Kantola: Koraani kuuluu yleissivistykseen

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Kantola (sd) puolustaa Ylen uuttaa radio-ohjelmaa, jossa luetaan Koraani kannesta kanteen. Kantolan mukaan uskontoja koskevan sivistyksen jakaminen kuuluu Yleisradion tehtävään.

Yle Radio 1:ssä alkaa maaliskuun alussa 60-osainen luenta- ja keskustelusarja Koraanista. Koraani luetaan muslimien rukouskäytännön mukaisiin osiin jaettuna. Jokaisen jakson alussa on selittävä keskusteluosuus, jonka jälkeen luetaan Koraanista keskustelussa käsitelty osa. Keskustelijoina ovat Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami, Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar ja professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Ohjelma on herättänyt myös kritiikkiä. Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm kertoi eilen
Helsingin Sanomille
, että ohjelmasta on tullut runsaasti palautetta. Färmin mukaan kolme neljäsosaa palautteesta on ollut myönteistä. Loppu jakautuu kahteen osaan: palautetta ovat antaneet kristityt, jotka kokevat Koraanin lukemisen uhaksi, sekä islamiin aggressiivisesti reagoivat ihmiset.

Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps) sanoi sanomalehti
Ilkalle
, että hänen mielestään Koraanin lukeminen ei ole Ylen tehtävä. Tolppanen on Yleisradion hallintoneuvoston jäsen, ja hän on aikaisemmin työskennellyt Ylellä toimittajana.

– Mutta se, että radiossa luetaan Koraani kannesta kanteen ääneen, on jo linjakysymys. Koraanin luku ei kuulu Ylen sivistystehtävään, Tolppanen sanoi Ilkalle, lehden mukaan ”ilmeisen suivaantuneena”.

Kansanedustaja ja entinen piispa Ilkka Kantola korostaa uskontojen tuntemisen merkitystä muuttuvassa Euroopassa.

– On selvää, että uskontojen, erityisesti Islamin, merkitys vahvistuu. Siirtolaisten kautta Suomenkin kulttuurinen ja uskonnollinen moninaisuus kasvaa. Islam on aikaisempaa näkyvämmin myös osa suomalaista yhteiskuntaa. Tässä muutoksessa on tärkeätä, että suomalaisille tarjoutuu mahdollisuus tutustua puolueettomasti Islamin keskeisiin lähtökohtiin. Koraanin luenta radiossa palvelee tätä tavoitetta, Kantola toteaa tiedotteessa.

Kaj Färm kertoi Helsingin Sanomille, että Ylen kulttuuriohjelmissa on suunnitteilla myös Raamatun läpiluku. Ohjelmassa Raamattua voisivat kommentoida raamatuntutkija ja piispa.

Kuva: Yle

Lue myös:

Ylellä aletaan lukea Koraania

Edellinen artikkeliMiksi puolisoa kannattaa kehua, psykoterapeutti Minna Tuominen?
Seuraava artikkeliKotimaa aloittaa Radio Deissä ajankohtaisohjelman

Ei näytettäviä viestejä