Piispa Luoma: Sukupuolineutraali avioliitto on kirkolle vaikea ”yliyhteisöllisistä” syistä

Sukupuolineutraali avioliitto on kirkolle vaikea pala useista syistä, kirjoittaa Espoon piispa Tapio Luoma
Kotimaa24:n blogissa. Yksi syistä on luonteeltaan ”yliyhteisöllinen”.

”Siinä vaikuttavat kulttuuriset syvävirrat, uskomukset, asenteet ja käsitykset tavalla, joita ei aina ole selvästi ilmaistu. Yliyhteisöllisellä tasolla avioliitto nähdään miehen ja naisen välisenä suhteena, jonka ajatellaan perustuvan esimerkiksi Jumalan säätämykseen tai – vähemmän uskonnollisesti perusteltuna – luonnon omaan järjestykseen”, Luoma kirjoittaa.

Luoma sanoo, että tämän hahmotuksen valossa ensi keväänä voimaan astuva avioliittolaki jättää pois laskuista yliyhteisöllisen tason, joka on ihmisen päätösvallan ulottumattomissa.

”Jäljelle jää näkemys avioliitosta yksilön ja yhteiskunnan vapaasti muokattavissa olevana instituutiona.”

Kaksi tietä ulos

Luoma näkee kirkolle kaksi ulospääsyä syntyneestä vaikeasta tilanteesta, jossa kirkon avioliitto-opetus ei salli samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä tai siunaamista.

”Ensinnäkin kirkko voi päättää, että seurataan muitta mutkitta lainsäädännön muutosta, joka irtaantuu perinteisen avioliittokäsityksen yliyhteisöllisestä tasosta ja keskittyy vain yksilön ja yhteisön tasoihin.”

Luoma ei kuitenkaan pidä tätä ratkaisua hyvänä.

Toinen, kirkon uskon ja elämän kannalta parempi mutta samalla vaikeampi vaihtoehto on kysyä, millaisin argumentein yliyhteisöllisen tason voi ajatella koskevan myös sukupuolineutraalia avioliittoa. Tällaisilta argumenteilta vaaditaan paljon, mutta juuri niistä kannattaa keskustella.

Luoma arvelee, että ehdottomasti vaikeinta on löytää ja säilyttää sellainen keskusteluilmapiiri, joka antaa tilaa ja aikaa vakavasti otettavien näkökohtien etsimiseen ja niiden yhteiseen punnitsemiseen.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Espoon piispa ohjeisti pappeja avioliittolain muutoksessa

Piispa Luoma: Demokratia tarvitsee uudelleenarviointia

Edellinen artikkeliAivoinfarktista toipuvan Kaj Kunnaksen puheenvuoro herkisti miestenillassa
Seuraava artikkeliVideotarinoita tekeillä Jehovan todistajista eronneista

Ei näytettäviä viestejä