Teemu Laajasalo HS:n mielipide­kirjoituksessa: "Sota Ukrainassa palauttaa ahdistuksen sodan kokeneen suku­polven mieleen"

Teemu Laajasalo. Kuva: Kirkon kuvapankki / Jani Laukkanen

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo nostaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa esiin omia ja suomalaisten tuntoja, jotka Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys synnyttää.

Laajasalo kertoo, että useampi huolestunut ikäihminen on kysynyt häneltä, kuinka päästä sukulaisten luo turvaan pois Helsingistä tai kuinka löytää väestönsuoja.

"Sota Ukrainassa palauttaa ahdistuksen sodan kokeneen sukupolven mieleen nopeasti. Venäjän hyökkäyssodan häikäilemättömyys ja hinta näkyy kauan ja kauas", Laajasalo kirjoittaa.

Laajasalon mukaan pitää kysyä ja tunnistaa, ketkä ovat erityisen hauraita sodan ja sodanuhkan huolille ja kuinka heitä voitaisiin suojella.

Toiseksi meidän on Laajasalon mielestä tehtävä kaikkemme, että Suomessa keskinäinen ymmärrys toisia kohtaan kasvaa eikä vähene.

"Kun maailmalla kuohuu, sisäiset taistelumme voivat saada oikean mittasuhteen. On vähemmän syitä kuvailla eri tavoin ajattelevia täydellisen pahaksi tai väärässä olevaksi. Erityisen tärkeää on ulottaa tämä myös niihin venäläistaustaisiin suomalaisiin, jotka voivat nimensä tai sukujuuriensa vuoksi joutua alttiiksi syrjinnälle ja kantamaan huolestuneiden ihmisten mielissä Venäjän hallinnon syntejä ilman syytä", Laajasalo sanoo.

Laajasalo muistuttaa myös, että toivon näkökulma tulee pitää kirkkaana.

"Kulkutaudin oppi epätietoisuuden sietämisestä sopii myös tämän harhautuksia, odotusta ja yllätyksiä sisältävän sodan seuraamiseen. Erityisesti toivoa tarvitaan, koska ilman sitä häviää näkyvyys tulevaan", Laajasalo kirjoittaa.

Lue myös:

Useat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – "Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen"

Presidentti Sauli Niinistö: "Naamiot on nyt riisuttu" – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Seurakunnissa ympäri Suomea järjestetään rukoushetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja

Suomen ortodoksipiispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sotatilanteeseen

Arkkipiispa Tapio Luoma Euroopan kriisi­­tilanteesta: Historian kulut ovat aina lopulta Jumalan kädessä

Lähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.