Bloggaa reippaasti, kommentoi fiksusti

Kotimaa24:n uutisten alla ei jatkossa enää ole mahdollisuutta kommentoida. Lukijablogien alla on. Toivottavasti keskustelu ja kommentointi jatkuvat vilkkaana, mutta sitäkin asiallisempana.

Muista, että bloggaajalla on oikeus poistaa kommentteja, jotka ovat esimerkiksi trollaavia, henkilöön käyviä, räksyttäviä, jankuttamista, pahansuopia,  höpöttäviä, hurskastelevia ja vinoilevia. Itse asiassa bloggaaja voi itse määritellä keskustelun äänilajin bloginsa alla.

Ylläpito on lukijabloggaajien apuna ja poistaa jatkossakin asiattomuuden, jos niitä havaitsee blogikirjoitusten kommenteissa.

Kotimaa24 aloitti 2009 nimenomaan blogipalveluna, silloin myös blogimetsäksi ja sähköiseksi kirkonmäeksi kutsuttuna keskustelun paikkana. Uutisia sivustolla alkoi ilmestyä 2010, mutta silloinkin lukijablogit olivat tärkeä osa kokonaisuutta, kuten ovat edelleenkin.

Blogiprofiileja on luotu osapuilleen 180, joista aktiivisia kirjoittajia on noin 80 - joulukuun aikana eri kirjoittajia on ollut 47.

Uudet bloggaajat ovat tervetulleita. Voit vapaasti perustaa Kotimaa24:n lukijablogin ja alkaa sen avulla muuttaa maailmaa : )

Kotimaa24:n käyttöehdot ja sisältöohjeet löydät täältä

P.S. Jos et halua perustaa omaa blogia, mutta sinulla on näkemys kirkkoa, uskontoa tai elämänkatsomusta liippaavasta asiasta, voit tarjota kirjoitusta vierasblogiin - niitä on kolme:

Yksi kerrallaan, jossa yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa24:ssä.

Verkkoessee, jossa on pitkiä kirjoituksia teologiasta, historiasta, tulevaisuudesta ja yhteiskunnasta.

Anonyymi-blogi, jossa voi kirjoittaa nimettömästi asiasta, joka on arkaluonteinen tai sillä tavoin hankala, että oman nimen käyttäminen ei ole mahdollista.

Jos haluat kirjoittaa vierasblogeihin, ota yhteyttä toimitukseen: kotimaa24@kotimaa.fi

284 kommenttia

 • Rauli Toivonen sanoo:

  Salmen sanoma nimimerkillä kirjoittamisesta saa ehdottoman kannatukseni. Ja onhan sellainen sääntöjen vastaista, mikä useimmille meistä merkitsee paljon.

  On tilanteita, jolloin esimerkiksi työnantajan maine vaarantuu omalla nimellä esiintymisestä. Perusteltuja syitä anonyymiydelle on siis olemassa. Sääntöjä ei kuitenkaan tarvitse rikkoa.

  Kun laajasta K24-aihepiiristä löytyy jotakin tärkeää sanottavaa, on mahdollisuus blogata nimettömänä osastossa Anonyymi-blogi. Voi tietysti olla, ettei siellä agendana voi olla nimettömyyden suojaama pahansuopaisuus muita lähimmäisiä kohtaan. Myönteinen asenne toisinajattelijoihin olkoon johtotähtemme, vaikka eri mieltä joistakin asioista olemmekin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Marjaana Järvinen sanoo:

   YLLÄPITO poistanut tästä kohdasta henkilöön käyvän osuuden.

   Niille jotka eivät ole perehtyneet kyseiseen uskonnolliseen yhteisöön, on ehkä vaikea ymmärtää miten vakavasta asiasta on kysymys. Jehovan todistajat rikkovat perheitä yhteisön hylkäämissäännöllä ja aiheuttavat itsemurhia kieltämällä lääketieteellisiä hoitomuotoja jäseniltään.

   Olisiko jonkun mielestä kannatettavaa, että tällaisen yhteisön jäsenet saisivat suorittaa harhaanjohtavan positiivista mielikuvamarkkinointia Kotimaa24-sivustolla ja houkutella yhteisöönsä mahdollisia uusia jäseniä, ilman että joku kertoo miten asiat taustalla oikeasti ovat?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Minä en ole havainnut, että Rauli T. yrittäisi mitenkään aivopestä meitä muita kommentoijia. Hän kirjoittaa asiallisesti. Olen käynyt hänen kanssaan muutamia lähinnä opillisia keskusteluja ihan hyvässä hengessä.

   Emmehän me muutenkaan niele tuosta vain kaikkea mitä joku tänne kirjoittaa. Mielestäni on jokaisen kommentoijan omalla vastuulla ottaa selvää vaikkapa Jehovan todistajien opeista.

   Uskon, että jokseenkin kaikki täällä kommentoivat tietävät esim. heidän lääketieteelliset ajatuksensa verensiirtoihin jne. Samoin kuin kiellon olla yhteydessä liikkeestä eronneisiin. Itse en ko. tapoja hyväksy, mutta ei se estä minua keskustelemasta liikkeeseen kuuluvien kanssa. Onhan täällä monia muitakin eri aatoksia edustavia kommentoijia, joiden ismeistä olen eri mieltä, mutta kommunikoin kuitenkin heidän kanssaan edustamastani näkökannasta kiinni pitäen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Marjaana Järvinen sanoo:

   Näin on. On silti otettava huomioon, että keskusteluja seuraa aina useampi kuin niihin osallistuu. Seuraajista useat voivat olla taivaallisen tietämättömiä todistajien vaarallisista piirteistä. Todistajiin liittymiseen liittyy myös sellainen piirre, että negatiivisista asioista nimenomaan ei saa ottaa selvää. Ja koska todistajien kaltaisiin liikkeisiin liitytään yleensä esimerkiksi jonkun elämänkriisin keskellä, asioista selvää ottaminen jää helposti muutenkin väliin. Liikkeen lupaukset lumoavat ihmisen heikolla hetkellä, eikä mene kuin hujaus ja liikkeeseen liittyvä pitää kaikkea kritiikkiä Saatanan vehkeilynä, koska todistajat ovat niin kertoneet.

   Ja koska Rauli on uskontonsa julkinen edustaja ja vastuuasemassa seurakunnassaan, on mielestäni täysin perusteltua, että hänen edesottamuksensa keskusteluissa tulevat punnituksi myös edustamansa uskonnollisen liikkeen kannalta. Koska kuka haluaisi että Kotimaa24-sivuston keskustelujen takia joku kääntyisi todistajaksi ja kuolisi auto-onnettomuuden seurauksena, kun ei hyväksynyt verensiirtoa? Tai kuka haluaisi, että perheitä hajoaisi näiden keskusteluiden takia, vain koska kukaan ei ollut esittämässä Jehovan todistajien julkisen edustajan kannanottoihin kolikon todellista puolta? Kuka haluaa ottaa vastuun tällaisista skenaarioista?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Marjaana Järvisen kommentoinnista voi sanoa, että se täyttää kaikki kiusaamisen tunnusmerkit.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Marjaana Järvinen sanoo:

   Mitä mieltä Kari-Matti on Jehovan todistajien karttamissäännöstä, jossa omat lapset ja vanhemmat hylätään totaalisesti, mikäli nämä syystä tai toisesta eivät enää halua olla Jehovan todistajia? Liekö kiusaaminen jopa liian lievä termi?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Marjaana, minkä ihmeen takia ajattelet, että Rauli on vastuussa kaikesta mitä Jehovan todistajat ovat tehneet, julisteneet tai opettaneet? Hän kirjoittaa omalla nimellään omista näkemyksistään, erittäin asiallisesti perustellen.

   Ei tosiaan ole reilua ottaa esiin jehovan todistajia uskontokuntana ja joukkona joka kerta. En lainkaan ymmärrä suhtautumistapaasi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Ehkä hiukan käsitän tuota Marjaanan asennetta. Siltä pohjalta, että Raulin keskustelutaidot ovat huippuluokkaa. Niin kuin pitkään todistajana toimineilla usein on. Monen on sitä vaikea tajuta, kun kyseessä kuitenkin on vapaa keskustelu. Koko todistajien toiminta perustuu näihin keskustelutaitoihin, jotka on siellä vedetty todella korkealle tasolle. Minulla ei ainakaan riitä rohkeutta ryhtyä Raulin kanssa keskustelemaan. Hän pyörittäisi minua, kuin pyykkiä pesukoneessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Marjaana Järvinen sanoo:

   Itse kutsuisin sitä enemmän harhaanjohtamis- kuin keskustelutaidoksi. Hyvä malliesimerkki tästä on Jehovan todistajien virallinen tiedottaja. Tämä on kertonut usein mediassa, että entisiä Jehovan todistajia ei karteta, samaan aikaan kun todistajien omilta nettisivuilta on kuunneltavissa saman tiedottajan lukemana Vartiotornia, jossa tähdennetään kuinka tärkeää entisten todistajien karttaminen on.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  J-todistajien kanssa kun lähdetään keskustelemaan Raamatusta, niin on pitäydyttävä tarkasti vain siihen mitä Raamatussa on. Heti kun lähdetään ”keskustelemaan mielipiteistä” , niin olemme jo heikoilla jäillä. Sillä heidän keskustelutaitonsa tähtäävät juuri siihen, että heidän oppinsa osoittautuu yllättäen oikeaksi. Joka merkitsee käytännössä sitä, että heikommin taidoin varustettuna olemme puhuneet itsemme pussiin. Sitä sen ei tarvitse merkitä, että olisimme väärässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Ninimekki Pelle. ”Sitten huomasin, että Ankkalinnassa ei edes ole kirkkoja eikä minua siis voida vihkiä siellä”. Men siis Maistraattiin vihittäväksi, ja unohda kirkko.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Katja Sallinen sanoo:

