The Guardian: Vatikaanille jälleen kritiikkiä vitkuttelusta hyväksikäyttöjen selvittämisessä

Paavi Franciscuksen pyrkimykset uudistaa katolista kirkkoa niin, että lapsia hyväksikäyttäneet papit saatettaisiin vastuuseen teoistaan, kohtaavat entistä kovempaa vastarintaa. Asiasta kertoi katolisen kirkon australialainen virkailija Francis Sullivan puheessaan viime viikolla. Hänen mukaansa Vatikaanin virkailijat tekevät kaikkensa vaikeuttaakseen uudistusten läpimenoa. Puheesta kertoivat muun muassa Australian Associated Press ja brittilehti The Guardian .

Sullivan on johtanut kirkon toimikuntaa, joka on perustettu selvittämään hyväksikäyttöongelmaa. Hänen mukaansa asiat ovat menneet Roomassa huonoon suuntaan. Katolinen kirkko saattaa saada Australiassa kovan kolauksen, jos todellista muutosta itsesuojelun kulttuuriin ei tule.

– On vakavasti ihmeteltävä sitä, että ei kai paavi ole lipsumassa päättäväisestä työstä hyväksikäyttöä vastaan.

Sullivanin mukaan paavi Franciscus puhuu piispoille ympäri maailmaa, että hyväksikäytön kohdalla on kirkossa nollatoleranssi. Hän kuitenkin viittaa, että Franciscuksen on todettu keventäneen rangaistuksia joidenkin hyväksikäyttäjäpappien kohdalla.

Yksi Sullivanin mainitsemista huolista on se, että lasten suojelua edistävästä toimikunnasta irtisanoutui yksi sen keskeisistä vaikuttajista. Hyväksikäytöstä itsekin kärsinyt Marie Collins sanoi irtisanomisensa syyksi sen, että toimikunnan tavoitteet eivät edenneet, vaan jäivät Vatikaanin syövereihin.

– Yhdessä nämä kaksi kehityskulkua piirtävät kuvaa Vatikaanista, joka tekee kaikkensa sabotoidakseen paavin pyrkimyksiä tai suojellakseen nykytilannetta ja instituutiota itseään, Sullivan sanoi.

Australiassa yhteensä 4 444 ihmistä on vuosina 1980–2015 ollut uhreina tapauksissa, joissa on epäilty lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Uhrien keskimääräinen ikä oli tytöillä 10,5 vuotta ja pojilla 11,6 vuotta. Valtaosa uhreista oli poikia. Liki 1 900 hyväksikäyttäjää on tunnistettu, ja noin 500 on jäänyt tuntemattomiksi.

Kuva: Wikimedia Commons

Lue myös:

Katolisen kirkon hyväksikäytön vastaisen komitean jäsen erosi – moitti toimia riittämättömiksi

Selvitys katoliseen kirkkoon liittyvistä lasten hyväksikäytöistä – Australiassa 4 444 uhria