Presidentti Tarja Halonen piispa Teemu Laajasalon haastattelussa: ”Ihminen ei ole seisova vesi, vaan muuttuu elämänsä aikana”

Yleisö sai kuullakseen sujuvasti edennyttä, syvällistä keskustelua presidentti Tarja Halosen ja piispa Teemu Laajasalon kohdatessa Oulun teatterin suurella lavalla perjantaina Kirkkopäivillä. Keskustelua olisi mieluusti seurannut vielä toisenkin tunnin.

Tilaisuuden teemana oli ”Sanan voimalla kohti parempaa”.

Tarja Halonen käytti termiä junadiakonia. Se tarkoittaa sitä, että kuuntelee esimerkiksi junassa tai bussissa itselleen tuntematonta ihmistä. Sellaisessa tilanteessa kuuntelee toista ihmistä ilman rajoittavia ennakkokäsityksiä. Kun tuntee toisen ihmisen taustat, ei välttämättä oikeasti kuuntele, vaan ajattelee keskustelukumppaniaan hänen taustojensa kautta.

– Toisaalta on hyvä tietää ihmisen juurista ja siivistä, mutta pitäisi myös muistaa, ettei ihminen ole seisova vesi, vaan muuttuu elämänsä aikana, Halonen sanoi.

Halonen viittasi ainakin osin siihen, että hän joutuu edelleen vastaamaan kysymyksiin vuosikymmeniä sitten esittämistään lausunnoista.

Laajasalo kysyi tasavallan presidentin roolista kansankunnan ykseyden edistäjänä. Tarja Halonen vastasi, että eikö se juuri ole piispankin tehtävä.

– Niin paljon kuin inhimillisesti on mahdollista, pitää keskustella kaikkien kanssa.

Presidenttiyteen kuuluu sietää kritiikkiä

Laajasalo kysyi Haloselta, jäikö hänellä tasavallan presidenttinä jotakin sanomatta.

– Paljon jäi sanomatta, Tarja Halonen vastasi.

Kuten presidentti Mauno Koivistokin oli Haloselle sanonut, tasavallan presidenttinä on aina se tilanne, että mitä tahansa sanoo, niin ”ei niin pientä vasaraa, etteikö se tuntuisi moukarilta”. Siksikin sanomisiaan pitää Halosen mukaan säädellä erityisen tarkasti.

Presidenttiyteen niin kuin niin moneen muuhun johtavaan virkaan Tarja Halosen mukaan kuuluu se, ettei kukaan kysy, kuinka paljon pitää sietää kritiikkiä, sitä täytyy vain sietää.

– Joko sietää tai sitten ei kestä virassaan.

Sosiaalisesta mediasta Twitteriä käyttävä presidentti antoi neuvon, ettei sosiaaliseen mediaan pidä mennä iltauutisten jälkeen.

Vahvempiaan ei pidä pelätä

Teemu Laajasalo vei keskustelua aina välillä Tarja Halosen juurille ja taustaan. Äidiltään Halonen oli saanut elämänohjeen, ettei vahvempiaan pidä pelätä eikä heikompiaan lyödä.

Keskustelussa nousi esille Tarja Halosen rooli seksuaalisen tasa-arvon edistäjänä. Sillä kohtaa hän totesi omaan kuivakkaan humoristiseen tyyliinsä:

– Sehän on vähän vaikea juttu täällä järjestävän seuran tiloissa.

Tunnin keskustelu päättyi armoon.

– Elämässä pitää pyrkiä tekemään oikein, mutta taivaaseen pääsy on armosta kiinni, presidentti Tarja Halonen sanoi.

Lue lisää Oulun Kirkkopäiviltä:

Kristittyjen Elokapinan aktiivi: ”Olemme viljelleet tuhoa ja varjelleet omaa egoamme”

Vanhoillis­lestadiolainen keskustelu on vapautunut, sanottiin Kirkko­päivillä – ”Nuori polvi ei kanna hoito­kokousten varjoa”

Nykynoita ja henkinen ohjaaja Kuparikettu Kirkkopäivillä: ”Älkää luoko kirkossa vastakkainasettelua”

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTansanialainen piispa Andrew Gulle Kirkko­päivillä: ”Voimme tulla myös tänne opettamaan teitä”
Seuraava artikkeli”Meillä on liikaa kirkko­herroja, jotka pelkäävät mediaa” – Kirkko­päivillä keskusteltiin kirkon ja median suhteesta

Ei näytettäviä viestejä