  En roiku enää hirveästi täällä, mutta ihmiset kommentoineineen ei enää loukkaa. Heidät olen oppinut ohittamaan. Enemmänkin uutisointi joskus, sillä uutisointi on toista kirkkokuntaa loukkaavaa silloin tällöin. Ikään kuin polarisointia etsivää uutisointia, joka tavallaan kuuluu ajan henkeen kuin rotuoppi pääkallomuotoineen 1800-luvulle, joka oli sen ajan erottelua tai rasismia. Mutta henkilöön tarttuminen jatkuu siitä, mihin se edellisen kerran poikkaistiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Mikko Nieminen,

  sanot ”Usein erehdymme puhumaan totuudesta kun tarkoitamme vakaumusta. Niitä voi olla monia, ja onkin. Myös evankelis-luterilaisen kirkon sisällä.”

  Tämä väite on mielenkiintoinen. Kertoisitko tarkemmin, mitä tarkoitat. Tarkoitatko, että Raamatun totuus muuttuu itsekunkin vakaumuksen mukaisesti eli totuuksiakin voi olla monia?

  Kerroit aiemmin työskenteleväsi kirkon nuorisotyön parissa. Millaisia vakaumuksia ja niiden mukaisia totuuksia olet havainnut kirkon työntekijöiden parissa?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Minulla on tapana vastata muille osoitettuihin kysymyksiin. Yksi esimerkki erilaisista vakaumuksista on Paavalin ’Herran käskyn 1. Kor. 14:37)’ tulkitseminen niin tai näin. Joillekin on totta, että se viittaa nimenomaan saman kirjeen 34. ja 35. jakeeseen ja näin kieltää seurakunnan saarnaviran naisilta. Toisille taas on totta, että se viittaa luvun päättävään 40. jakeeseen ja tähdentää karismaattisuudenkin kohdalla noudatettavaan arvokkaaseen järjestykseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Martti Pentti, tuossakin asiassa totuus on olemassa.

   Ei ole useita totuuksia, vaan yksi, vaikka siitä ollaan eri mieltä. Tämän vuoksi on esitettävä ja vertailtava perusteluja eri tulkinnoille. Eikä jäädä siihen tilaan, että ”tekstin voi tulkita monella tavalla”.

   Jossain vaiheessa oli muodissa, että ”runon voi tulkita monella tavalla” ja että proosatekstissä mukamas näyttää hienolta, jos käyttää ”monitulkintaisia” ilmaisuja.

   Sittemmin on oivallettu tällaisen järjettömyys, ja että on mielekkäämpää kirjoittaa niin kuin tarkoittaa, tinkimättä persoonallisista ilmaisuista, joiden tarkoituksena tulisi olla tekstin selkiyttäminen, ei sen merkityksen hämärtäminen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Tuossakin asiassa totuus on olemassa.” Aimo T. Nikolainen on käsittääkseni jokseenkin luotettava asiantuntija: ”Jos lainkaan on tarpeellista etsiä meille annetuista evankeliumeista tämän tekstijakson uusitestamentillista perustelua, kysymykseen tulisi Jeesuksen sana innostuneille opetuslapsille: ’Älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat’. Kysymys olisi siis ’henkien’, ei naisten alistamisesta.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   > Kertoisitko tarkemmin, mitä tarkoitat.

   Meillä on evankelis-luterilaisen kirkon sisällä erilaisia näkemyksiä esimerkiksi siitä, ovatko esiaviolliset seksisuhteet tai samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset parisuhteet syntiä. Riippumatta henkilökohtaisesta vakaumuksestamme kussakin kysymyksessä emme ole mielestäni parempia tai huonompia kristittyjä tai enemmän tai vähemmän oikeassa olevia ihmisiä.

   > Millaisia vakaumuksia ja niiden mukaisia totuuksia olet havainnut kirkon työntekijöiden parissa?

   Näissä seurakuntalaisia jakavissa kysymyksissä myös työntekijöiden näkemykset jakautuvat samalla tavalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Aimo T. Nikolainen on käsittääkseni jokseenkin luotettava asiantuntija:” Olet ennenkin vastaavasti siteerannut Nikolaista. Hänen kirjansa lisäksi sinulla oli toinenkin kirja? Onko sinulla useampia? Kommentointityylisi ei minusta viittaa tällaiseen lukeneisuuteen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Voi hellanlettas sentään tuota taas esilletulevaa Hämäläisen Baabelin tornin korkeuden ylittävää omahyväisyyttä. Hänellä itsellään taitaa siis olla ihan kolme kirjaa… Olenaista ei tietenkään ole paljonko lukee vaan paljonko lukemastaan ymmärtää…

   Nikolaisesta muuten kerrotaan,että hän raamatunkäännöskomitean 1992 saatua työnsä päätökseen oli ristinyt kätensä ja huokaissut syvään: ”Taas me kristityt olemme kääntäneet Raamatun, nyt vaan modernimmin väärin..” Rehellinen mies.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. “Taas me kristityt olemme kääntäneet Raamatun, nyt vaan modernimmin väärin..” Rehellinen mies.”

   Tästä olemme kyllä samaa mieltä. Niillä oli siinä komiteassa yksi islamistikin, ja kai joku runoilija tms.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Taas me kristityt olemme kääntäneet Raamatun, nyt vaan modernimmin väärin..” Rehellinen mies.” —–

   -Sanoiko Aimo T. Nikolainen noin? Sitten kunnioitan häntä sitäkin enemmän.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Siis yhdyt Sarin kanssa siihen Nikolaisen näkemyksen että Raamattu oli myös aiemmin käännetty väärin: ”. ..n y t v a i n modernimmin väärin”…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Kommentointityylisi ei minusta viittaa tällaiseen lukeneisuuteen.” En kommentoikaan kehuakseni lukeneisuudellani vaan esittääkseni kantani asioihin mahdollisimman ytimekkäästi. Lainaamani Aimo T. Nikolaisen ajatus on kirjasarjasta Avaa Uusi Testamentti, josta minulla on puolet eli kuusi osaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Lainaamani Aimo T. Nikolaisen ajatus on kirjasarjasta Avaa Uusi Testamentti, josta minulla on puolet eli kuusi osaa”. Olen ennenkin suositellut sinulle apuvälineeksi Raamatun ymmärtämiseenkolmiosaiat Raamatun Isoa Tietosanakirjaa, joita saa nyt muutamalla kympillä nettidivareista tai huuto.netistä kun vahat vapaakristilliset tyhjentävät kuolinpesiä. Tätä kirjasarjaa kai herra Heinolakin on kehunut. Uskon että sinlle tästä olisi sekä iloa että hyötyä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. ”Siis yhdyt Sarin kanssa siihen Nikolaisen näkemyksen että Raamattu oli myös aiemmin käännetty väärin: “. ..n y t v a i n modernimmin väärin”…

   No vuoden 1938 käännös on kyllä parempi. Minä olen siis ammatikseni saarnaillut kolmisenkymmentävuotta ja aina käyttänyt vuoden 1938 käännöstä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   MIten arvioisit vuonna 1873 Yhdysvalloissa julkaistun yli 1100-sivuisen Hitchcock’s New and Complete Analysis of the Holy Bible -teoksen, Antti Hämäläinen? Siitä on minulle ollut paljon hyötyä ja iloa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”MIten arvioisit vuonna 1873 Yhdysvalloissa julkaistun yli 1100-sivuisen Hitchcock’s New and Complete Analysis of the Holy Bible -teoksen?” Arvioisin että siitä on sinulle jatkossakin iloa a hyötyä. 1897 ei liberaali teologiakaan ollut ongelma.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Novum on erinomainen lähdeteos näyttäessään tekstiosioissaan ja sanakirjassaan joukon erilaisia lähtötekstejä ja niille vaihtoehtoisia käännöksiä. Sensijaan teoksen fundamentalistiset selityspalstat herättävät minussa lukijaa aliarviovassa ylhäisen opettajamaisessa tyylissään lähinnä myötähäpeää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. ”Novum on erinomainen lähdeteos näyttäessään tekstiosioissaan ja sanakirjassaan joukon erilaisia lähtötekstejä ja niille vaihtoehtoisia käännöksiä”. Näinhän se oli, että Heinola suositteli Novumia. Tämä on kaikille hyvä teos, koska sen avulla voi kuka vaan ottaa selvää kreikan kielisistä sanoista koko uudessa testamentissa. Myös viittaukset muihin käännöksiin ovat hyvät.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Hämäläinen siteerasi minua manipuloivalla tavalla kun jätti siteeraamatta ja komentoimatta tämän:

   Sensijaan teoksen (Novumin) fundamentalistiset selityspalstat herättävät minussa lukijaa aliarviovassa ylhäisen opettajamaisessa tyylissään lähinnä myötähäpeää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”No vuoden 1938 käännös on kyllä parempi.” —

   -Ehdottomasti. Heräsin tähän oikeastaan vasta tänä vuonna. Monet kohdat on käännetty siten, että tulkinta muuttuu aivan toiseksi, ja sanoja on korvattu siten, että sanoma lässähtää.

