Pääkirjoitus: Sanomaltaan vahvan kirkon ei pidä hakea huomiota ilman sisältöä

Jeesus tulee pian, oletko valmis. Tämä usein sähkötolppaan kiinnitetty perinteinen Jeesus-mainos on yksinkertaisuudessaan loistava. Ytimekäs teksti jää mieleen, vaikka tuskin yksikään ihminen on täysin valmis Jeesuksen palatessa. Eikä paluun ajankohdastakaan ole tietoa.

Kirkkohallitus sekä osa seurakuntayhtymistä, seurakunnista ja kristillisistä järjestöistä on tehnyt jo vuosia yhteistyötä mainostoimistojen kanssa. Joskus lopputulos onnistuu. Se edellyttää mainonnan tilanneelta asiakkaalta eli kirkolliselta yhteisöltä kristallinkirkasta käsitystä omasta tehtävästään.

Jos ydinsanoma yritetään vääntää trendikkääksi, mainonnasta saattaa tulla kosiskelua, joka ei vetoa kehenkään. Se herättää ehkä huomiota, mutta lyhyen tussahduksen jälkeen jättää jälkeensä vain tyhjää.

Kirkkopalvelut veti vappuviikonvaihteessa yhden mainoksen pois Kirkkopäivien katumainoskampanjasta. Kyseiseen mainokseen oli kuvattu kaunis, nuori ja hoikka nainen alusvaatteissa. Naisen päälle nimimerkki ”Jezuz” oli kirjoittanut, että ”Sä oot hyvä just sellaisena kuin oot”.

Mainoksen perusviesti jäi hämäräksi. Syystäkin se nostatti kielteisen palauteryöpyn sosiaalisessa mediassa. Kirkkopalvelujen viestintä reagoi vetämällä epäonnistuneen mainoksen pois ja pyytämällä anteeksi. Rohkea on se, joka myöntää virheen ja pyytää sitä anteeksi. Kirkkopalvelut antoi mallia esimerkilliselle rohkeudelle.

Toinenkin poisveto liittyy näihin päiviin. Viime viikolla valtiovarainministeri Petteri Orpo veti pois satavuotiaan Suomen itsenäisyyteen liittyvän juhlarahan, jota kuvitettiin vuoden 1918 teloituskuvalla. Tosin kuvan aitouskin on kyseenalaistettu.

Kirkolle paras tapa herättää kestävää huomiota on keskittyä rohkeasti ydinsanomaan. Viisasta on, ettei yritä olla itseään trendikkäämpi. Kirkon vahvuus on sen epätrendikkyydessä. Yritys liittyä ajan henkeen kääntyy helposti itseään vastaan.

Kaikista yhteisöistä juuri kirkon tapahtumilla on vahvin sanoma. Kristus on kuollut puolestasi ja sinun syntisi on sovitettu. Kirkko yrittää elää jäsenissään todeksi sitä, mitä tästä Kristuksen sovitustyöstä pitäisi seurata. Silloin nälkäiset saavat ruokaa ja kodittomat otetaan vastaan. Tästä on kyse parin viikon päästä Turussa pidettävillä Kirkkopäivillä ja Valtakunnallisilla Lähetysjuhlilla.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pääkirjoitus: Sateenkaariparien vihkiminen puhututtaa – miksei se, että yhä harvempi avioituu?

Pääkirjoitus: Pääsiäisen avoin hauta kertoo toivosta kaiken sodan ja terrorin keskellä

Pääkirjoitus: Jerusalem on maailman hengellinen keskipiste – joka kristityn pitäisi tuntea sitä

Pääkirjoitus: Suurituloisimmat palkansaajat elävät täysin eri todellisuudessa kuin muut kansalaiset

Pääkirjoitus: Jumalanpalvelus ei ole oikea paikka kritisoida Maahanmuuttovirastoa

Edellinen artikkeliMetropoliitta Ambrosius: Arkkipiispan istuimen siirto Kuopista Helsinkiin luontevaa
Seuraava artikkeliKotimaa Oy:n tulos viime vuonna voitolliseksi

Ei näytettäviä viestejä