Ylistyksestä

Mikä on Jumalan ylistämisen tuottama hyöty? Meidän ei tarvitse ylistää Jumalaa siinä tarkoituksessa, että pääsisimme askel askeleelta nousemaan taivaaseen. Jumala ei tarvitse meidän ylistyslaulujamme. Hän ei saa itselleen mitään etua niistä. … Laulaessamme ylistyslaulujamme jumalanpalveluksessa me saarnaamme evankeliumia koko olemuksellamme toinen toisellemme ja maailmalle. Meidän ylistyslaulumme tuovat ilmi Kristuksen, Jumalan lihaantulleen Pojan, salaisuuden, hänen, joka kohtaa meidät sanassa ja sakramentissa täyttääkseen meidät Pyhällä Hengellä ja antaakseen meille pääsyn Isän Jumalan yhteyteen. Ylistyksessään kirkko ei ainoastaan julista, että taivas on tuĺlut maan päälle Jeesuksessa; se saa myös taivaan esimakua tuodessaan kiitoksensa ja osoittaessaan palvontaansa kolmiyhteiselle Jumalalle.

John Kleinig, Herraa hyvää kiittäkää, Mitä Raamattu opettaa ylistyksestä? Called to be praisesingers, s. 23, Suomen Luther-säätiö, Aamutähti Nro 30, 2004.

 1. ”Turkkilaiset ja muut pakanat eivät siedä heidän taholtaan sellaista, mitä me kristityt näiltä myrkyllisiltä käärmeiltä ja uusilta perkeleiltä siedämme. He eivät myöskään tee sellaista kenellekään muille kuin meille kristityille. Sitä se on, mitä minä edellä olen sanonut, ettei kristityllä paitsi perkelettä ole mitään myrkyllisempää, katkerampaa vihollista kuin juutalainen, emmekä me kuitenkaan tee kenellekään niin paljon hyvää emmekä kenenkään taholta siedä niin paljon pahaa kuin juuri näiden ilkeiden perkeleen lapsien ja kyykäärmeensikiöiden taholta.”

  Martin Luther (Juutalaisista ja heidän valheistaan 1543)

  Että semmoista kristillistä suvaitsevaisuutta.

  • Enemmistö juutalaisista ei todellakaan koskaan tai vieläkään ole hyväksynyt Jeesusta Kristusta omaksi Vapahtajakseen ja Messiaakseen. Se mitä Luther on kirjoittanut esim. juutalaisista ei todellakaan ole hänen pääsanomansa, vaan se, että ihminen vanhurskautetaan ja pelastuu armosta Kristuksen tähden uskon kautta.

  • Lutherkin oli vain ihminen, jolla oli omat vikansa ja puutteensa, vaikka hän esiintyi kyllä profeetallisesti.

   (Profeetta) Elias (Elia) oli ihminen, yhtä vajavainen kuin mekin. Jaakobin kirje 5:17

  • Rantanen: ”Lutherkin oli vain ihminen, jolla oli omat vikansa ja puutteensa”

   Juu, ja niin oli myös herra A. Hitler.

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.