Kommentti: Mielen­osoituksesta suoraan rauhan­rukoukseen

Ukraina-mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edustalla 24.2.2022

Viimeksi olin osoittanut mieltä Tehtaankadulla 15 vuotta sitten, kun venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja oli murhattu Moskovassa kotiovensa eteen.

Eilen Tehtaankadulla Venäjän suurlähetystön edessä tihkusateessa huusin yhdessä 1 500 muun ihmisen kanssa: ”Venäjä ulos, Putin alas, Venäjä ulos, Putin alas”.

Mielenosoitus oli eri rauhanjärjestöjen järjestämä.

Venäjän suurlähetystön rakennukset ovat massiivisia. Korkeassa lipputangossa liehunut Venäjän lippu näytti kuitenkin säälittävän pieneltä.

Mielenosoituksesta siirryin kotiseurakuntani Roihuvuoren kirkkoon. Siellä, kuten niin monissa Suomen kirkoissa, toteutettiin piispojen toiveesta rukoushetki rauhan puolesta. Sitä ennen soivat rauhankellot.

Aluekappalainen Anja Nurminen Helsingin Roihuvuoren kirkon rauhanrukoushetkessä 24.2. Kuva: Mari Teinilä

Veisasimme virren 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan. Papit lukivat raamatunjakeita, muun muassa autuaista rauhantekijöistä. Rukouksissa muistettiin ukrainalaisia.

Venäjän hyökkäyksen myötä suomalaisissa on herännyt huoli siitä, onko Suomen vuoro seuraavaksi. Oli hyvä, että tämä ihmisten mielissä oleva pelko sanottiin kirkossa ääneen.

Puheessa pappi kertoi Venäjällä ortodoksipappina työskentelevän ystävänsä päivittäneen Instagramiinsa monien venäläisten rukoilevan nyt rauhaa. Se oli hyvä muistutus siitä, että venäläiset eivät ole sama asia kuin heidän presidenttinsä. Putinin teot ovat tuomittavia, mutta se ei oikeuta tuomitsemaan kaikkia venäläisiä.

Järkyttävän uutispäivän iltana sain huutaa täysillä ”Venäjä ulos, Putin alas”. Sain rukoilla yhdessä muiden kanssa. Samasta asiasta oli kyse, rauhan puolelle asemoitumisesta.

Lue myös:

Useat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – ”Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen”

Presidentti Sauli Niinistö: ”Naamiot on nyt riisuttu” – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Teemu Laajasalo HS:n mielipidekirjoituksessa: ”Sota Ukrainassa palauttaa ahdistuksen sodan kokeneen sukupolven mieleen”

Seurakunnissa ympäri Suomea järjestetään rukoushetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja

Suomen ortodoksipiispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sotatilanteeseen

Arkkipiispa Tapio Luoma Euroopan kriisi­­tilanteesta: Historian kulut ovat aina lopulta Jumalan kädessä

Lähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kommentti: Mielenosoituksesta suoraan rauhanrukoukseen

Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo HS:n mielipide­kirjoituksessa: ”Sota Ukrainassa palauttaa ahdistuksen sodan kokeneen suku­polven mieleen”
Seuraava artikkeliJärjestöt keräävät varoja Ukrainan auttamiseksi

Ei näytettäviä viestejä