Uutisessee: Miksi kirkko teki itsestään jäniksen?

Syyskuussa 2013 Kotimaa24:ssä oli pieni uutinen. Sen jälkiseurauksiin oli koodattu tämän hetken epätietoisuus.

Syyskuun 29. päivä vuonna 2013 kirjoitettu uutinen koski Kirkkohallituksen luotaus- ja analyysitiimin havaintoa, jonka mukaan uusi avioliittolaki näyttäisi toteutuvan vääjäämättömästi.

– Olisi parempi vain hyväksyä vääjäämätön eli tasa-arvokehityksen toteutuminen, kuin yrittää vastustaa sitä, sanoi tuolloinen Kirkkohallituksen luotaus- ja analyysitiimin yhteyshenkilö, viestintäsuunnittelija Meri-Anna Hintsala
Kotimaa24:n uutisessa.

Hintsalan mukaan tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen oli varmin tapa pitää asia median agendalla. Tällä hän viittasi piispa Seppo Häkkisen lausuntoon, jonka mukaan media nosti esiin kirkon kannalta epäolennaisia asioita, kuten homoliitot.

– Lain vastustaminen voi ehkä hidastaa sen [tasa-arvoisen avioliittolain] toteutumista, mutta ei estää sitä. Todennäköisesti laki menee läpi ennemmin tai myöhemmin, Hintsala sanoi ja perusteli tiimin näkemystä mediassa käydyn keskustelun analyysilla ja tiedolla yleisestä arvokehityksestä.

No, nyt tiedetään, että laki meni eduskunnassa läpi reilun vuoden kuluttua eli marraskuussa 2014. Vääjäämätön toteutui.

Tarinan opetus ei ole luotaus- ja analyysitiimin realistisessa tilannearviossa, vaan siinä, että se kiellettiin.

Uutisen tultua julkisuuteen Kotimaa24 pyysi kansliapäällikkö Jukka Keskitaloa kommentoimaan asiaa, mutta hän antoi tehtävän viestintäjohtaja Tuomo Pesoselle. Tämä ilmoitti, että näkemys lain toteutumisen vääjäämättömyydestä oli työntekijän eli Hintsalan henkilökohtainen näkemys – mitä se ei tietenkään ollut.

Pesonen vastasi ammattimaisesti eli organisaationsa arvoja ja näkemyksiä noudattaen, ja tämä on se pihvi:

– Kirkkohallituksella ei ole sellaista kantaa, että keskusteluun noussut tasa-arvoinen avioliittolaki olisi vääjäämätön.

Vastauksessa alleviivattiin, että Kirkkohallitus on niiden näkemysten takana, joita piispainkokous, Kirkkohallituksen täysistunto ja kirkolliskokous ovat avioliitosta päättäneet. Tosin sanoen avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Tästä kirkon kannasta ei uutisessa kuitenkaan ollut kysymys. Kysymys oli siitä, toteutuuko uusi avioliittolaki vai ei, kirkon kannasta riippumatta. Uutisen pihvinä oli se, että Kirkkohallituksessa oli virkatyönä havaittu, mihin suuntaan asiat ovat menossa. Sitä ei vain saanut sanoa ääneen.

Asia koettiin kirkon ylärakenteessa ilmeisen kiusallisena. Jälkikäteen ajatellen taktiikkana oli jänismanööveri eli pää pensaaseen. Ehkä todellisuus menee ohitse.

Kirkolla olisi ollut yllin kyllin aikaa tunnustaa tosiasia ja reagoida siihen, että laki menee läpi. Mutta sellaista näkemystä ei siis ollut. Samalla olisi ollut aikaa pohtia kirkolle syntyvää kiusallista ongelmaa, jos lain voimaan tuloon 1.3.2017 ei valmistauduta. Nyt kiusallinen tilanne on jo päässyt syntymään.

Kirkko kääntyi sisäänpäin ja takertui päätöksiinsä ja hallintomenettelyihinsä. Siis jähmeyteen ja lamaannukseen. Kirkko ei tässä tarkoita pelkästään Kirkkohallitusta, vaan koko kirkollista koneistoa ja kuplaa, jonka sisällä kirkollinen päättäjistö elää.

Piispa Irja Askola analysoi tilanteen oikein, kun hän kommentoi pari viikkoa sitten Kotimaa24:ssä piispojen elokuista selontekoa kirkon avioliitto-opetuksesta:

– Se tuli mielestäni liian myöhään, joten selonteon ja tulevaisuustyöskentelyn raja hämärtyi.

Taas sama juttu. Liian myöhään. Miksi? Koska kirkon kiireet ovat verkkaisia, koska kirkon kvartaali on 25 vuotta. Koska tosiasiat halutaan kieltää.

Espoon piispa Tapio Luoma totesi parin viikon takaisen synodaalikokouksen yhteydessä, että vaikka hän on kirkon nykyisen avioliittonäkemyksen kannalla, hän pitää samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen mahdollisuutta tulevaisuudessa todennäköisempänä kuin sitä, että niin ei käy.

Kolme vuotta sitten tällaiseen todennäköisyyteen ei kirkossa ollut mahdollista päätyä. Onko pää otettu vihdoin pensaasta? Keskustelu voi alkaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkkohallitus irtisanoutuu homoliittojen vääjäämättömyydestä

Arvio tasa-arvoisesta avioliittolaista: ”Olisi parempi vain hyväksyä vääjäämätön”

Tapio Luoma: Minulle avioliitto on miehen ja naisen suhde

Askola puhui synodaalissa avioliitosta, joukko pappeja kokoontui kirkon epäviralliseen homoiltaan

Edellinen artikkeliVarjoliitelevä kanttori Vesannolta – Olkoon ylläsi kirkas taivas
Seuraava artikkeliEspoon hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä