29.8.2015 MENNEEN MAAILMAN SANOMALEHTIKATSAUS

Kissaa ei kiinnosta

Elämää voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta sitä on elettävä eteenpäin. Näin on todennut Sören Kierkegaard (1813—1855), tanskalainen kirjailija ja filosofi. Koska tällä hetkellä maailmankirjat ovat aivan sekaisin, lienee parasta ainakin tässä blogissa tarkastella Suomen suhdetta muihin maihin vanhojen sanomalehtien välityksellä. Voisiko sieltä tuoda tähän hetkeen jotakin sellaista ideaa tai oivallusta, joka olisi käyttökelpoista kamaa nykyhetken sekavan tilanteen selkiyttämisessä? Otettakoon laajasta aineistosta esiin muutamia lainauksia, joita Ruttopuiston rovasti tapansa mukaan hieman kommentoi.

Miltäkö suomalaiset minusta näyttävät? Yhden asian olen huomannut: ihmiset eivät liiku – esimerkiksi coctail-kutsuilla – eivätkä kosketa toisiaan. Tiedän vain yhden samanlaisen ryhmän, Meksikon intiaanit, hekään eivät päästä lähelle, eivätkä tule. (Kirjailija Vladimir Volkof Helsingin Sanomissa 21.6.85)

RR: Suomalaisten liikkumattomuus coctail-kutsuilla johtunee siitä, että emme me pruukaa mitään kokkareita pitää. Ne ovat sellaista sievistelevää turhamaisuutta. Suomalainen grillaa, syö makkaraa, juo kaljaa tai lonkeroa, saunoo ja nai. Me mitään snobeja olla! Koskettelun ymmärrämme esileikkikoulunomaisena tapahtumana. Muuten ei miehen tarvitse puhua tai pussata, kun on niin ujo selvin päin, mutta peiton alla lähitaistelutilanteessa emännän kanssa lauantai-iltana uutisten jälkeen…jos vähän rouvan mieliksi…?

YK-palatsin turistimyymälässä New Yorkissa on myyty mm. kansallispukuisia nukkeja. Suomi-nuken nauhassa lukee Finlandia ja sen yllä on venäläinen kansallispuku. Nukke on valmistettu Kiinassa. (Helsingin Sanomat 23.4.85)

RR: Kansainvälistä yhteistyötä parhaimmillaan. Historiallisiin syihin vedoten nuken päällä voisi aivan yhtä hyvin olla myös ruottalainen kansallispuku. Vaan ei kuitenkaan Kiinan…

Parasta, mitä suomalaisuudelle voisi tapahtua, olisi tuhansien elämäniloisten, suvaitsevaisten ja terveiden pakolaisten sekoittuminen luonnevikaiseen ja sisäsiittoiseen kansaamme. (Jari Juutinen Helsingin Sanomissa 15.9.87)

RR: Niin, jos me emme saa mistään uutta verta joukkoomme, me suomalaiset saatamme tulevina vuosikymmeninä huveta loppuun.

Savolaiset ja ruotsalaiset eivät jää ainakaan luuloissa muusta maasta jälkeen, jotta turhaan sinä ystäväni Sirkka Högström taidat lämmittää meitä olemaan lempeämpiä heille. Turpiin vain entiseen malliin, sanon minä. (Konsulentti Eila Marttila Ilkassa 6.10.64)

RR: Ei Suomi ole maa, jossa konsulentin tarttisi laulaa vain sen lauluja, jonka leipää syö. Ja joku roti sentään savolaisille ja ruottalaisillekin täytyisi löytyä!

Suomenruotsalaiset aina tätä suomen kieltä haukkuvat rumaksi ja ottavat esimerkiksi hokeman että ’Älä rääkkää sitä kissaa. En minä rääkkääkään’. (Veijo Meri Helsingin Sanomissa 8.8.82)

RR: Miten suomenruottalaiset aina vain jaksavat rääkätä rakasta Suomemme kieltä? Ottaako noin paljon pollaan, ettei maamme virallinen kieli ole ruotsi vaan finglish?

Käsittämättömintä on se intohimo, joka ajaa suomalaiset opettamaan lapsilleen kahta tai kolmea vierasta kieltä ikään kuin maahan vyöryvien turistilaumojen opastus olisi heidän tärkein velvollisuutensa. (Äidinkielen opettajain liiton puh.joht. Urho Johansson Aamulehdessä 13.6.72)

RR: Voi äiti, miten kielivaatimukset ovatkaan muuttuneet neljän vuosikymmenen aikana. Kasvavat paineet lisäävät nuortemme raunioitumista. Liika opiskelu voi johtaa mm. aivovientiin.

Mistä kärjistynyt siirtolaisviha johtuu? ”Siitä, että heitä tulee Ruotsiin tulvimalla. Kaikki tulijat eivät ole pyhäkoululaisia. Viimemainitut pistävät tietysti enemmän silmään kuin muut.” (Khra Paul Öhrnberg Helsingin Sanomissa 8.10.83)

RR: Suomessa on näihin asti tulvinut vain iJoki. Juuri nyt tosin Helsinki on täynnä turvapaikanhakijoita. He pääsivät maahan, koska Suomi – toisin kuin moni muu Euroopan maa - myöhästyi turva-aitojen rakentamisessa itselleen.

Naapurin rannalla makasi iso lauma lehmiä, kuin ruotsalaisrouvia Rivieralla, utareet hiekassa. (Arvo Salo Pääkaupunki-lehdessä 22.8.75)

RR: Tämän heiton voisi tulkita aika rasistisestikin, mutta koska se on Arvo Salon kynästä, niin sen täytyy olla joko runollista tai ainakin vertauskuvallista. Hmmm, kenties se voisi tarkoittaa myös jotakin vallankumouksellista?

