Katolisen kirkon hyväksikäytön vastaisen komitean jäsen erosi – moitti toimia riittämättömiksi

Katolisen kirkon seksuaalisen hyväksikäytön vastaisen komitean merkittävä jäsen on eronnut, kertoo brittilehti The Guardian . Itsekin seksuaalisesta hyväksikäytöstä kärsinyt Marie Collins antoi asiasta lausunnon, jossa hän ilmoittaa eronsa syyksi sen, että kirkon johto Vatikaanissa asettaa "muita huolia" lasten ja haavoittuvien aikuisten turvallisuuden edelle. Eropäätöksen varmisti se, että Vatikaanissa ei onnistuttu noudattamaan uutta suositusta, jonka mukaan kaikkiin seksuaalisen hyväksikäytön uhrien ja selviytyjien kirjeisiin vastataan.

– Sain tämän selville viimekuisessa kirjeessä, jossa kieltäydytään toimimasta näin, Collins kirjoitti lausunnossaan National Catholic Reporterille.

– Minusta on mahdotonta kuunnella julkisia lausuntoja kirkon syvästä huolesta niitä kohtaan, joita on hyväksikäytetty, kun näen yksityisesti, että Vatikaani kieltäytyy edes huomioimasta heidän kirjeitään.

Hänen mukaansa kirkko puhuu julkisesti kauniita mutta tekee jotain ihan muuta suljettujen ovien takana. Collins myös toteaa, että komitea ei saanut kirkon byrokratialta tarpeeksi resursseja tai työntekijöitä ja kohtasi jatkuvaa vastustusta kirkon sisällä paavin tuesta huolimatta.

Vuosi ennen Collinsin eroa komitean toinen hyväksikäytöstä kärsinyt jäsen, Peter Saunders, jäi virkavapaalle kritisoituaan komiteaan liian vähistä toimista hyväksikäytön ehkäisemiseksi.

– On masentavaa nähdä, että nämä miehet voivat asettaa muut huolet lasten ja haavoittuvien aikuisten turvallisuuden edelle.

Paavin puhemies Greg Burke kieltäytyi kommentoimasta tapausta.

Lue myös:

Selvitys katoliseen kirkkoon liittyvistä lasten hyväksikäytöistä – Australiassa 4 444 uhria

Paavi Franciscus: "En tuomitse uhreja, jotka eivät voi antaa anteeksi"

Paavi tapasi hyväksikäytön uhreja – Irlannin arkkipiispan erottamista vaadittiin