Kirkkoherra naispappeutta mitätöineistä alaisensa puheista: "On tapahtunut radikalisoituminen"

Kiimingin seurakunnan vs. kappalainen Jaakko Töllin kohua herättänyt puheenvuoro tuntuu Kiimingin kirkkoherran Pauli Niemelän mielestä "yllättävältä ja rohkealta ulostulolta". Kotimaa24 uutisoi Töllin puheenvuorosta keskiviikkona.

– Minusta tuntuu, että hänessä on nyt tapahtunut jonkinlainen radikalisoituminen. Muutoksen nopeus on minusta yllättävä, ja sen käytännön seuraukset voivat olla merkittäviäkin, Niemelä sanoo.

Vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen lukeutuva Tölli piti maaliskuun lopussa herätysliikkeen Jämsän kristillisessä opistossa teologian opiskelijoille suunnatun alustuksen. Siinä hän muun muassa vertasi naispapin toimittamaa ehtoollisen oikeellisuutta lasten leikkeihin tai pingviinin kastamiseen.

Tölli arvostelee myös kirpeästi vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen eräitä teologisia painotuksia sekä naispappeuteen liittyviä kirkkopoliittisia linjauksia.

Niemelä arvioi, että Töllin ajattelusta johtaisi juuria Suomen Teologisen Instituutin opetukseen.

Kiimingin seurakunnassa palvelee kirkkoherran lisäksi neljä muuta pappia, joista kolme on naisia. Töllin lausunnot ovat Niemelän mukaan siksi myös työyhteisön sisäinen ongelma.

– Iso kysymys työyhteisön kannalta on nyt, jatkaako hän julki tuomaansa linjaa. Hän ei ole vielä täysin kieltäytynyt alttariyhteistyöstä, mutta hän on jo ilmaissut minulle, että hän ei voi olla ehtoollisavustajana, jos selebranttina on nainen. Sen sijaan hänelle sopii kyllä, että naispappi toimii ehtoollisavustajana, jos hän itse toimii selebranttina.

Niemelän mukaan Kiimingin messuissa ehtoollisavustajana toimii yleensä joku diakonaatin edustaja. Siksi edellä kuvattu tilanne ei kuitenkaan toteutuisi kovin usein.

– Toivon, että Jaakko pystyisi vielä harkitsemaan ja palaamaan täyteen yhteistyöhön.

Mutta isommassa kuvassa on Niemelän mukaan muutakin asiaan vaikuttavaa.

– Jaakon puheenvuoro tuli minulle yllätyksenä, mutta pieniä merkkejä hänen teologisen linjansa tiukentumisesta oli ollut aistittavissa jo aikaisemmin. Hänet otettiin lyhyeen sijaisuuteen, koska tuntui, että ne ajat olisivat kuitenkin jo takanapäin.

Toimituksen peruutus ja papin vaihtaminen

Niemelä arvioi puheenvuorollaan julkisuuteen tulleen alaisensa muutoksen juontuvan kenties samaa sukupuolta olevien avioliittojen kirkossa aiheuttamasta kiehunnasta.

Alustuksessaan Jaakko Tölli yhdisti naispappeuden ja homoseksuaalisuuden. Hän esimerkiksi totesi, että "homosuhteiden hyväksyminen on jatkumoa tiellä, jolla naispappeus hyväksytään" ja että "homoseksuaalisuus on sisäänrakennettu naispappeuteen".

– Kun kirkko liberalisoituu, hänen mielestään ilmeisesti on otettava askelia alkuperäiseen suuntaan, kirkkoherra Niemelä sanoo.

Kirkkoherra kertoo viestien liikkuvan nykyisin nopeasti. Viime päivinä Kiimingissä on tapahtuneen johdosta tullut toimituksen peruutus ja papin vaihtaminen.

– Myös muutamat rippikoululaisten vanhemmat ovat olleen vähän huolissaan. Olen rauhoitellut heitä ja vakuuttanut, että asiaa hoidetaan ja asiasta tiedotetaan avoimesti ja ennakoiden.

Niemelä kertoo Töllin miettineen ylipäätään jatkamista luterilaisen kirkon palveluksessa.

– Hänelle olisi annettava harkinnan mahdollisuus. Kyse on isosta ratkaisusta, ja haluaisin tukea sitä, että hän voi tehdä omat päätöksensä itsenäisesti. Ylipäätään hänen kanssaan pitää vielä rauhassa ja kärsivällisesti keskustella ja antaa aikaa pohdiskelullekin.

Niemelä on kaiken kaikkiaan pahoillaan kappalaisensa puheenvuoron aiheuttamasta tilanteesta.

– Työyhteisön ja seurakunnan toiminnan kannalta ei tällaisilla ajatuksilla ja sanankäänteillä voida mennä eteenpäin. Homoseksuaalisuuden liittäminen naispappeuteen hänen tavallaan on tietenkin varsin jyrkkää. Ymmärrän hyvin, että moni voi kokea sellaisen sekä naiseutta että erilaista seksuaalista suuntautumista loukkaavana.

Kuva: Kirkon kuvapankki

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Lestadiolaispappi vertaa blogissa naispapin toimittamaa ehtoollista lasten leikkeihin