Metropoliitta Ambrosius: Arkkipiispan istuimen siirto Kuopista Helsinkiin luontevaa

Arkkipiispan istuimen siirrosta Kuopiosta Helsinkiin on ortodoksisessa kirkossa puhuttu vuosikymmeniä. Helsingin metropoliitta Ambrosius on pohtinut siirtoa ja sen taustoja artikkelissa, joka julkaistiin ortodoksisen kirkon verkkosivulla.

”1990-luvulla arkkipiispan istuimen siirron perustelut liittyivät tuolloin arkkipiispan viranhoidon jokapäiväisen työn tehostamiseen ja talouteen. Asioiden hoito pääkaupungissa helpottuisi. Tiettävästi kaikki piispat olivat tuolloin siirron kannalla, vaikka virallisesti asiaa ei käsitelty”, Ambrosius kirjoittaa.

Ambrosius huomauttaa, että 2000-luvulla keskustelu aiheesta on virinnyt uudesta näkökulmasta.

”Ortodoksisen väestön painopiste on siirtynyt vahvasti eteläiseen Suomeen. Vuoden 2015 lopussa Helsingin hiippakunnan jäsenmäärä oli 33 788. Pelkästään Helsingin seurakunnassa oli 20 027 jäsentä. Karjalan hiippakunnassa vastaavasti oli 20 195 ja Oulun hiippakunnassa 6 580 jäsentä. Helsingin hiippakunnassa jäsenmäärä kasvaa vuosi vuodelta, muissa hiippakunnissa vähenee.”

Ambrosius näkee erityisesti pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä runsaasti uutta henkisyyden nousua.

”Osa siitä kanavoituu kiinnostuksena ortodoksiseen kristillisyyteen. Merkittävä osa kirkkoon liittyjistä on nuoria etsijöitä, taiteilijoita ja intellektuelleja, jotka hakevat kirkosta hengellisiä vastauksia elämän peruskysymyksiinsä sekä yhteisöllisyyttä, jonka ortodoksinen liturginen elämä voi tarjota. Tässä kirkolla on paljon uusia ja käyttämättömiäkin mahdollisuuksia aitoon vuoropuheluun ja pyhän kirkon kestävän hengellisen perustan ja huolenpidon välittämiseen.”

Ambrosius nostaa esiin myös maahanmuuttajat, jotka hänen mukaansa ovat merkittävä haaste ja mahdollisuus seurakunnille Etelä-Suomessa.

”Suomen ortodoksinen kirkko elää läntisessä maailmassa ja noudattaa demokraattista yhteiskuntajärjestystä. Kirkon hallinnon kannalta tämä merkitsee edustuksellista hallintosysteemiä. Silloin monesta näkökulmasta tuntuu luontevalta, että kirkon johtajuus sijoittuu pääkaupunkiin, johon tihentyy yhteiskunnallinen päätöksenteko ja keskeinen hallinto. Lisäksi siellä on eniten myös henkisiä ja kulttuurisia voimavaroja”, Ambrosius kirjoittaa.

Selvitys piispanistuimen siirrosta etenee

Ortodoksinen kirkolliskokous päätti viime marraskuussa käynnistää selvitystyön arkkipiispan istuimen mahdollisen Helsinkiin siirtämisen vaikutuksista.

Helmikuussa kirkollishallitus valitsi työhön selvitysmiehen ja asetti ohjausryhmän tekemään selvitystä, jota kirkollishallitus käsittelee lokakuussa. Sen jälkeen asia etenee kirkollishallituksen valmisteluun ja vuoden 2017 kirkolliskokouksen päätettäväksi.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Ortodoksinen kirkko selvittää arkkipiispanistuimen siirtämistä Kuopiosta Helsinkiin

Edellinen artikkeliNäkemys sateenkaariparien vihkimättä jättämisestä lain hengen vastaisena saa huutia
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Sanomaltaan vahvan kirkon ei pidä hakea huomiota ilman sisältöä

Ei näytettäviä viestejä