Rauhan Tervehdys: Kohupappi Tölli irtisanoutui ja arvostelee vanhoillislestadiolaista liikettä

Suorasukaisista naispappeutta ja kirkkoa koskevista lausunnoistaan keväällä huomiota saanut vanhoillislestadiolainen pappi Jaakko Tölli on irtisanoutunut työstään. Hän kertoo asiasta seurakuntalehti Rauhan Tervehdyksen haastattelussa.

Tölli sanoo irtisanoutuneensa Kiimingin seurakunnasta, koska koki sen ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi. Hän toteaa Rauhan Tervehdyksessä, että on turhaa taistella vastaan, koska hän ei aio korjailla lausuntojaan. Tölli on kommentoinut aiemmin, että naispappi ei ole Kristuksen kirkon pappi tai että kristityn ei lähtökohtaisesti kannata osallistua naispapin toimittamaan messuun.

Tölli sai julkisuutta viime keväänä verrattuaan blogikirjoituksessa naispapin toimittamaa ehtoollista lasten leikkeihin. Rauhan Tervehdyksen haastattelussa hän arvostelee myös omaa herätysliikettään vanhoillislestadiolaisuutta.

Tölli sanoo kyllästynyt tabuihin ja epämääräisyyksiin sekä kirkossa että rauhanyhdistyksellä.

– Teologina olen oppinut tarkastelemaan analyyttisesti herätysliikettäni ja sen opetusta. Havaitsin, että liikkeeni suojeluksessa elää opillisia harhoja, jotka mahdollistavat vallan väärinkäytön ja hengellisen mielivallan.

Tölli on vapautettu vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä puhujan tehtävistä. Hän arvelee myös, että hänen tiensä evankelis-luterilaisessa kirkossa on päätynyt umpikujaan.

– Jos minua tarvitaan vielä, olen avoin sille mahdollisuudelle. Luulen kuitenkin, että evankelis-luterilaisen kirkon juna puksuttaa eri suuntaan kuin omani.

Kuva: Rauhan Tervehdys / Riitta Hirvonen

Lue myös:

Lestadiolaispappi vertaa blogissa naispapin toimittamaa ehtoollista lasten leikkeihin

Naispappeutta mitätöinyt lestadiolaispappi: ”Papilla on oikeus etsiä vilpittömästi totuutta”

Kirkkoherra naispappeutta mitätöineen alaisensa puheista: ”On tapahtunut radikalisoituminen”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliTurun tuomiokirkkoon tuodaan neljä akvaariota kaloineen – ”Kuin ikonit ortodoksisessa perinteessä”
Seuraava artikkeliKirkon sivuilla haettiin töihin levyseppähitsaajia ja ratatyöntekijöitä – mitä ihmettä?

Ei näytettäviä viestejä