Ainakin yhdessä suhteessa Tukholma on samanlainen kuin Helsinki: Kaikki kaduilla hoippuroivat humalaiset puhuvat ja kiroilevat suomeksi. (Jaakko Okker Helsingin Sanomissa 18.5.75)

RR: En kyllä käsitä. Eivät ne voi oikeita suomalaisia olla. Minulla on ainakin sellainen tapa, että jos ja kun  töppäilen jossakin ulkomailla, muistan aina sanoa olevani ruottalainen…

Vielä 60-luvulla suomalainen luokiteltiin jonnekin skånelaisen ja hevosen välimaille. (Hannu Huppunen Tukholmasta Helsingin Sanomissa 16.10.83)

RR: Varmaankin on kyse suomalaisesta erityisen sisukkaasta työhevosesta. Mutta mikä toi sköne oikein on?

Suomi on vitaalisempi kuin Ruotsi. Tosin myös primitiivisempi, koska raja itämaiden ja länsimaiden välillä kulkee Pohjanlahdella. (Jörn Donner Savon Sanomissa 28.8.75)

RR: Jörn Donnerilla on kuiva huumori. Miten mies ei muista, että Suomi-neito on ollut myös osa Svea-mammaa. Ja kun ruottalaisista ei ollut suomalaisia puolustamaan, niin sitten meistä tuli osa Äiti Venäjää. Äitien helmoista pääsimme onneksi lopulta irrottautumaan, joten oikeammin maamme on idän ja lännen kohtauspaikka.ETYK 1975, Kekkonen, you knowhow?

BONUS: Pitäähän toki lukijatkin päästää kommentoimaan menneisyyden uutisia. Tässä teidän tekstinne: Muuan englantilainen asiantuntija suhtautui torstaina epäilevästi erään amerikkalaisen seismologin esittämään teoriaan, että "Kiinan 700 miljoonaa asukasta voisivat tuhota Yhdysvallat maan tärähtelyillä hyppäämällä samanaikaisesti alas vajaan kahden metrin korkuiselta korokkeelta joka 54:s minuutti". (Työmies- Eteenpäin 19.6.70)

Lukijat: Jos sinulla ei ole Kotimaa24-tunnuksia ja haluaisit kuitenkin kommentoida, niin tehdään se mutkan kautta: Jätä tekstisi minulle Facen privaan tai spostiini hannu.kiuru@evl.fi

* * * * * * * * *

Palkintopalli häämöttää jo. Yksinäinen bloginkirjoituskuntokoulumaratoonari näkee jo sielunsa silmin Helsingin virtuaalisen olympiastadionin portin. K24-Ylläpito tulee juosten vastaan ja tarjoutuu kirittämään viimeistä kierrosta. Blogi 29 / 31. Maanantaina maalissa.

Tavataanko torilla?

4 kommenttia

 • Hannu Kiuru sanoo:

  OK, kissaa ei siis kiinnosta tämä tarjoilemani lehtisillisalaattiannos, mutta maistuiskos lukijalle tällainen absurdi lataus mennyttä Suomi-sekametelisoppaa? Epäilijöille mainittakoon, että siteeraukseni ovat ihan oikeista lehtijutuista. Lähteenäni on toiminut Suomen Kuvalehden Jyviä ja akanoita-palstan kooste.

  Jos nuo siteeraukset pakkasivat naurattamaan, niin kannattaa muistaa, että muutaman vuosikymmenen kuluttua jotkut ovat naureskelemassa meidän enemmän tai vähemmän (epä)asiallisia tekstejä. Silloin kun on jo valmiiksi kyse huumorista, niin jälkinaurajien toiminta suorastaan hivelee…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Suomeksi sanotaan saari saari heinäsaari. Och samma på svenska: ö ö höö -::)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  RR :” Juuri nyt tosin Helsinki on täynnä turvapaikanhakijoita. He pääsivät maahan, koska Suomi – toisin kuin moni muu Euroopan maa – myöhästyi turva-aitojen rakentamisessa itselleen.”

  Turva-aitojen rakentaminen myöhästyi viime sotien aikanakin. kun dialektisen materialismin edustajien aloittamaa hyökkäyssotaa pakenemaan joutuneet ensimmäisen kerran ”tulvivat” Kanta-Suomeen muiden mukana mm. pienyrittäjäperheen 11-vuotias lapsi, josta sittemmin tuli pienyrittäjä-isäni. ”Ryssäinvaasioksihan” tuota ”muuttoliikettä” taidettiin sanoakin:

  ”Se [isänmaa/th] on pyhää maata meille. Sitä ei anneta muukalaisille, sillä he ovat meille muukalaisia eli karjalaisia. Emmehän edes ymmärrä heidän kieltään. Ja me olemme saaneet tarpeeksemme kaikista niistä laiskiaisista, joita meidän on ollut pakko pitää ja ravita viime talvesta alkaen, heidän tekemättä puolestaan pienintäkään hyötyä.” (lainaus/Hbl v. 1940, poimittu verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalta)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  ”Kiinan 700 miljoonaa asukasta voisivat tuhota Yhdysvallat maan tärähtelyillä hyppäämällä samanaikaisesti alas vajaan kahden metrin korkuiselta korokkeelta joka 54:s minuutti”

  Eihän tuo nyt mitään ole. Väyrys-Paavohan pystyy yksin samaan tanhulavalla polokantahtia jytkyttelemällä. Menee siinä samalla koko Vennään maakin.

  https://www.youtube.com/watch?v=XXZMtM_7mEQ

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121