Aleppoidean keksijä esiin

Aleppoidean esittäjä esiin

Kirkko ja kaupunki-lehden tuleva päätoimittaja Jaakko Heinimäki toi YLE:n haastattelussa 18,7 3siin sen, että hieno idea saattokellojen soittamisesta Aleppon uhreille olisi yksityisen seurakuntalaisen. Vaikka hän ei haluaisi millään tavalla julkisuutta, olisi ollut hyvä tuoda esiin tämä, ja samalla sanoa, että kirkkomme on kansan kirkko, jossa tavallisella seurakuntalaisella on mahdollisuus vaikuttaa itse katsomallaan tavalla.

Julkisuudessa idea on pakostakin leimautunut aikaansaavan khra Teemu Laajasalon nimiin. Hän on kyllä kuulemma tarinan alussa facebook-sivuillaan selittänyt syntyhistorian. Mutta se hukkuu tiedon tulvaan kuin meren aalto seuraavaan. Olen kuullut Laajasasalon esiintyvän kahdesti YLE:ssä ja Olli Seppälän haastattelussa Kotimaa24:ssä. Siinä hän sanoi: ”Idea lähti liikkeelle oikeastaan aika pienestä ajatuksesta, siitä että voitaisiinko jossakin kohdassa soittaa muistokellot Aleppon tapahtumien johdosta.” Tuohon maininta kysymyksen herättäjästä olisi sopinut oikein hyvin.” ..ettei vain ollut taustalla näkemys ”aika pienen ajatuksesta”.

Enkä ole ainoa ihmettelijä.

Kotima24:n huippukolumnisti Hannu Kiuru kirjoitti 17.10 oikein isoin kirjaimin:

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN UUSI STRATEGIA:
PAAVALI JA KALLIO KILPAILEVAT SIITÄ, KUMPI SEURAKUNTA
SAA MEDIASSA ENEMMÄN MYÖNTEISTÄ JULKISUUTTA!

Tää Aleppo-juttu on ihan must. Ja niinhän sitä sanotaan, että hyvä kello kauas kuuluu, mutta seurattuani nyt kahden kuukauden ajan sivusta Kirkko Helsingissä ja median kuhertelua, juttu näyttää todella tällaiselta kilpalaulannalta.

Itse jatkoi tätä face-bookissakin ollutta ihmettelyä samana päivänä 17.10 klo 16:

SV 17. klo 16

” Hieno huomio paimenelta. - Kirjoitin itse näin 13.10 Lauttasaaren seurakunnan palstalla, kun se oli pannut Kalliota paremmaksi ja aloittanut samalla keräyksen: ”Eikö voitaisi ajatella, että olisi jonkinlaista synkronia, ettei hyväkin asia mene kilpalaulannaksi.”-

- Mutta ei ensin Laajasalo, sitten Rintamäki ja Raittila säestää tunnetulla taidollaan.

Ripaus rehellisyyttä, miksi Laajasalo ei sanonut sunnuntaina TV:ssä tai aiemmin, että aloite on jonkun nimettömänä pysyttelevän seurakuntalaisen, kuten Jaakko Heinimäki aamulla sanoi. Tässä on kyse jo moraalisesti idean kaappaamisesta oman aseman kohottamiseen.

– Relevanttia olisi pohtia yhteistyötä jatkossa, kun seurakuntayhtymä niin kovasti uusia puuhailee. Tässä asiassa pysyäkseni viittaan Laajasalon haastattelun jatkoon: ” Ajatus ei ollut aluksi luoda suurta liikettä, vaan soittaa Kalliossa, kuinka ollakaan kaiku oli suurempi kuin alkuperäinen ääni”.

Ajatus oli onneksi virheellinen, mutta huonoa tilanteen arviointia osoittava. Ei tällainen, kaikkien hyväksymä idea, ole sellainen, että se jäisi vain rohkeimman rääkäisyksi.

- Aleppon tragedia oli juuri paljastunut täydessä karmeudessaan avustusoperaation epäonnistuessa. Maamme valtiojohto oli tuominnut pommitukset mitä selvimmin sanoin. Ja HS:n tähtitoimittaja Heikki Aittokoski oli verrannut Aleppoa jopa Guernicaan.

Ei tässä ollut kysy sankarillisesta toiminnasta vaan oman osuuden linjakkaasta hoitamisesta kansankirkon tapaan. Saattokelloja turvallisesti soittaessamme voisimme myös tiedostaa, kuinka mahdotonta on Aleppossa edes saattaa uhrit haudan lepoon.

Uusin tarjous poistumisesta on sodankäynnin vanhoja keinoja, jonka jo Raamattu tunsi.

7 kommenttia

 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Ettei nyt tarvitse arvailla ja spekuloida, kuka teki mitäkin, niin koko stoori kellojensoiton käynnistymisestä löytyy Teemu Laajasalon FB-seinältä yhdellä googlauksella. https://www.facebook.com/teemu.laajasalo/posts/1411278558900224

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Onko perisuomalainen kateus taas pilaamassa hyvän asian?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Väisänen sanoo:

  Kuka sen facebook-kirjoituksen sieltä esiin kaivaa. Minä en edes tiennyt, että sellaista on olemassakaan. Ainakin kolme julkista esiinttymistä on aiheesta ollut, Normaali-ihminen olisi kiittänyt idean isää tai äitä. Sooloilua sielun täyteydeltä. Tälle idealle olisi päivässä saanut laajemman pohjan. Hannu Kiurun sanoin: HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN UUSI STRATEGIA: PAAVALI JA KALLIO KILPAILEVAT SIITÄ, KUMPI SEURAKUNTA SAA MEDIASSA ENEMMÄN MYÖNTEISTÄ JULKISUUTTA! Tää Aleppo-juttu on ihan must.. Itse oli fb:ssä samaa mieltä jo aiemmin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Väisänen sanoo:

  Kiitti. Henkilö on siis kaupunkiaktivisti Olli Sirén. Oli tästä kirjoittamisestani siisjotain hyötyä, kun julkaisitte nyt 20.10 nimen oikein pääkirjoituksessa. Muuuten olen edelleen sitä mieltä, että ei saisi jäädä julkisissa asian esittelyissä pimentoon, kuten nyt.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Väisänen sanoo:

  Mutta julkaistu 20.10 klo 9.35 eli ymmärtääkseni minun kirjoitustani 19.10.klo 7.26 myöhemmin Ei ole pettymys, vaikkei olisikaan totta, että jouduin toimimaan unilukkarina. Tekijä, vaikka olisi kaupallisen mainonnan huippuammattilainen, sopii jo moraalisen tekijänoikeuden nimessä vaikka toistaakin. Sain tietää pääkirjoituksesta vasta myöhemmin juttuuni liitetyssä linkissä. Arvostamani kollega, hra päätoimittaja Olli Seppälä on antanut pääkirjoitukselleen erinomaisen osuvan otsikon Sosiaalinen media vahvistaa Aleppon kellojen kumua. – Kun tieto hukku siellä postausten mereen, niin on faktoja syytä toistaa aika ajoin muutenkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Seppo Väisänen

  Olen historian maisteri ja eläköitynyt YLE:n toimittaja. Kirjoittelen yhteiskunnasta, historiasta, kirkosta ja uskonnosta syrjäisen ja sivuun pannun asemasta. Kannatan kansankirkkoa, kirkollisesti olen vapaamielinen traditionalisti, joka määrittyy blogiensa kautta. Tutkimuksellisia kohteitani ovat virret ja Luther sekä tietenkin vuosi 1917.