   Kuten täällä aiemmin mainitsemani: ”Etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi” (Jes.58:7) joka on käännetty 92-käännöksessä yleiseksi lähimmäisen auttamiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”1897 ei liberaali teologiakaan ollut ongelma.” Mistä mahdoit tuon vuosiluvun tempaista?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “’Etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi’ (Jes. 58:7) on käännetty 92 käännöksessä yleiseksi lähimmäisen auttamiseksi.” Ei sentään; 92 käännöksessä puhutaan veljestä. Sen voi tulkita tarkoittavan vain saman perheen miespuoliseksi henkilöksi tai niin, että jokainen ihminen on sinun veljesi tai sisaresi. Samalla tavalla on tulkittavissa tuo ’oma lihakin’.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”1897 ei liberaali teologiakaan ollut ongelma.” Liberaaliteologia syntyi valistuksen myötä 1700-luvulla. Lainaan netistä löytynyttä: ”Liberaaliteologia kehittyi edelleen 1800-luvun kuluessa, ja sai uutta tukea uudesta raamattukritiikistä ja nykyaikaisesta eksegetiikasta. Se muotoutui lopullisesti 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa sellaisten teologien kuin Albrecht Ritschlin ja Adolf von Harnackin vaikutuksesta.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.”Mistä mahdoit tuon vuosiluvun tempaista?” Kunpa tietäisin. Tarkoitus oli viitata kirjasi julkaisuvuoteen 1873.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Taidat kannattaa HIFK:iä. https://hifk.fi/

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.” Liberaaliteologia syntyi valistuksen myötä 1700-luvulla”. Sanoit onkineesi tiedot netistä. Minä opiskelin 1980-luvulla teologiaa ja liberaali teologia tuli silloin tutuksi. Minun dogmatiikan opettajat kävivät läpi liberaali teologit 1700-luvulta alkean silloiseen nykyhetkeen, jolloin mm. Räisänen oli vahva vaikuttaja. Jokaisen kohdalla osoitettiin niiden teoogian heikkous ja myös harhaisuus. Olen näistä ajoista kovin kiitollinen koska säästyin monelta mahdolliselta harhapolulta ja sekoilulta. En ole kovasti näitä sen jälkeen miettinyt , eikä paljon kiinnostakaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. ”Hämäläinen siteerasi minua manipuloivalla tavalla”

   En kyllä ole ollenkaan niin nokkela väittelijä kuin herra Heinola luulee.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”“1897 ei liberaali teologiakaan ollut ongelma.” Mistä mahdoit tuon vuosiluvun tempaista? Liberali teologia on meillä minusta muodostunut ongelmaksi vasta toisen maailmasodan jälkeen. 1980-luvulta alkaen on sen huono hedelmä alkanut kunnolla tulla näkyviin .Ensin on harhojen kylvö, ja sitten näemme sekavan ja kitkerän hedelmän.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”1980-luvulta alkaen on sen huono hedelmä alkanut kunnolla tulla näkyviin.” Sinä olet varmaan tuolloin joutunut liberaaliteologian kanssa tekemisiin tilanteissa, jossa oma näkökulmasi on ollut ratkaisevasti toinen. Hedelmä saattaa olla sinusta vastenmielinen, mutta sehän ei ole sama asia kuin huono.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Minä opiskelin 1980-luvulla teologiaa ja liberaali teologia tuli silloin tutuksi.” Kerropa vielä, missä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.” Kerropa vielä, missä” Vapaakirkollisessa semnaarissa. Tämä oli minun tarkoituksiin oikein hyvä. Vaimo luki Åbo Akadmissa, jossa standardi tietysti oli parempi.

   Meidän työssä tämä ei ole ollut tärkeintä, eikä kolulutksesta ole kysytty kertaakaan, kun työmme on perustunut armoitukseen ja hengelliseen lahjaan. Teologia kuitenkin antaa välttämättömän kyvyn eritellä erilaisten oppien ja opetusten taustoja ja myös järjestellä omia opetuksia. Tätä varten meillä on hyvä kotikirjasto.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Sinä olet varmaan tuolloin joutunut liberaaliteologian kanssa tekemisiin tilanteissa, jossa oma näkökulmasi on ollut ratkaisevasti toinen”. Ninpä, kyllä hän sen on täällä chattaillessa huomannaut, että näkökulmat ovat erilaisia. Ennen tätä Kotimaa 24 ”tappalua” en kuitenkaan ole liberaaliin teologiaan törmännyt, koska työskentelen herätyskristittyjen parissa, ja niissä seurakunnissa ja liikkeissä ei sellaista ole. Sen hedelmä on kuitenkin eelppo nähdä kirkosamme, ja ennenkaikkea Svensk Kyrkanissa. Ei pallon houkuta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Ennen tätä Kotimaa 24 ’tappelua’ en kuitenkaan ole liberaaliin teologiaan törmännyt, koska työskentelen herätyskristittyjen parissa, ja niissä seurakunnissa ja liikkeissä ei sellaista ole.” Mielestäni on hiukan liioittelua kutsua näitä keskusteluja teologiaksi. Törmäykset ovat käsittääkseni tapahtuneet kuitenkin aika maallisissa kysymyksissä. Erilaisen raamattukäsitykset ovat toki olleet silloin tällöin erimielisyyksien taustalla. Luonnehdinnat ’konservatiivi’ ja ’liberaali’ ovat nousseet lähinnä kannanotoista eettisiin ongelmiin, eivät kysymyksiin Jumalasta. Jostakin syystä muutamat keskustelijat nähtävästi kokevat käyvänsä jonkinlaista ’uskonsotaa’. Se saa ajattelemaan, kunka syvällistä heidän uskonsa on, lieneekö lähinnä moralismia? Toivottavasti erehdyn.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ” Mielestäni on hiukan liioittelua kutsua näitä keskusteluja teologiaksi”. Juu, tässä olet kyllä oikeassa. Kuitenkin on tärkeää ymmärtää, että kaikkien näkemystemme taustalla on teologisia oppeja, riippumatta siitä, kuinka syvällisesti teologiaa ymärrämme. Tällainen keskustelupalsta, jonne kuka vaan saa kirjoittaa melkein mitä vaan, ei tietenkään voi olla kovin tasokas tässä suhteessa.

   Minulle teologia on tärkeää juuri siksi, että teologian tuntemus auttaa meitä analysoimaan ja järjestämään erilaisten oppien ja opetusten sekä näkemysten taustalla olevia ajatuksia. Aika yksinkertaisella teologisella ”aparaatillakin” ajattelumme on selkeämpää kuin ilman mitään teologian tuntemusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Luonnehdinnat ‘konservatiivi’ ja ‘liberaali’ ovat nousseet lähinnä kannanotoista eettisiin ongelmiin, eivät kysymyksiin Jumalasta”. No kyllä kaikki eettiset ja moraaliset kannanotot myös heijastelevat käsitystämme Jumalasta. Onko Jumala pyhä, rakkaudellinen, muuttumaton, uskollinen, kaikkivaltias, kaikkitietävä jne? MIten ajattelemme moraalisistaja eettiisistä kysymyksistä kertoo kyllä siitä, mitä ajattelemma Jumalasta ja miten ymmärrämme Hänet.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”MIten ajattelemme moraalisista ja eettiisistä kysymyksistä kertoo kyllä siitä, mitä ajattelemme Jumalasta ja miten ymmärrämme Hänet.” Tähän liittyy varmasti myös käsityksemme Raamatusta. Niille, jotka pitävät Raamattua kauttaaltaan Jumalan viestinä kaikkien aikojen ihmisille, siitä muodostuu helposti sanasta sanaan noudatettava eettinen ohjeisto. Tilanteen mukainen joustava vastuullisuus vaihtuu yksittäisiin jakeisiin nojautumiseen. Raamatusta tulee lyömäase ja kahle. Pidän tällaista asennoitumista farisealaisuutena, jota Jeesuskin moitti. Jos otamme todesta sanat: ”Käskyt ’Älä tee aviorikosta’, ’Älä tapa’, ’Älä varasta’, ’Älä himoitse’, samoin kaikki muutkin, voidaan koota tähän sanaan: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”, joudumme kuuntelemaan sydäntämme ja päätämme kerta toisensa jälkeen, ottamaan itse vastuun siitä, toteutammeko Jumalan tahtoa. Emme voi Raamattua selaamalla paukauttaa Jumalan tuomiota mihin tahansa tilanteeseen ja paeta Hänen leveän selkänsä taakse.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Antti Hämäläinen 03.01.2019 18:55 Heinola. “Hämäläinen siteerasi minua manipuloivalla tavalla” ”En kyllä ole ollenkaan niin nokkela väittelijä kuin herra Heinola luulee.”

