin Jehovan todistajissa kuin muissa vastaavissa lahkoissa sitä ei nähdä väkivaltana. Uskonnoilla pystytään sokeuttamaan silmät niin perusteellisesti, ettei ymmärretä uskonnon valon olevan syvintä pimeyttä.

    Oma lukunsa on Jehovan todistajien oppi, kuten verensiirto kielto, jonka takia moni on kuollut niin turhaan kuin turha on turhaa. Eikä kielto edes perustu Raamattuun, vaan sen sanoman kieroon vääntämiseen.

    Tee paljon blogeja. Mikä ettei niitä voisi sitten laittaa kirjan kansien väliin.

    • Tapio Tuomaala: ”Hengellinen väkivalta on tietyllä tavalla julmempaa kuin ruumiillinen, mutta niin Jehovan todistajissa kuin muissa vastaavissa lahkoissa sitä ei nähdä väkivaltana. Uskonnoilla pystytään sokeuttamaan silmät niin perusteellisesti, ettei ymmärretä uskonnon valon olevan syvintä pimeyttä.”

      Tämä on täysin totta. Hengellinen väkivalta, jonka esimerkiksi ihmisten järjestelmällinen hylkääminen täyttää heittämällä, on yksi julmimmista (ja todistajien kohdalla myös perusteettomimmista) rangaistuksen muodoista.

      Ja siinä tosiaankin ihmisen kokonaisvaltainen hahmotuskyky on sokeutettu niin, että puita ei nähdä metsältä. Hylkääminen on Jehovan todistajien järjestön mukaan rakkautta, aivan samalla tavalla kuin Orwellin maailmassa sota on rauhaa. Orwellin teoksessa ”Vuonna 1983” on hyvin paljon muitakin yhtymäkohtia todistajien maailmaan. Oikeastaan hämmästyttävän paljon.

  2. Hyvä juttu Antero, että avaat kokemuksiasi täällä. Ohessa minun kokemuksiani vähän toisaalta.

    Uskonnolliset yhteisöt perustuvat järjestään väkivaltaan, eikä mikään yhteisö ole tästä poikkeus. Isis edustaa ehkä yhdensorttista äärilaitaa, mutta esimerkiksi suomalaiset herätysliikkeet, luterilainen kirkko ja jehovalaisuus ovat kaikki paimentaneet väkivallan sauvalla karjaansa. Itse erosin lestadiolaisuudesta 15-vuotiaana, liityin kirkon toimintaan isosena ja hyppäsin siitäkin pois vuoden kuluttua. Väkivallan merkkejä oli helppo nähdä jo silloin, eikä minun ollut hankala hypätä niistä ympyröistä pois. Kiitos siitä vanhemmilleni, jotka eivät koskaan painostaneet minua mihinkään suuntaan. Väkivalta piirtyi mielissäni seuraavissa asioissa:
    Liikkeen ulkopuoliset määriteltiin vihollisiksi, joilla ei ole asiaa taivaaseen ja joista kannattaa olla erossa. Tunne erilaisuudesta kehittyi ja sen korjaaminen on ollut mahdollista vasta aikuisiällä. Perisyntikäsitteellä maalattiin itsetunnon ensiportaat jyrkiksi, kun ihminen ei ole koskaan riittävä. Ulkoisesta pukeutumisesta saarnattiin ja tanssi, taiteet ja muu luova itsensä toteuttaminen oli turhaa. Fyysistäkin väkivaltaa perusteltiin jumalan tahdolla. Kontrollointi, manipulointi ja pelottelu olivat parasta kasvualustaa monelle nuorelle kulkijalle. Elämänkielteisyys oli silmiinpistävää. Uskon ydin oli aina pelastuksessa, jossain muualla kuin tässä elämässä. Että näin. Kaikilla uskonnollisilla yhteisöillä on takanaan musta historia, joka ei kestä päivän valoa. Kaikilla. Kristinuskon mustan historian aakkoset löytyvät raamatusta.
    #hyvinmeneemuttamenkoon

    • Kyllä, näin se valitettavan usein menee. Korostunut me ja he -henkisyys on aina omiaan vääristämään yhteisön käsityksen itsestään ja suhteestaan muuhun maailmaan. Jehovan todistajat esimerkiksi ajattelevat että koko maailma keskittyy heihin, ja että ihan pian alkavissa vainoissa valtioiden armeijat hyökkäävät heitä vastaan. Kuvaavin lausunto tällaisista harhakuvitelmista löytyy Vartiotornista 1. syyskuuta 1987:

      ”Yhdistyneet kansakunnat on todellisuudessa Jehova Jumalaa ja hänen maan päällä olevia vihkiytyneitä todistajiaan vastaan tähdätty maailmallinen liitto. Todellisuudessa se on salaliitto, jossa maailmalliset kansat panevat viisaat päänsä yhteen ja punovat juonia siitä, mitä ne voisivat tehdä Jehova Jumalan maan päällä olevaa näkyvää järjestöä vastaan. Tätä ”asiainjärjestelmän päättymisen” aikana tehtävää salaliittoa esikuvasi se liitto, johon viitataan Jesajan 8:12:ssa.”

