Vatikaanin talouspäällikköä, australialaista kardinaalia epäillään lasten hyväksikäytöstä

Katolisen kirkon merkittävimpiin viranhaltijoihin kuuluvaa Vatikaanin talouspäällikköä, kardinaali George Pelliä epäillään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asiasta kertovat monet kansainväliset mediat, kuten brittiläinen BBC uutisessaan.

76-vuotias kardinaali Pell on australialainen, mutta hän on työskennellyt Vatikaanissa vuodesta 2014 lähtien. Häntä pidetään koko maailmanlaajuisen katolisen kirkon kolmanneksi korkeimpana viranhaltijana. Hän kiisti julkisuudessa jyrkästi syytteet, joiden mukaan hän olisi aikaisemmin Australiassa pappina ja piispana työskennellessään syyllistynyt sekä pedofiliatapausten peittelyyn että lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Pelliin kohdistuneet epäilyt ovat olleet tutkinnassa Australiassa jo muutaman vuoden ajan. Australian Victorian osavaltion poliisi on BBC:n mukaan vastikään päättänyt syytteiden nostamisesta paikallisen syyttäjänviraston kehotuksesta.

Oikeudenkäynti kardinaali Pelliä vastaan pidetään Australiassa. Pell on ilmoittanut matkustavansa kotimaahansa puhdistamaan nimensä.

Katolista kirkkoa ovat eri puolilla maailmaa viime vuosikymmeninä ravistelleet useat lasten hyväksikäyttöön kohdistuneet skandaalit.

Hiljattain tehdyn selvityksen mukaan seitsemän prosenttia australialaisista katolisista papeista on saanut syytteen lasten hyväksikäytöstä kuuden vuosikymmenen aikana. Australiassa yhteensä 4 444 ihmistä on vuosina 1980–2015 ollut uhreina tapauksissa, joissa on epäilty lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Uhrien keskimääräinen ikä oli tytöillä 10,5 vuotta ja pojilla 11,6 vuotta. Valtaosa uhreista oli poikia. Liki 1 900 hyväksikäyttäjää on tunnistettu, ja noin 500 on jäänyt tuntemattomiksi.

Kuva: Wikimedia Commons. Tie Pietarinkirkkoon ja Pietarinaukealle. Kuva vuodelta 2005.

Lue myös:

The Guardian: Vatikaanille jälleen kritiikkiä vitkuttelusta hyväksikäyttöjen selvittämisessä

Katolisen kirkon hyväksikäytön vastaisen komitean jäsen erosi – moitti toimia riittämättömiksi

Selvitys katoliseen kirkkoon liittyvistä lasten hyväksikäytöistä – Australiassa 4 444 uhria

Edellinen artikkeliPiispa Irja Askolan seitsemän vuoden yksinäisyys – kertoo vihapostin vieneen uupumuksen rajoille
Seuraava artikkeliDemokraatti: Arkkipiispa Kari Mäkisen presidenttiehdokkuus tyssäsi SDP:n puoluehallituksessa

Ei näytettäviä viestejä