   Selektiivinen johdatteleva siteeraaminen ei vaadi nokkeluutta vaan röyhkeyttä ja halua manipuloida muita lukijoita. 60-70 luvun ns. revolverihaastateluja tehneet ja tarkoituksenmukaisesti nauhoja leikelleet kommunistitoimittajat harrastivat aikanaan tätä paljonkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Emme voi Raamattua selaamalla paukauttaa Jumalan tuomiota mihin tahansa tilanteeseen ja paeta Hänen leveän selkänsä taakse”. Olen tästä täysin samaa mieltä. Raamatun ymmärtämistä auttaa jos on hyvä henkilökohtainen suhde Jumalaan, niin että Hän voi puhua meille, siunata meitä, ja osoittaen uskollisuutta eri tavoin auttaa meitä. Näin kun voimme maistaa ”Herran hyvyyttä” opimme myös tulkitsemaan Raamattua ja näkemään siellä Jumalan suunnitelmat ja pelastusteot. Pelkkä kirjaimen tutkiminen ei vielä avaa meille tietä Jumalan tuntemiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Raamatun ymmärtämistä auttaa jos on hyvä henkilökohtainen suhde Jumalaan.” Sain taas aiheen huomauttaa, että suhde Jumalaan on myös suhde seurakuntaan ja näin ollen laajempi ja syvempi kuin ’henkilökohtainen’: ”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ” Sain taas aiheen huomauttaa, että suhde Jumalaan on myös suhde seurakuntaan ja näin ollen laajempi ja syvempi kuin ‘henkilökohtainen’:” Suhde Jumalaan on rúkouskammiossa ja suhde seurakuntaan jumalanpalveluksessa tai muussa kokoontumisessa. Molemmissa opimme tuntemaan Jumalaa, tai ainakin se on hyvä tavoite. Jokainen meistäon omalta osaltaan vastuussa omasta suhteestaan Jumallaan ja tietysti myös seurakuntaan. Kuitenkin, ilman henkilökohtaista uskoa ei todennäköisesti ole kiinnostusta seurakuntaakaan kohtaan. Onhan se uudestisyntyneiden yhteisö.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Suhde Jumalaan on rukouskammiossa ja suhde seurakuntaan jumalanpalveluksessa tai muussa kokoontumisessa.” Onpa erikoinen kahtiajako! Jumalanpalveluksessa tai muissa seurakunnan kokoontumisissa ollaan Jumalan kasvojen edessä. Jeesus on luvannut olla läsnä pienessäkin seurakunnan tapaamisessa, jolloin rukouskin kuuluu asiaan: ”Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Onpa erikoinen kahtiajako!” Turha sinun on mitään kahtiajakoja tehdä. Tänään ollaan ruouskammiossa ja huomenna myös jumalanpalveluksessa. Molemmissa ollaan Jumalan kasvojen edessä. Rukouskammio on vähän intiimmpi kohtaaminen jolloin voimme vuodattaa sydäntämme vähän vapaammin kuin ehkä muiden kanssa ollessamme. Myös yksinäisyydessä opimme odottamaan Herraa ja kuulemaan Häntä hieman eri tavalla kuin muiden kanssa. Ei tässä kannata mitään kahtiajakoja rakennella. Molemmat ovat hyviä asiaoita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   MInä en jaa asioita yksioikoisesti ’näihin’ ja ’noihin’. Sinun kahtiajakojasihan minä ihmettelen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Sinun kahtiajakojasihan minä ihmettelen”. Minulla ei ole tässä mitään kahtiajakoa. Olet hauska mies, vaika sinulle selvästi toistaa jonkun asian jatkat vain jankuttamistasi ilmeisesti loputomiin. Minun osalta kuten tänän keskusteluketjun alussa sanoin alkaa nämä kommentoinnit olla kommentoitu. On ollut hauska kokemus osallistua näihin nahinoihin mutta kyllä olen koko ajan ymmärtänyt, että tällainen kinastelu ei ole minun laji. Toivotan sii herra Pentille hyvää uutta vuotta ja paljon siunausta yhteisöllisissä merkeissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Toivotan siis herra Pentille hyvää uutta vuotta ja paljon siunausta yhteisöllisissä merkeissä.” Sitä samaa! Uskon, että näistäkin keskusteluista on mieleesi jäänyt monta hyödyllistä ajatuksensiementä itämään. Jonakin päivänä ne kantavat hedelmää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Uskon, että näistäkin keskusteluista on mieleesi jäänyt monta hyödyllistä ajatuksensiementä itämään. Jonakin päivänä ne kantavat hedelmää”. Höpsis, minä en uso että tällaisesta kinaamisesta kasvaa mitään hedelmää enkä täältä ole sellaista hakenut. Tämä on ollut muuten vaan hauska kokemus. Kirkollista kinastelua, nyt on kokeiltu sitäkin ja voin vaihteeksi tehdä vain sitä mitä minun kuulukin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En yhtään ihmettelisi, vaikka jo nyt ajattelisit huomaamattasi joistain asioista uudella tavalla. sen vuoksi, että olet saanut siihen virikkeen näistä keskusteluista. Luultavasti juuri ne asiat, joihin olet kommentoinut: ’höpsistä’, ovat pysyvästi juurtuneet takaraivoosi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”En yhtään ihmettelisi, vaikka jo nyt ajattelisit huomaamattasi joistain asioista uudella tavalla. sen vuoksi, että olet saanut siihen virikkeen näistä keskusteluista”. Sinähän voit jäädä tätä ihmettelemään. Tietysti tämän vänkäämisen myötä olen tutustunut kaikenlaiseen ajatteluun.

   Eniten on minuun vaikuttanut ateistit jota ovat täällä lobbaamassa homoagendaansa. Sen näkeminen on kyllä jäänyt takaraivoon, kun ymmärrän, että niitä täytyy olla muuallakin kirkon piirissä eri paikkkakunnilla. Tällaisten kanssa en lähtisi yhteistyöhön tai edes ehtoollispöytään.

   Tähän liittyvä oivallus oli, että samat ihmset, jotka ajavat homoagendaa, myös ajavatt Israein vastaista agendaa-noin yksinkertaistettuna. Tai oivallus oli, että tämän täytyy liittyä sihen, miten käsitämme Raamatun alkuperän ja luonteen. Mutta nyt ei aloiteta enää alusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Sen voi tulkita tarkoittavan vain saman perheen miespuoliseksi henkilöksi tai niin, että jokainen ihminen on sinun veljesi tai sisaresi. Samalla tavalla on tulkittavissa tuo ‘oma lihakin’.” —-

   -Pysyn siinä väitteessäni, että 38-käännöksen todella pysäyttävä viesti tuossa kohdassa on vesitetty.

   ”Etkä kätkeydy siltä, joka on_omaa lihaasi_ . On paljon särkyneitä suhteita verisukulaisten välillä. Vanhempien ja lasten, sisarusten… Isiä, jotka eivät eron jälkeen pidä yhteyttä lapsiinsa tai lapsia, jotka hylkäävät vanhentuneet vanhempansa.

   Nykypäivänä kuvaan ovat tulleet myös luovutetut sukusolut ym. jossa verisukulaisten välinen side jää kokonaan syntymättä.

   ”apua tarvitseva veli” viittaa toki kaikkiin ihmisiin. Mutta juuri siinä tapahtuu se menetys suhteessa alkuperäiseen sanomaan. Koska kyllä tuosta yleisestä toisten auttamisesta Raamatussa puhutaan paljon muutenkin, ja se myös yleisesti ymmärretään korkeaksi moraaliksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Luonnehdinnat ‘konservatiivi’ ja ‘liberaali’ ovat nousseet lähinnä kannanotoista eettisiin ongelmiin, eivät kysymyksiin Jumalasta.” —-

   -Siis miten ollaan _eettisesti_ ”konservatiiveja” ja ”liberaaleja”? Onko kyse jonkinlaisesta eettisyyden tasosta, tai sillä alueella ilmenevästä edistyksestä tai taantumuksesta?

   Linkissä pohdittavaa. (Yritän pitää kiinni kriittisyydestä, välttää henkilöfanitusta ja arvioida kaiken ennen sen ihkuttamista, mutta jos jollakulla vain kerta kaikkiaan on taitoa sanoa asiat osuvasti, ja ajattelee samoin, niin antaa palaa. Etenkin kun kyseessä henkilö, jonka kaiken järjen mukaan ”pitäisi” tietyissä asioissa olla liberaali):

   ”Konservatismi on sitä, että hyväksytään tosiasiat, suhtaudutaan skeptisesti liian hienoihin ideoihin ja laitetaan asiat historialliseen perspektiiviin. Jos joku juttu on aina toiminut tietyllä tavalla se tulee toimimaan siten jatkossakin.”

   https://mustaorkidea.blogspot.com/2014/10/miksi-olen-konservatiivi.html

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Hämäläinen ” Tähän liittyvä oivallus oli, että samat ihmset, jotka ajavat homoagendaa, myös ajavatt Israein vastaista agendaa-noin yksinkertaistettuna.”

