Piispa Luoma: Demokratia tarvitsee uudelleenarviointia

Valtiotieteellisen yhdistyksen ylläpitämällä Politiikasta.fi-verkkosivulla Espoon piispa Tapio Luoma haluaa herättää keskustelua demokratian taustalla vaikuttavista katsomuksellista arvoista. Demokratia ei ole neutraalia.

”Demokratia, sellaisena kuin me sen Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tunnemme, tarvitsee uudelleenarviointia. Terroriteot perinteisten demokraattisten yhteiskuntien keskellä noudattavat omaa outoa logiikkaansa, joka nyt pakottaa tarkastelemaan meille tuttua yhteiskunnallista hallintojärjestelmää uusista näkökulmista”, kirjoittaa Luoma.

Luoma ei kirjoituksessaan niinkään ole kiinnostunut demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen käytännöllisistä ulottuvuuksista. Sen sijaan pohtii demokratiaa yhteiskunnallisena aatteena.

Luoman kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti demokratiaan liittyvät voima, vapaus ja neutraalius sekä demokratian tavoitteet.

”Juuri ihanteena demokratia nimittäin on yksi yhteiskunnallista elämää ja päätöksentekojärjestelmää koskeva näkemys muiden joukossa. Se on sitoutunut tiettyihin katsomuksellisiin arvoihin, jotka eivät viihdy sille vastakkaisten arvojen seurassa”, Luoma kirjoittaa.

Luoman mielestä vain omasta katsomuksellisesta luonteestaan tietoinen demokratia kykenee säilyttämään ylivertaisen toimivuutensa yhteiskunnallisen elämän järjestämiseen tähtäävänä ideologiana.

Kuva Olli Seppälä

Edellinen artikkeliLahden seimitapahtumalla oma postileima
Seuraava artikkeliKansanlähetyksen joulukalenteri vie lähetyskentille

Ei näytettäviä viestejä