  3. Jehovalaiset ovat eniten edustettuina tai ainakin mainitaan usein, kun järjestöstäUskontojen uhrien tuki tiedottaa ja toimii.

    Jehovalaisuus ei ole perinteisesti pyrkinyt saavuttaa kristinusko-statusta. Nyt kuitenkin sillä, niinkuin mormoneillakin on pyrkimys pukea kristinuskonnolliset liivit. Sen ilmiön ahkera edustaja tällä foorumilla kehuskelee. jopa minua, pyrkimyksellä raamatullisuuteen, eikä käytä Vartiotorni-liikkeen perustaa UM raamattua. KK-92 on suomeksi viittauksissa ja englanniksi ei King James ole minun silmiini sattunut, kun Rauli tukea tunkeutumiselleen rakentaa.

    Mitä Vartiotorni-liikkeen harhojen, epäraamatullisuuksien, määrään tulee, niin se on määrällisesti, vain arvio, vähäisempi kuin Roomalaiskatolisella kirkolla.

    Edustatko niitä jehovalaisuuden jättäneitä, jotka ovat tulleet uskoon, vai kyllästyitkö vain touhuun?

    • Reijo Mänttäri: ”Sen ilmiön ahkera edustaja tällä foorumilla kehuskelee. jopa minua, pyrkimyksellä raamatullisuuteen, eikä käytä Vartiotorni-liikkeen perustaa UM raamattua. KK-92 on suomeksi viittauksissa ja englanniksi ei King James ole minun silmiini sattunut, kun Rauli tukea tunkeutumiselleen rakentaa.”

      Julkisessa keskustelussa ei taitaisi olla eduksi käyttää omaa käännöstä. Veikkaan siksi vain markkinointikikaksi. 😉

      Reijo Mänttäri: ”Edustatko niitä jehovalaisuuden jättäneitä, jotka ovat tulleet uskoon, vai kyllästyitkö vain touhuun?”

      Siinäpä muuten yksi hyvä aihe blogiini. Voisin vähän käsitellä uskoa ja todistajuutta ja miten ne kaksi tanssivat keskenään – pakotettuna vai vapaasti. Kiitos tahattomasta aihevinkistä. 🙂 Vastaukseni kysymykseesi sitten ko. blogissa. 😉

  4. ”Hengellinen väkivalta, jonka esimerkiksi ihmisten järjestelmällinen hylkääminen täyttää heittämällä, on yksi julmimmista (ja todistajien kohdalla myös perusteettomimmista) rangaistuksen muodoista.”

    Niin minustakin. Vaikea kuvitella suurempaa julmuutta. Kuulemani perusteella samaa esiintyy lestadiolaisuudessa. Vaikea ymmärtää, miten pystytään ohittamaan selvä käsky:

    ”Mutta jos joku ei pidä huolta omaisistaan ja varsinkaan ei perhekuntalaisistaan, niin hän on kieltänyt uskon ja on uskotonta pahempi.”

    Jakeen viesti ilmeisesti ohitetaan tulkitsemalla muita jakeita oman uskonopin mukaisesti. Näiden lahkojen toiminnasta näkee, miten kirjain tappaa. Kun kirjain paaduttaa omantunnon, niin seurauksena on rakkauden ja ihmisyyden kuoleminen.

  5. Heikki Halme 31.07.2019 22:22 kirjoituksen johdosta

    Heikin kuvaus on monessa asiassa totta, ei epäselvyyttä. Vastaa löytyy myös kaikkialta siellä missä ihmisiä on. Oli se sitten polittinen aate, idologinen katsomus, seuratoiminta tai harrastuspiiri.
    Näitä negatiivisiä ilmiöitä ja asioita ei voida rajata vain uskonnon piiriin. Mistä tämä johtuu?

    Jos ajan autolla väärin, se ei tee autolla ajamista noin kategorisesti vääräksi. Se ei ole Raamatun syy jos joku käyttää sitä mielivaltaisesti. Syntiinlankeemuksen seuraukset näkyvät meidän ihmisten maailmassa kaaosvaltoina. Minä usko edelleen kirkon ja raamatun sanomaan. Ja haluan liittyä kirkon vuosituhantiseen kanoniseen tulkinta traditioon. Se antaa turvan, rajat ja rakkauden.

Antero Syrjänen
Antero Syrjänen
Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com