   Minkälaisen yhdistävän tekijän oivaltaisit löytyvän äärioikeistolaisista, ääriuskovaisista ja vennamolaista ja perussuomalaista ja stalinistikommunisteista?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Tällaisten kanssa en lähtisi yhteistyöhön tai edes ehtoollispöytään.” Onneksi ’tällaisia’ ei tunnista mistään niinkuin ei ’sellaisia’ tai ’toisenlaisiakaan’. Niinpä ehtoollispöytään saavat edelleenkin kaikki saapua vieri viereen kaikkien kanssa. Yhteistyökin onnistuu, kunhan ei rupea kyselemään ja penkomaan sellaisia asioita, joita ei ole lupa selvittää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Yhteistyökin onnistuu, kunhan ei rupea kyselemään ja penkomaan sellaisia asioita, joita ei ole lupa selvittää”. Nyt puhut omista körttikuvioistasi ja yhteistyöstä kolehdin kerääjänä? On aivan toinen tilanne, jos sinun on elätettävä perhe hengellisellä työllä. Tällaisesta tuskin tiedät paljoakaan? Minulle on aina ollut tärkeää, että Jumala on voinut antaa minulle sopivat yhteistyökumppanit. Tässä on se hyvä puoli, että ei ole tarvinnut pettyä monaa kertaa kun Herra itse on seulonut nämä. Kovin ”huolimattomasti pyhittyneet” eivät tässä suhteessa minua ole kiinnostaneet, kun sellaisista lopulta aina tulee vain ongelmia. Sen kyllä ymmärrä, että uskovien laumassa on kaikenlaista väkeä, ja ehtoollispöytä usein avoin. Mutta sitten hengellisen työn tekijät ovat asia erikseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. ”Minkälaisen yhdistävän tekijän oivaltaisit löytyvän äärioikeistolaisista, ääriuskovaisista ja vennamolaista ja perussuomalaista ja stalinistikommunisteista?” Koetin jo sanoa herra heinolalle, että en ole niin nokkela väittelijä, kuin mitä hän antaa ymmärtää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   No mutta eihän tuossa väitelytaitoa tarbvita vansi.tä oivalluskyä, jota mainostit edellisesä vietissäi.siis mikä sinusta saattaa yhdistää kommunistit,fundamentalistit., persut, vennamolaiset ja Iikollit? Mietipä vähän ja ko. yhteine nimittäjä noin hyvin oivaltavalta kyllä löytyy….

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Uusiksi selväkielisenä: No mutta eihän tuossa väittelytaitoa tarvita vain sitä oivalluskykyä, jota mainostit aiemmassa vietissäsi. Siis mikä sinusta saattaa yhdistää kommunistit, fundamentalistit, persut, vennamolaiset ja Iikollit? Mietipä vähän ja ko. yhteinen nimittäjä noin hyvin oivaltavalta kyllä löytyy….

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Kovin ’huolimattomasti pyhittyneet’ eivät tässä suhteessa minua ole kiinnostaneet.” Kirjoitat pyhittymisestä ikäänkuin ihmisen tekona. Onhan sen yhtenä puolena toki ihmisen oma kilvoittelu, mutta Jumalan työtähän pyhittyminen perimmältään on. Jumala ei ole huolimaton.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Jumalan työtähän pyhittyminen perimmältään on. Jumala ei ole huolimaton”.

   Pyhittäminen on täysin JUmalan työtä, mutta se ei tapahdu olman myötävaikutustamme. Jumala tietysti ei ole huolimaton, mutta me ihmiset olemme tässä asiassa sitäkin huolimattomampia. Itse en halua työskennellä liian huolimatomien kanssa, koska lopulta sellaiset aina sotkevat Jumalan hyvät suunnitelmat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Itse en halua työskennellä liian huolimatomien kanssa, koska lopulta sellaiset aina sotkevat Jumalan hyvät suunnitelmat.” Mahdatko kuitenkin tarkoittaa ihan vain omia suunnitelmiasi? Kun ihmisen aikomukset epäonnistuvat, kysymys saattaa olla siitä, että Jumala sotkee ihmisen hyvät suunnitelmat ja ryhtyy toteuttamaan omia ja parempia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ” Mahdatko kuitenkin tarkoittaa ihan vain omia suunnitelmiasi?” Kun puhun Jumalan suunnitemista, tarkoitan tarkoitan juuri sitä mitä sanon. Miksi sinun on vaikea ymmärtää, mitä sanon?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Täällä(kin) tuodaan omaa ymmärrystä esille ja vieläpä kuinka Pyhä Henki sen on avannut.

  Lähtökohtaisesti on helppo ”tutkia” nämä kehujat onko heillä Pyhä Henki vai ei, siis kun Jeesus Sanoo miksi Hän puhuu vertauksilla:

  10 Niin hänen opetuslapsensa tulivat ja sanoivat hänelle: ”Minkätähden sinä puhut heille vertauksilla?” 11 Hän vastasi ja sanoi: ”Sentähden, että teidän on annettu tuntea taivasten valtakunnan salaisuudet, mutta heidän ei ole annettu. 12 Sillä sille, jolla on, annetaan, ja hänellä on oleva yltäkyllin; mutta siltä, jolla ei ole, otetaan pois sekin, mikä hänellä on. 13 Sentähden minä puhun heille vertauksilla, että he näkevin silmin eivät näe ja kuulevin korvin eivät kuule, eivätkä ymmärrä. 14 Ja heissä käy toteen Esaiaan ennustus, joka sanoo: ’Kuulemalla kuulkaa, älkääkä ymmärtäkö, ja näkemällä nähkää, älkääkä käsittäkö. 15 Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, etteivät he näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi ja etten minä heitä parantaisi.(Matt.13)

  Niin voi ottaa yhden yksinkertaisen vertauksen:

  15 Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia. 16 Heidän hedelmistään te tunnette heidät. Eihän orjantappuroista koota viinirypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita?(Matt.7)

  Kuinka selittävät nämä täällä omaa ymmärrystään esille tuovat tuon vertauksen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   iköhän ole parasta, että selittelet itse, mitä tarkoitat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Antti Hämäläinen olet juuri yksi joka tuo esille OMAA ymmärrystään ja liität siihen vielä Pyhän Hengen kirkastamaan, siis etkö voi selittää tuota varsin yksinkertaista vertausta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pasanen.”Antti Hämäläinen olet juuri yksi joka tuo esille OMAA ymmärrystään ja liität siihen vielä Pyhän Hengen kirkastamaan” Kaikkihan me täällä puhumme oman ymmärryksemme pohjalta. Tarkoitus tietenkin on, että Pyhä Henki avaisi ymmärryksemme, kuten Room 12:2 sanoo.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantanen. ”Mitä se sinulle(salmelle) kuuluu, missä Mikko on työssä? Millä tavalla se vaikuttaa tähän keskusteluun tai mihinkään?”

   Kyllähän sinäkin ole useamminkuin kerran penännyt minun ammattianai jne. Nähtävästi sellainen kuitenkin siinustakin on merkityksellistä. Oli miten oli herra Pentille annoin kysyttäessä tietoja, sinäkin voit yllä katsoa niin uteliaisuutesi ehkä tulee tyydytetyksi. Sitten Salme kyllä vähemän kyselee tällaisia asioita. Itse en kyllä ymmärrä ollenkaan, miksemme voi kertoa asioita itsestämme, miten tällainen cahttailu muka olisi jtenkin meistä erillään ”ilmassa” oleva asia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Antti: Kyllä minä edelleen ihmettelen niitä tietoja, joita olet antanut ammatistasi. Olet keronut olevasi lähetyssaarnaaja, raamatunopettaja ja sielunhoitaja.

   Ensiksi rupesin epäilemään tuota ’lähetyssaarnaaja’ -titteliä. Tunnen monia lähetyssaarnaajia. Kaikki ovat käyneet monivuotiset koulut, jotta oppisivat kohdemaansa kieltä. Sinä et osaa kai muuta kuin englantia. Lisäksi aivan absurdit kommenttisi Martti Pentin kirjoituksiin (joka nyt sentään tietää lähetystyöstä enemmän kuin moni muu) lisäsivät epäilystäni.

   Sitten rupesi tökkimään tuo ’raamatunopettaja’ -titteli. Miten ihmeessä sellainen ihminen, joka nimittelee ja pilkkaa toisia kristittyjä julkisella paikalla voi olla ’raamatunopettaja’? Erikoinen ’Raamattu’. Herramme antoi minusta ihan toisenlaiset ohjeet toisten kristittyjen kohtaamiseen.

   Ja sitten vielä ’sielunhoitaja’. Kenen sielu tulee sillä hoidetuksi, että n.s. hoitaja kehuu itseään joka ilmansuuntaan. Jos minun sieluni olisi hoitamista vailla, en toki Antin luokse hakeutuisi. Rakas edesmennyt Irja Kilpeläinen antoi erinomaiset suuntaviitat kristilliseen sielunhoitoon. Valitettavasti Antti, en voi uskoa, että olet edes sielunhoitaja.

   Ylläolevat tosiseikat huomioon ottaen, arvelen, että olet trolli.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantanen. ”Ylläolevat tosiseikat huomioon ottaen, arvelen, että olet trolli”. Sinun kanssasi on jännää keskustella. Totuudella ja valheella ei ole mitään merkitystä, kun ajat homoagendaasi. Kannattaisi vähän miettiä, mitä toisista julkisesti sanoo.

