Ylistyksestä

Mikä on Jumalan ylistämisen tuottama hyöty? Meidän ei tarvitse ylistää Jumalaa siinä tarkoituksessa, että pääsisimme askel askeleelta nousemaan taivaaseen. Jumala ei tarvitse meidän ylistyslaulujamme. Hän ei saa itselleen mitään etua niistä. … Laulaessamme ylistyslaulujamme jumalanpalveluksessa me saarnaamme evankeliumia koko olemuksellamme toinen toisellemme ja maailmalle. Meidän ylistyslaulumme tuovat ilmi Kristuksen, Jumalan lihaantulleen Pojan, salaisuuden, hänen, joka kohtaa meidät sanassa ja sakramentissa täyttääkseen meidät Pyhällä Hengellä ja antaakseen meille pääsyn Isän Jumalan yhteyteen. Ylistyksessään kirkko ei ainoastaan julista, että taivas on tuĺlut maan päälle Jeesuksessa; se saa myös taivaan esimakua tuodessaan kiitoksensa ja osoittaessaan palvontaansa kolmiyhteiselle Jumalalle.

John Kleinig, Herraa hyvää kiittäkää, Mitä Raamattu opettaa ylistyksestä? Called to be praisesingers, s. 23, Suomen Luther-säätiö, Aamutähti Nro 30, 2004.

 1. Liturgian tehtävään uskon opettajana liittyy erottamattomasti jumalanpalveluksessa luettavat Raamatun lukukappaleet sisältävän evankeliumikirjan käyttö. Joka KIRKKOVUOSI seurakunta elää uudestaan Kristuksen kanssa pelastushistorian tapahtumat. Se alkaa hänen odotuksestaan (adventti) edeten hänen syntymäänsä (joulu), kuolemaansa ja ylösnousemukseensa (pääsiäinen) ja Pyhän Hengen lähettämiseen (helluntai). Näin liitettynä kirkkovuoden kautta Jeesuksen elämään ja työhön seurakuntalaiselle opetetaan uskon perusasiat.

  Älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan, Historiallinen jumalanpalvelus vai modernit erityismessut? s. 7, Suomen Luther-säätiö, Aamutähti Nro 8, 2001. Käännös eräästä luterilaisen Missouri-synodin julkaisusta.

 2. Ylistys kiinnittää huomiomme Jumalaan.

  Vaikka rukousaiheemme tuntuisi miten tärkeältä ja kiireiseltä, meidän on ensin keskityttävä Jumalaan.
  Näin voimme nähdä hänet suurempana kuin ongelmamme.

  Ylistys stimuloi uskoa.

  Mitä enemmän ylistät Jumalaa, sitä enemmän tulet tietoiseksi Hänestä ja Hänen suuruudestaan, voimastaan, viisaudestaan ja rakkaudestaan. Ylistys muistuttaa sinua Jumalan mahdollisuuksista.
  Ylistys herättää sinussa voittoisaa ja rohkeaa henkeä ”Jumala on sinulle sitä, mitä ominaisuutta Hänessä ylistät.”

  Ylistys tuo Jumalan läsnäolon.
  Jumala ilmaisee voimansa ylistyksen keskellä.

  Ylistys kauhistuttaa ja hajoittaa vihollisen joukkoja.
  Josafat sijoitti aseellisten joukkojen eteen laulajat, jotka pyhä asu yllään lauloivat Herralle ylistystä.
  ”Kiittäkää Herraa, iäti kestää hänen armonsa!” Samalla hetkellä, kun laulajat riemuhuudoin ylistää Herraa, lähetti Herra väijyksissä olleen joukon Juudaan hyokkäävien ammonilaisten, moabilaisten ja Sierin vuoriston miesten sekaan. 2Aik.17:21-22

  Ei Jumalan ylistäminen ole mikään tämän ajan ilmiö tai edes helluntailiikkeen tai karismaattisen liikkeen alullepanema virtaus tai suuntaus. Ylistystä on aina ollut. Se on Jumalan asettama järjestys
  ammoisista ajoista alkaen. Jumalan valtaistuimen edessä on käynnissä taukoamaton ylistys ( Jes.6:1-3; Ilm.4:8–11).

  Siksi haastan meitä jokaista tänään syvempään hengellisen elämän etsintään ja löytämiseen. Ja uskon, että pääsemme pidemmälle ja syvemmälle niin omassa kuin hengellisessä elämässä, kun
  me annamme Jumalalle ylistyksen ja kunnian joka Hänelle kuuluu.

  • Raamatussa sekä VT:n että Ut:n puolella on todella monta kohtaa, joissa sanotaan, että ylistetty olkoon Herra ja Jumala.

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.