Pääkirjoitus: Sosiaalinen media vahvistaa Aleppon kellojen kumua

Helsingin Kallion seurakunnan ajatus soittaa saattokelloja Syyrian Aleppon pommitusten uhrien muistoksi on kasvanut isoksi ilmiöksi Suomessa ja sen rajojen ulkopuolellakin.

Alun perin idean esitti viestintätoimisto Miltton Creativen toimitusjohtaja, kaupunkiaktivisti Olli Sirén lyhyessä puhelinkeskustelussa kirkkoherra Teemu Laajasalolle. Idea sai jo samana päivänä nopean toteutuksen ilman suurempia byrokraattisia kiemuroita.

Ensimmäisen kerran kelloja soitettiin viime viikon keskiviikkona. Seuraavana päivänä mukana oli jo yli 100 seurakuntaa. Kohta ilmiöstä kerrottiin kansainvälisissä medioissa.

Saattokellojen sanoma on humanitaarinen kannanotto, johon voi yhtyä uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Mutta Aleppon kellot -ilmiö on myös osoitus luterilaisen kirkon verkkoviestinnän nousemisesta uudelle tasolle.

Kallion seurakunta esitti sosiaalisessa mediassa haasteen toisille kirkoille. Haasteeseen myös tartuttiin.

*

Kirkon tiedotuskeskuksessa (KT) oltiin hereillä. Siellä havaittiin, että nyt on lähtemässä liikkeelle iso ilmiö, mutta se saattaisi tarvita koordinointia ja viestinnällistä tukea. KT laittoi pystyyn ennätysripeästi Alepponkellot-verkkosivun, josta on myös englanninkielinen versio.

KT ei ole pyrkinyt ottamaan itselleen näkyvää roolia vaan on ymmärtänyt, että mennäkseen uskottavasti läpi viestin tulee lähteä ruohonjuuritasolta.

Kaikkiaan Aleppon kellot -hanketta on viety läpi verkossa usean eri toimijan voimin. Kyseessä on paraatiesimerkki siitä, kuinka asiat voidaan tehdä fiksusti.

Onkin helppo olla samaa meiltä Helsingin seurakuntien verkkotiedottaja Sirpa Patrosen kanssa, joka on kirkon viestijöiden Facebook-sivulla ehtinyt jo analysoida Aleppon kellot -ilmiötä. Kyseessä oli hanke, jonka sisältö oli kunnossa: tärkeä, merkittävä ja ajankohtainen. Lisäksi kirkolla oli jotain erityistä annettavaa eli kirkonkellot ja ylipäätään kokemus hautajaisista.

*

Aleppon kellot -tapahtuman viesti on selkeä ja konkreettinen. Asian tiedottamisessa käytettiin tunteisiin vetoavia käsitteitä, kuten ”saattokellot” ja ”uhrien muistaminen”.

Kirkoissa soitetaan kelloja YK:n päivään eli 24.10. saakka.

Kirjoittaja on Kotimaan julkaisupäällikkö.

Kuva: Olli Seppälä. Kallion kirkko.

Lue myös:

”Kirkolla on selkärankaa tähän” – Nämä kuusi syytä tekivät Aleppon kelloista hetkessä ilmiön

Edellinen artikkeliKirkon jakautuneisuus ei ole tullut Kuusamoon
Seuraava artikkeliIrja Askolalle Linnankoski-mitali

Ei näytettäviä viestejä