   Minä en ole enää nuorukainen, joka esittelee unelmiaan tai suunnitelmaan, vaan ikääntyvä mies joka katsoo taaksepäin elämässä ja muistelee menneitä. Voit hyvin tutustua minuun kun googlaat esirukoilija tai saarnaaja Antti Hämäläinen. Löydät mm. TV-7 haastatteluohjelmia minusta, jos kiinnostaa. Olen palvellut Herraa kokotoimisesti 1980-luvulta alkaen kaikkialla Suomessa ja noin 60 muussa maassa.

   Juuri nyt olen lähdössä Kolumbiaan saarnailemaan ja opettamaan Bogotaan, Viterboon ja Caucasiaan. Siellä on paljon sielunhoitotyötä odottamassa kun koko maa on laitomuuden tilassa.

   Oletko sinä koskaan tehnyt muuta kun rääpöttänyt muille niinkuin nytkin teet?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Kannattaisi vähän miettiä, mitä toisista julkisesti sanoo.” Niin kannattaisi, Antti Hämäläinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. “Kannattaisi vähän miettiä, mitä toisista julkisesti sanoo.” Niin kannattaisi, Antti Hämäläinen”.

   Ajatteletko sinäkin, että minä olen trolli? Näinhän rouva Rantanen sanoo. Ajatteletko että se on viisasta kun aika monta kertaa olen täällä selittänyt kotsumustani. Minusta se on lähinnä tyhmyrin käytöstä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En ota kantaa muuhun kuin tapaasi kirjoittaa toisista keskustelijoista. Esimerkki löytyi helposti edellisestä kannanotostasi: ”Totuudella ja valheella ei ole mitään merkitystä, kun ajat homoagendaasi. – – – Oletko sinä koskaan tehnyt muuta kun rääpöttänyt muille niinkuin nytkin teet?” Nytkin päätit lauseeseen: ”Minusta se on lähinnä tyhmyrin käytöstä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”En ota kantaa muuhun kuin tapaasi kirjoittaa toisista keskustelijoista. Esimerkki löytyi helposti edellisestä kannanotostasi: “Totuudella ja valheella ei ole mitään merkitystä, kun ajat homoagendaasi. – – – Oletko sinä koskaan tehnyt muuta kun rääpöttänyt muille niinkuin nytkin teet?”

   Tutki hieman kokonaisuutta eli rouva Rantasen kommenttia. Hän on monta kertaa penännyt minun ammattinimikkeitäni ja olen yhtä monta kertaa kärsivällisesti vastannut. Asiat pitäisi siis olla tiedossa.

   Kuka vaan voi googlata ”Antti Hämäläinen, saarnaaja” ja avata TV-7 oKaivo- tai Isönnän pöydässä- hastatteluohjelman. Ne on siellä että kuka vaan voi tutustua minuun. Näistä ohjelmista itsekin pidän. Trollijutut minuun viitaten on kuin lampaan päästä, tyhmyrin juttuja siis.

   Se mitä hän nyt tekee ei ole mitän muuta kuin ikävää nälvimistä. MIksen vastaisi hänelle samassa hengessä? Minua ei tämä tyylikysymys haittaa, koska tällaista tämä keskustelu on ollut jo ennen kuin minä tänne aloin kirjoittaa. Tämä on tällainen riitelypalsta.

   Rouva Rantanen itse ei toimi viisaasti kun hänen lesboagendansa yhdistetään ikävän luonteeseen ja tyhmyyteen. Tämä ei siis ole viisas lobbaustapa. Hänen pitäisi ottaa oppia herra Henilästä joka ajaa samaa agendaa viisaammin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”MIksen vastaisi hänelle samassa hengessä?” Siksi, että se ei ole aikuisen kristityn käytöstä. Se ’sama henki’ taitaa sitäpaitsi olla vain sinun vaikutelmasi Seija Rantasen asenteista eikä todellisuuteen perustuva havainto.

   Heinilä ja Hentilä taisivat sinulta mennä sekaisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Se ‘sama henki’ taitaa sitäpaitsi olla vain sinun vaikutelmasi Seija Rantasen asenteista eikä todellisuuteen perustuva havainto”. Meillähän on kaikilla vaan omat vaikutelmamme toisistamme. Minä vaan lähtökohtaisesti ajattelen, että puhumme totta toisillemme. Tällainen trollikulttuuri on minulle aika uutta ja vähän hankalaa nähdä sellaista kirkossa. Rouva Rantanen siis minusta ei oikein usko, mitä hänelle itsestäni kerron, samalla on näköjään kova hinku tietää jotain.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Onko tuo kuitenkaan aihe luonnehtia häntä: ”…on kuin lampaan päästä, tyhmyrin juttuja siis” tai: ”…hänen lesboagendansa yhdistetään ikävän luonteeseen ja tyhmyyteen”?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Onko tuo kuitenkaan aihe luonnehtia häntä: “…on kuin lampaan päästä, tyhmyrin juttuja siis” tai: “…hänen lesboagendansa yhdistetään ikävän luonteeseen ja tyhmyyteen”?

   No näistähän jokainen lukija saa vetää johtopäätöksensä. Minä nyt kuitenkin tällä tavalla vastaan jos joku vuoden chattailujen jälkeen alkaa vääntämään minusta jotain trollia. Ennen kuin aloin täällä kirjoitella en edes tiennyt mikä trolli on, saatikka sitten, että olisin joutunut tilanteeseen, missä sitä, mitä sanon, ei pidetä totuutena. Ymmärräthän, rouva Rantanen elää homolobbausagendansa kanssa aika erilaisessa todellisuuden käsityksessä kuin minä. Onneksi ei livenä täydy olla hänen kanssaan tekemisissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Ymmärräthän, rouva Rantanen elää homolobbausagendansa kanssa aika erilaisessa todellisuuden käsityksessä kuin minä.” Ymmärrän. Se näkyy siinäkin, että näet ’homolobbausagendan’ siinä, kun hän kertoo omasta todellisuudestaan. Sinä puolestasi närkästyit, kun hän otti kantaa sinun kirjoituksissasi näkyvään ’esirukouskongressiagendaan’. Todellisuuden käsitykset ovat ilmeisen erilaisia, muta se ei tarkoita, että kumpikaan olisi tyhmyri, valehtelija tai luonteeltaan ikävä ihminen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Onneksi ei livenä täydy olla hänen kanssaan tekemisissä.” Kommentoin vielä erikseen tätä. Eikö lähetyssaarnaajan ja sielunhoitajan tule olla tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa heitä kunnioittaen ja avoimesti lähestyen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti ” Eikö lähetyssaarnaajan ja sielunhoitajan tule olla tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa heitä kunnioittaen ja avoimesti lähestyen?” Minä toimin vain vapaiden kutsujen pohjalta enkä mene mnnekään, ellei joku seurakunta kutsu. En minä ole mikään rouva Rantasen sielunhoitaja tai opettaja. En mitenkän usko, että pystyn vaikuttamaan häneen mitenkään, eikä minusta ole tarkoituskaan. Minä en ole evankelista enkä käännytä ihmisiä. Työskentelen seurakunnissa missä ollaan jo uskovia. Tämä on minun kutsumus ja olen siitä onnellinen. Joku muu mielellään evankelioi tms. Minä olen uskvien opettaja, jos minua pyydetään jonnekin opettaman. Vuosikymmenien ajan on almanakka ollut täynnä ja olen elättänyt perheen ja maksanut tlot jne. Kiitos Herralle tästä. . Nyt ei enää ole niin väliä mutta Kolumbiaan lähden aina mielelläni. Rouva Rantanen ei minua kovasti kiinnosta sen pohjalta mitä olen hänestä ymmärtänyt, ja hän löytää yhteyttä ja apua ihan multa kun minulta, se kai on selvää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ” Sinä puolestasi närkästyit, kun hän otti kantaa sinun kirjoituksissasi näkyvään ‘esirukouskongressiagendaan’. Todellisuuden käsitykset ovat ilmeisen erilaisia, muta se ei tarkoita, että kumpikaan olisi tyhmyri, valehtelija tai luonteeltaan ikävä ihminen”. Kyllä se on tyhmyyttä, jos jollekin monta kertaa toistaa jotain asiaa joka on aika yksinkertainen, eikä millään mene jakeluun. Mutta rouva Rantasen kohdalla tyhmyys on siinä, ettei oikein tahdokaan tajuta mitä sanotaan. En minä tästä sen kummemmin närkästynyt ole, eikä tällaista cahttailua olisi pakko jatkaa.

