Östman haluaa Raamatun Koraanin rinnalle

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vaatii, että Raamattu luettaisiin Yleisradiossa Koraanin tapaan. Yle Radio 1:llä on käynnissä 60-osainen ohjelmasarja, jossa luetaan Koraani läpi.

Kansanedustajat Peter Östman ja Jouko Jääskeläinen (kd) kysyvät kirjallisessa kysymyksessään, onko ohjelmasarja julkisrahoitteisen yhtiön toimintaperiaatteiden mukainen tilanteessa, jossa suomalaiseen kulttuuriin olennaisesti kuuluvaa Raamattua ei ole luettu läpi vastaavassa ohjelmasarjassa.

Peter Östman, olisiko Koraani pitänyt jättää lukematta?

– Kysymystä ei ollut asetettu niin vaan niin, että ohjelmasarjaa ei ole toteutettu Raamatun kohdalla. Vähin vaatimus ja toive olisi myös Raamatun lukeminen. Eletään kristityssä maassa, jossa enemmistö kuuluu luterilaiseen ja ortodoksisen kirkkoon ja muihin kirkkoihin.

Jos ei Raamattua lueta, pitäisikö Koraaninkin lukeminen keskeyttää?

– Ylehän on tehnyt tuon päätöksen, eivät kai ne sitä enää peru. En sitäkään enää ole vaatimassa, mutta toivoisin jatkossa Yleltä vähän harkintaa näissäkin asioissa. Ei meidän tarvitse luopua omasta kulttuuritaustastamme niin kuin nyt näyttää olevan linja.

Uhkaako Koraanin lukeminen kulttuuritaustaamme?

– Eikö se ole signaali jostain, jos ei ole toteutettu vastaavasti Raamatun lukua ja ruvetaan lukemaan Koraania ääneen. Se on merkki siitä, että ollaan luopumassa omasta ja tuodaan jotain korvaavaa tilalle.

Kristilliset lähetysjärjestöt tekevät lähetystyötä ja lukevat varmasti Raamattua mielellään islamilaisissa maissa. Toivoisitko, että sielläkin rinnalla luettaisiin Koraania?

– En lähde ottamaan kantaa, miten muissa valtioissa toimitaan, vaan minun tehtäväni poliitikkona ja lainsäätäjänä on katsoa ensisijaisesti miten omassa kotimaassani toivotaan. Mutta tuskin Raamattua luetaan valtiollisissa mediakanavissa islamilaisissa maissa.

Toivoisitko, että valtiollisissa kanavissa luettaisiin Raamattua?

– Niin kuin sanoin, en lähde ottamaan kantaa toisten valtioiden asioihin tässä asiassa.

Ylen Koraani-sarja on herättänyt runsaasti keskustelua. Sen myötä on esimerkiksi käynnistetty adressi, jossa vaaditaan, että Yle ottaisi radio-ohjelmistoonsa kirkon lähetysjärjestö Sanansaattajien (Sansa) ja pastori Jukka Norvannon opettaman ”Raamattu kannesta kanteen”-sarjan.

Kuva: Yle

Lue myös:

Kansanedustajalta kirjallinen kysymys Koraanin lukemisesta Ylellä

Kantola: Koraani kuuluu yleissivistykseen

Ylellä aletaan lukea Koraania

Edellinen artikkeliPapit pesevät jalkoja Helsingin keskustassa
Seuraava artikkeliTuomasmessu-näyttely Tampereen pääkirjastoon

Ei näytettäviä viestejä