Onko Sleyn ja kirkon ehtoollisyhteys rikki? – Toiminnanjohtaja Tom Säilä vastaa

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtaja (Sley) Tom Säilä sanoo, että järjestön ehtoollisyhteys evankelis-luterilaisen kirkon kanssa on ennallaan. Asia nousi keskusteluun piispa Jari Jolkkosen tulkittua Kotimaan ja Radio Dein Piispan kyselytunnilla, että ehtoollisyhteys on katkaistu Sleyn puolelta. Kotimaa24:n uutisen aiheesta voi lukea täältä.

– Piispa Jolkkonen saa varmasti ehtoollisen, kun tulee Sleyn ehtoollispöytään. Sama koskee kaikkia luterilaisia, maallikoita ja pappeja. Kuten kirkossamme yleensä, myös Sleyn ehtoollispöytä on kaikille avoin, Säilä kertoo Kotimaa24:lle.

Sleyn linjan mukaan vain miespuoliset papit ovat pappeja. Käsitykset siitä, vaikuttaako ehtoollista toimittavan papin sukupuoli ehtoolliseen pätevyyteen, eroavat liikkeen sisällä.

Sleyn lähetysjohtaja Ville Auvinen kertoi viime kesänä Kotimaa24:lle, että yhdistyksessä on asiasta kolmea erilaista kantaa. Auvisen mukaan osa yhdistyksen jäsenistä käy naispuolisen papin toimittamalla ehtoollisella, osa ei. Osa on kannastaan epävarmoja, joten he jättävät menemättä. Uutisen aiheesta voi lukea täältä.

Jäsenkokous otti kantaa virkakysymykseen vuonna 1987

Toiminnanjohtaja Tom Säilä myöntää, että käsitykset naispuolisen papin toimittaman ehtoollisen pätevyydestä eroavat liikkeessä. Hänen mukaansa Sleyssä on kuitenkin ehtoollisesta sama käsitys kuin luterilaisessa kirkossa.

Säilä sanoo, että asiasta voidaan puhua kirkon tasolla tai henkilökohtaisella tasolla.

– On olemassa ehtoollisyhteyden taso, jossa linjauksia tekevät kirkolliskokous ja piispat. Sitten on henkilökohtainen taso, jossa mietitään, miten itse kokee oikeaksi toimia.

Säilä sanoo, että toisaalta tunnustuskirjoissa on ajatus, jonka mukaan papin persoona ei ole sakramentin toimittamisessa kynnyskysymys. Toisaalta kyse on Säilän mukaan "kirkollisesta järjestyksestä ja siitä, että ehtoollisen toimittajan pitäisi olla nimenomaan pappi". Säilän mukaan tämä jännite tekee kysymyksestä Sleyn näkökulmasta vaikean.

Ensi elokuussa Sleyn ehtoolliskysymystä on määrä pohtia Karkun evankelisella opistolla järjestettävillä teologisilla päivillä.

– Sleyssä tehtävissä suurissa päätöksissä valta on viime kädessä jäsenistöllä. Jäsenkokous on harvoin tehnyt teologisia päätöksiä. Viimeisin kerta oli muistaakseni vuonna 1987, jolloin päätimme pysyä perinteisessä virkakäsityksessä, Säilä sanoo.

Eikö kaikkien kirkon jäsenten pitäisi voida osallistua kaikkien kirkon pappien jakamalle ehtoolliselle?

– Tässä minulla tulee avarasydämisyys vastaan. Ajattelen, että kristittyjä on monenlaisia: toisilla on eri perusteet ehtoolliselle osallistumiseen kuin toisilla. Olennaista on, että Kristusta julistetaan ja saarnataan, että eletään Hänessä.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös:

Piispa Jari Jolkkonen: Minusta näyttää siltä, että ehtoollisyhteys on katkaistu Sleyn puolelta

Vastapuolet teologisessa keskustelussa naisten pappeudesta – "Emme voi rakentaa yhteistä kirkkoa ilman yhteistä ehtoollispöytää"

Lähetysjohtaja Ville Auvinen Sleyn ehtoolliskäsityksestä: "Löytynee ainakin kolmea kantaa"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.