   Nyt rouva Rantaselle tämä homoagenda ja suhtautuminen siihen määrittää kaiken. Minä tietysi en ole korkeassa kurssissa missään muussakaan koska minusta homoja ei pitäisi kirkossa vihkiä. Lulenpa, että tämä vänkääminen kannattaisi nyt lopettaa, varsinkin kun jo tämän keskustelun aikana olen jo pariin otteeseen sanonut lopettavani koko kommentoinnin. Aikansa kutakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Kyllä se on tyhmyyttä, jos jollekin monta kertaa toistaa jotain asiaa joka on aika yksinkertainen, eikä millään mene jakeluun.” Tarkoitatko tällä itseäsi vai Seija Rantasta? Mielestäni olette asianne toistamisen suhteen melko tasaväkisiä; loukkavien sanontojen käytössä sinä, Antti Hämäläinen johdat selvästi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”“Kyllä se on tyhmyyttä, jos jollekin monta kertaa toistaa jotain asiaa joka on aika yksinkertainen, eikä millään mene jakeluun.” Tarkoitatko tällä itseäsi vai Seija Rantasta?” Tarkoitan tässä sitä että rouva Rantanen ei kykene tai tahdo ymmärtää mitä sanon työstäni. Se on minusta tyhmyyttä, kun kyse on perimmältään siitä, etten halua nähdä homohäitä kirkossamme.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Se on minusta tyhmyyttä, kun kyse on perimmältään siitä, etten halua nähdä homohäitä kirkossamme.” Sillä perusteella, että ’en halua nähdä homohäitä kirkossamme’ kieltäydyt siis kuuntelemasta, mitä sinulle sanotaan ja ymmärtämästä toista mieltä olevien ajatuksia. En pidä tuota ainakaan kovin viisaana asennoitumisena.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Sillä perusteella, että ‘en halua nähdä homohäitä kirkossamme’ kieltäydyt siis kuuntelemasta, mitä sinulle sanotaan ja ymmärtämästä toista mieltä olevien ajatuksia. ” Päinvastoin olen aika paljon tänäänkin kuunnellut kaikenlaista mitä sanotaan.Rouva Rantasen ajatuksenjuoksua en kieltämättä täysin ymmärrä. Eikä lopulta häntä ota kovin vakavasti. Miten sinusta voisin suhtautua häneen vakavasti jos hänen lähtökohtansa on että minä olen trolli. Eikö hänellä silloin ole ongelma kuuntelemisessa ja ymmärtämisessä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Miten sinusta voisin suhtautua häneen vakavasti jos hänen lähtökohtansa on että minä olen trolli.” Minusta tuo oli pikemminkin loppupäätelmä kuin lähtökohta. Perustelut sille ovat minusta sellaiset, jotka sinun tulisi ottaa vakavasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.”Perustelut sille ovat minusta sellaiset, jotka sinun tulisi ottaa vakavasti”.

   Voitko, jos sanot näin, ensin määritellä,mikä on trolli? Jos jolu snoo, että minä olen trolli, on kai kohtullista, että tiedämmre, mitä se mertktsee?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Ymmärtääkseni trolli ärsyttää netissä keskustelevat lausumaan varomattoman paljastavia kannanottoja esiintymällä jonakin muuna kuin itsenään ja laukomalla mielipiteitä, jotka eivät ole omia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Ymmärtääkseni trolli ärsyttää netissä keskustelevat lausumaan varomattoman paljastavia kannanottoja esiintymällä jonakin muuna kuin itsenään ja laukomalla mielipiteitä, jotka eivät ole omia”. Non niin, ja rouva Rantasen melestä minä olen tällainen trolli? Mitä sinä ajattelet, olenko minä trolli?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En pidä sinua trollina. Ymmärrän kuitenkin, miksi sinut voi sellaiseksikin käsittää. Käyttämäsi kieli ja ilmoittamasi työnkuvasi näyttävät olevan välillä hämmentävässä ristiriidassa keskenään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.”En pidä sinua trollina. …Käyttämäsi kieli ja ilmoittamasi työnkuvasi näyttävät olevan välillä hämmentävässä ristiriidassa keskenään”.

   MInusta sinunkun kannataa katsoa TV-7 haastatteluohjelmat minusta. Yhden nimi on Kaivo, ja googlaamalla saarnaaja Antti Hämäläine, se löytyy helposti. Se on 3-osainen, ja antaa käsitystä minun ja vaimon touhuista. kenekään ei täydy ihmetellä olemmeko oikeasti olemassa. Koko ajatus on minusta aika huvittava, ja osittaa vain, miten ”pihalla” rouva Rantanen itse on. Minä olen tottunut olemaan kaikenlaisten ihmisten keskellä, sekä rikkaiden, että köyhien, ja myös kaikenlaisten kristittyjen, koska olemme aina toimineet yli seurakuntarajojen. Silloin aina pitää ymmärtää millaisen seurakunnan kanssa ollaan tekemisissä.

   Tässä Kotimaa 24-kommenttketjussa on minulle ollut luontevaa vähän tapella ja provosoida sekä kärjistääkin asioita. Täällähän keskustelukulttuuri on aika kehno, enkä minä tahdo sitä muuttaa. ”Maassa maan tavalla”. Voi myös olla että tällainen taustan ”kirkollisuuskin” vielä vähän provosoi minua, vaikke ei enää samaan tapaan kuin nuorempana. Olen siis nyt runsaan vuoden lähinnä ajanvietteeksi kirjoitellut kun meillä on ollut sairautta perheessä ja olen muuten ollut enemän paikallani kuin tavallisesti. Nyt on pahin ohi ja voin taas matkustella vapaammin.

   Oli miten oli, mnun on mukava lopettaa kommentoinnit tähän. En siis ole trolli, se on hienoa! Meni yli vuosi sen todistamiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Tässä Kotimaa 24-kommenttketjussa on minulle ollut luontevaa vähän tapella ja provosoida sekä kärjistääkin asioita.” Se, että tuo on sinulle luontevaa, tekee sinusta kyllä lähes trollin. Eikö kristitty ole kutsuttu joka tilanteessa muuttamaan kaikkea ’kehnoa kulttuuria’ paremmaksi? Olen ymmärtänyt maailman suolana olemisen näin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Se, että tuo on sinulle luontevaa, tekee sinusta kyllä lähes trollin. Eikö kristitty ole kutsuttu joka tilanteessa muuttamaan kaikkea ‘kehnoa kulttuuria’ paremmaksi?”

   Hyvä kuitenkin, etten silti ole oikea trolli. Tällaisen keskustelukulttuurin muttaminen ei ole minun juttu, enkä edes usko, että tässä suurta muutosta tapahtuu niin kauan kuin systeemi on se, että kuka vaan saa tänne kirjoittaa ja kaikki kommentoida. Tämä on tällaisenaan tällainen ”höyryjen päästö-kanava”, eikä ole minun asiani sitä peukaloida. Se on tämän Kotimaa 24:n ylläpidon asia luoda keskustelufoorumi ja sen ”henki”.

   Muuten minusta on tällaisessa keskustelussa aivan paikallaan sanoa ateistia lihapääksi ja tyhmyriä tyhmyriksi. Onhan täällä minuakin nimitelty ties miksi ja olen kestänyt sen kuin mes. Raamatullinen kielenkäyttöhän parhaimmillaan on paljon ronskimpaa kuin meidän keskenäiset tölvimiset. Sitten hyväksyn täysin että ylläpidon mielestä asiattomat kommentit poistetaan. Jokuhan tässä rajan vetää, ja se on ihan hyvä. Minun jutut alkaa olla sanottu ja kokemus on ollut ihan hauska. Jumalan valtakunta ja vanhurskaus on iloinen asia.

   Muuten lähtökohtaisesti minulle koko sana blogi on ihan etymologisestikin kauhistus, ja jos olisin sellaisten suhteen tehnyt juuri niinkuin ajattelen, en olisi sekaantunut mihinkään ”bloggaamiseen” mitenkään. Oli mien oli, tähän liittyvän kulttuurin muuttaminen on ”bloggarien” asia, ei minun.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Antti: Minun olisi ollut helpompi uskoa ammattinimikkeisiisi, jos joskus puhuisit, niin kuin nuo nimikkeet edellyttävät. Mutta sellaista ei ole ilmennyt. Suomalaiset televisiokanavat eivät Belgiassa näy, joten olen muodostanut mielipiteeni sinusta pelkästään sen perusteella, mitä olet tänne kirjoittanut.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Raamatullinen kielenkäyttöhän parhaimmillaan on paljon ronskimpaa kuin meidän keskenäiset tölvimiset.” Onhan Raamatussa jos jonkinlaista sanailua, mutta tuskin kaikki on tarkoitettu kristitylle esikuvaksi. Selviä ohjeitakin sieltä löytyy. Laitan tähän pikaisen haun jälkeen muutaman: ”Harkitsematon sana on kuin miekanpisto, viisaan puhe on lääkettä. – – – Karta pahaa ja tee hyvää, pyri sopuun, rakenna rauhaa! – – – Jos joku luulee olevansa Jumalan palvelija mutta ei pysty hillitsemään kieltään, hän pettää itsensä ja hänen jumalanpalveluksensa on turha.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantanen. ”Suomalaiset televisiokanavat eivät Belgiassa näy, joten olen muodostanut mielipiteeni sinusta pelkästään sen perusteella, mitä olet tänne kirjoittanut”.

