Pääkirjoitus: Hyvä, että Jeesuksesta puhutaan

Jos et ole varma siitä, uskotko Jeesukseen, et voi olla myöskään varma siitä, pääsetkö taivaaseen.

Näin kirjoitti helsinkiläisen Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä otsikolla ”Elämäsi tärkein kysymys”. Pitkähkö teksti julkaistiin paikallislehden seurakuntaliitteessä sekä seurakunnan Facebook-sivuilla.

Saman seurakunnan luottamushenkilö Ville Kormilainen käsitteli sosiaalisessa mediassa kriittisesti kyseistä kirkkoherran tekstiä. Hän totesi kirjoituksen olevan pelottava ja sanoi, ettei se puhuttele hänen maailmankuvaansa.

Vuosaaressa ollaan nyt ytimessä. Siinä mitä Jeesuksesta saa ja miten Hänestä pitää puhua. Tätä keskustelua käydään muun muassa seurakunnan Facebook-sivulla.

Ydinkysymys on, miten keskeisesti selkeä uskonratkaisu ja pelastusvarmuus kuuluvat kristilliseen julistukseen. Kysymyksiä on lukuisia, joita jokaisen julistajan pitäisi miettiä ennen kuin avaa suunsa.

Onko uskon ainoa oikea mitta varmuus, vai tunnistaako Jeesus myös heikon uskon? Pitääkö yksilön uskon ainoana motiivina olla oma taivaspaikka? Mitä heikon uskon omaavalle ihmiselle tapahtuu, jos kirkollinen auktoriteetti viestii, ettei se riitä Jeesukselle?

***

Sosiaalisessa mediassa irvailtiin, onko maallistuminen jo niin pitkällä, että Kotimaa24:n pitää uutisoida, kun helsinkiläinen kirkkoherra puhuu Jeesuksesta. Siitä ei ole kyse. Papit Helsingissä ja muualla Suomessa puhuvat jatkuvasti Jeesuksesta jumalanpalveluksissa, toimituksissa ja muissa tilanteissa. Uutisen kärki koski sitä, miten Jeesuksesta puhutaan.

Kirkkoherra Jussi Mäkelän teksti kertoo kirkossa käytännössä toteutuvasta julistuksen suuresta kirjosta, erilaisista painotuksista pelastusta ja taivasta koskevassa opetuksessa. Tässä suhteessa seurakuntalainen elää eräänlaisessa villissä lännessä. Puhetta tai saarnaa kuunnellessaan ei voi olla varma, mitä sieltä tulee.

Vuosaaren tapaus osoittaa osaltaan, että nykyistä huomattavasti enemmän ja syvällisemmin pitäisi arvioida pappien opetusta, julistusta sekä saarnoja.

Vuosaaren kirkkoherraa Jussi Mäkelää pitää kiittää siitä, että hän on tahtomattaankin nostanut keskusteluun sen, mitä ja miten uskonvarmuudesta ja taivasosuudesta pitää puhua.

Luottamushenkilö Ville Kormilaista pitää kiittää aktiivisuudesta esittää kritiikkiä oman seurakuntansa kirkkoherran tekstistä.

Viisas julistaja kuuntelee niitä ihmisiä, joille hän sanansa osoittaa.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 7.2.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Vieläkö tarvitaan evankeliointia? – ”Yksisuuntaisen julistuksen aika on ohi”

Kuinka Jeesuksesta voi puhua nykyaikana? – ”Pitää luopua turvasanoista”

Riittääkö uutiseksi, että kirkkoherra puhuu Jeesuksesta? – Käännytyskirje hämmentää Helsingin Vuosaaressa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHallinto-oikeus teki uuden päätöksen: Ruotsinpyhtään kirkkoherran irtisanominen oli laillinen
Seuraava artikkeliOnko Sleyn ja kirkon ehtoollisyhteys rikki? – Toiminnanjohtaja Tom Säilä vastaa

Ei näytettäviä viestejä