   Ei tässä perimmältään ole kysymys siitä, näetkö minusta tehdyn ohjelman, vai et. Ongelma tulee siitä, että kun sanon sinulle elättäneeni perheeni Raamatun opettajana ja esirukoiljana, sinä olet kyllin tyhmä sanoaksesi, että en ole Raamatun opettaja. Jos sinulla olisi edes vähän ymmärryskykyä sanoisit vaikka että minä olen huono Raamatun opettaja, tai että en ehkä ole sinun mieleisesi Raamatun opettaja tms. Mutta ei ole kertakaikkkiaan järkevää sanoa että en ole Raamatun opetteja tai lähetystyöntekijä, kun juuri tätä olen koko elämäni tehnyt. Et kai tosissani väitä, että valehtelen? Minusta siis sinulla ei taida olla ”kaikki kävyt kuusessa”. Sen ymmärrän täysin, että et pidä minun näkemyksistäni mitä homojen vihkimiseen kirkossa tulee.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Jos joku luulee olevansa Jumalan palvelija mutta ei pysty hillitsemään kieltään, hän pettää itsensä ja hänen jumalanpalveluksensa on turha.”

   Voin vakuuttaa herra pentille, että kun sanon vaikkapa herra Wallinia tai herra Heinolaa lihapääksi, tai rouva Rantasta tyhmyriksi, ei ole kyse siitä, ettenkö hallitsisi kieltäni, tai että jotenkin mopo on karkaamasta tms. Sanon näin juuri siksi että tarkoitan täsmälleen sitä mitä sanon, ja myös on aikomukseni tehdä se selväksi. Itseäni ei kiinnosta ollenkaan onko juuri tämä jonkun mielestä kohteliasta tai sopivaa käytöstä tms. Muuten kyllä kannatan hyviä tapoja ja ystävällisyyttä, mutta juuri tällaisessa asiassa ei minusta ole etikettivirhe vähän tökkäistä. Ymmärrän kyllä, jos joku ajattelee, niinkuin sinä, mutta minä ajattelen toisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Itseäni ei kiinnosta ollenkaan onko juuri tämä jonkun mielestä kohteliasta tai sopivaa käytöstä tms.” Kohteliaisuus ei olekaan sitä, että mietitään, onko tämä tai tuo jonkun mielestä sopivaa käytöstä. Se on sitä, että vältetään loukkaamasta ja halveksimasta toista ihmistä. Tämäkin asenne löytyy Raamatusta: ”Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne. – – – Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhamaisuudesta, vaan olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Antti: Näyttää siltä, että mitä enemmän kirjoitat, sitä varmemmin todistat itseäsi vastaan. Voi voi. Minä olen jo niin vanha ja parkkiintunut, että voit nimitellä minua ihan miksi hyvänsä, se ei minua hetkauta. Enemmän tuo nimittelyvimma sinusta kertoo kuin minusta. ”Sydämen kyllyydestä suu puhuu.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantanen. ” Minä olen jo niin vanha ja parkkiintunut, että voit nimitellä minua ihan miksi hyvänsä, se ei minua hetkauta”. Tästä sinun parkkiintuneisuudesta olemme varmasti samaa mieltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne.” En pidä herra Wallentinia tai Heinolaa minään veljinäni, enkä olisi edes kiinnostunut tapaamaan heitä. Varsinkaan en kunnioita heitä tai ainakaan kilpaile heidän kunníoittamisessaan. Minusta he ovat Jumalan valtakunnan vastustajia, joiden kanssa ei oikeastaan kannattaisi edes cahattailla. En usko, että he tulevat uskoviksi.

   Sinä ja jotkut muut sopivat paremmin heidän veljiksi ja rakastajiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Minusta he ovat Jumalan valtakunnan vastustajia, joiden kanssa ei oikeastaan kannattaisi edes cahattailla.” Evankeliumeissa tuo ajatus esitetään tässä muodossa: ”Kuinka te syötte ja juotte yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Evankeliumeissa tuo ajatus esitetään tässä muodossa: “Kuinka te syötte ja juotte yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!”

   Minusta sinä voit keskustella näiden herrojen kanssa jos ajattelet että se on Herrallesi mieleen. Minusta väittelyt näiden kanssa ei johda muuhun kuin että kuluu aikaa ja energiaa turhaan. Samahan on rouva Rantasen kanssa. Turhaa höpötystä. Olen nyt koko tämän keskustelun ajan jo sanonut ainakin kolmet jäähyväiset kommentoinnille, joten olisi aika panna lopullinen piste.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Minusta sinä voit keskustella näiden herrojen kanssa jos ajattelet että se on Herrallesi mieleen.” Samaa Herraa me seuraamme. Miksi emme siis liittyisi herrojen ja rouvien seuraan kuuntelemaan, mitä kenelläkin on sanottavaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Samaa Herraa me seuraamme. Miksi emme siis liittyisi herrojen ja rouvien seuraan kuuntelemaan, mitä kenelläkin on sanottavaa”. Herrat joita minä olen sanonut lihapäiksi eivät seuraa mitään Herraa, ja minun puolestani voit niitä kuunnella vaikka maailman tappiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Onneksi kaikki Herramme seuraajat eivät ole olleet kaltaisiasi, Antti Hämäläinen. Silloin taitaisi kirkko olla pieni juutalaiseksi lahkoksi määritelty vähemmistö jossakin Antiokian syrjäkadulla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ”Onneksi kaikki Herramme seuraajat eivät ole olleet kaltaisiasi, Antti Hämäläinen”. Sinulla on hauskat jutut. Olet nyt hengenheimolaisesi rouva Rantasen kanssa vääntänyt tänne kymmeniä tämänkaltaisia kommentteja. Ruotsinkielisiää on sanonta ”Lika barn leka bäst”. MInä uskon,että se hyvin soveltuu kirkkoonkin. Ei kaikkien tarvitse tulla kaikkien kanssa juttuun. MInulla on aina ollut paljon ystäviä ja seuraa jsekä kutsuja erilaisiin seurakuntiin. Uskovien yhteys on lähtökohta kaikelle mitä olen vaimoni kanssa tehnyt . Vaimo 1980-luvun alussa myös voitti paljon sieluja Herralle. Sitten minusta ei varmasti tulisi hyvää körttiä baptistiakaan.

   Pian matkustan Kolumbiaan saarnailemaan. Muutama vuosi sitten siellä oli lakialoite sukupuolineutraalin avioliitto-ja ihmisnäkemyksen opettamisesta kouluissa. Silloin kuusi miljoonaa uskovaa lähti kaduille ja tällaisen jättimielenilmauksen edessä lakialoitetta tukenut preisidentti Santoskin joutu perääntymään. Kouluissa homoagenda ei mennyt läpi.

   Niin että Kolumbiassa ei ole tässä asiassa ongelmaa vaikka homoliitot muuten hyväksytään. Viihdyn kolumbialaisten kanssa oikein hyvin. Siellä seurakunnat kasvavat vauhdilla ja minäkin saan olla mukana.

   Tällä kertaa otan yhteen kaupunkiin jonne menen mukaan tulkin lisäksi kaksi evankelistaa. Aikaisemmin meillä oli mukana suomalainenkin evankelista ja sieluja voitettiin takseissa ja ravintolissa sekä kaupoissa. Se oli oikein mukavaa enkä mitenkään yrittänyt estää sitä, jos herra Pentti sellaista kuvittelee.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Se oli oikein mukavaa enkä mitenkään yrittänyt estää sitä.” Onhan sinulla näemmä täälläkin mukavaa kuin kolumbialaisessa taksissa. Monta kertaa olet sanonut lähteväsi pois kyydistä, mutta siinäpä istut edelleen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. ” Onhan sinulla näemmä täälläkin mukavaa kuin kolumbialaisessa taksissa. Monta kertaa olet sanonut lähteväsi pois kyydistä, mutta siinäpä istut edelleen”.

   Tarkkaan ottaen bogotalaisessa taksissa ei välttämättä ole kovin mukavaa. Yksinäinen ulkomaalainen voi joutua taksissa ryöstetyksi tai jopa päästä hengestään. Bogota on laittomuuden tilassa oleva suurkaupunki. Siellä on aina paikallinen pastori turvamiehenämme. Taksissa sieluja olemme voittaneet pienemmissä kaupungeissa. Bogotassa ravintoloissa, partureissa ja kaupoissa kylläkin. Olet aivan oikeassa että lopettamispäätös on tehty ja nyt on oltava sanojensa mittainen mies. Chattailu on minusta mukavaa ja ehkä vähän ”koukuttaavakin”. Olen siis chattaiilut ajanvietteeksi kun meillä on ollut sairautta perheessä joka on pysäyttänyt minutkin. Nyt pahin alkaa olla ohi kiitos Herran. Chattailu on siten runsaan vuoden ajan ollut hauskaa ajanvietettä. Tyttäreni sanoi ajanhukkaa, mutta se on ollut ajanvietettä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Mikko Nieminen,

  Missä päin Suomea toimit kirkon nuorisotyöntekijänä? Eri puolilla Suomea on seurakunnat ja niiden parissa tehtävä työ hyvinkin eripainotteista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kun uutisia ei enää voi kommentoida niin kommentoin tähän.

  Kiitokset Jussi Rytkösen uutisesta https://www.kotimaa.fi/artikkeli/timo-junkkaala-teologisilla-opintopaivilla-martti-lutherkin-pysyi-kirkossa-kunnes-hanet-erotettii/

  Tämä on hyvä uutinen, aiheena tärkeä.

  Ilmoita asiaton kommentti