Riittääkö uutiseksi, että kirkkoherra puhuu Jeesuksesta? – Käännytyskirje hämmentää Helsingin Vuosaaressa

"Elämäsi tärkein kysymys on: uskotko Jeesukseen vai et? Sillä jokaisen ihmisen on vastattava tähän kysymykseen ennemmin tai myöhemmin. Eikä kukaan voi vastata siihen sinun puolestasi. Jos et ole varma siitä, uskotko Jeesukseen, et voi olla myöskään varma siitä, pääsetkö taivaaseen."

Näin aloittaa Helsingin Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä kirjeensä, joka on julkaistu Vuosaari-lehden seurakuntaliitteessä ja maanantaina myös seurakunnan Facebook-sivulla. Kirje on herättänyt myös vastustusta.

– Kirjoitukseni ei liity mihinkään erityiseen seurakunnan tapahtumaan, vaan siihen, minkä tehtävän Jeesus meille antoi eli menkää ja tehkää kaikki kansat opetuslapsikseni, Jussi Mäkelä kommentoi Kotimaa24:lle.

Kirkkoherra kysyy, miksi Kotimaa24 haluaa tehdä hänen kirjeestään uutisen. No siksi, että kirje on sisällöltään poikkeuksellinen ja se on herättänyt keskustelua. Ja eikös jo se ole uutinen, että helsinkiläinen kirkkoherra puhuu Jeesuksesta?

– Hei, laita tuo siihen juttuun, Mäkelä naurahtaa.

Luottamushenkilö Ville Kormilainen: "Seurakunnan ei pidä taakoittaa elämää"

Jussi Mäkelän kirjoitusta on arvosteltu varsinkin sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Vuosaaren seurakunnan luottamushenkilö Ville Kormilainen kommentoi Facebook-sivullaan kirkkoherra Mäkelän viestiä sanomalla, että se on "suorastaan pelottava ja maalaa sellaisen kuvan Jumalasta, joka ei ainakaan omaa maailmankuvaani puhuttele".

Kormilaisen mielestäni seurakuntien suurin haaste on tavoittaa niin sanottujen irrallisten segmentti eli ne, joille kirkko on instituutiona yhdentekevä. Irrallisiin lasketaan Jäsen360 -segmentoinnin mukaan 95 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kaupunkilaisista.

"Viesti irrallisille ei kuitenkaan voi olla pelottelua, syntiluettelon listaamista tai sydämen avaamista Jeesukselle sähköpostin muodossa. Irrallisten tavoittelussa pelottelu ei ole ase, vaan avoimet, hyväksyvät ja armolliset ovet seurakuntaan", Kormilainen kirjoittaa.

Kormilaisen mukaan elämä on "aika rankkaa ylipäätänsä eikä lisäkovuus ole tarpeen". Hän kirjoittaa myös, että taakoittamisen sijaan seurakunnan pitäisi tuoda iloa, jakamista ja välittämistä.

Kirkkoherra Jussi Mäkelä: "Tehtäväni on herätellä ihmisiä"

Jussi Mäkelä sanoo saneensa kasvokkain kirjoituksestaan poikkeuksellisen paljon hyvää palautta.

– Jos joku on loukkaantunut kirjoituksestani, niin voi harmi. On surullista, jos kirkossa puhutaan vain armosta ilman uskoa ja Jeesuksen puoleen kääntymistä. Itse olen vahvasti kokenut, että jokaisen kristityn pitäisi jossain elämänsä vaiheessa tuntea Paavalin lailla olevansa "syntisistä suurin", sillä vain sellainen ihminen ymmärtää tarvitsevansa Jumalan armoa, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa kirkossa on paljon niin sanottuja hyviä ihmisiä, jotka luottavat omaan hyvyyteensä.

– Silloin he eivät ymmärrä tarvitsevansa Jeesuksen sovitustyötä.

Mäkelä toteaa, ettei ehkä ole osannut puhua tarpeeksi rakkaudellisesti. Hänen tarkoituksensa ei ole myöskään pelotella.

– Mutta tehtäväni on herätellä ihmisiä, kuten Jeesus teki. Kirjoitukseni liittyy siihen, mikä on maailman ja kirkon meno nykyään, että kaikki käy, ja että luvataan armoa ilman synnintuntoa ja kääntymystä Jeesuksen puoleen.

Mäkelä sanoo, ettei kuulu mihinkään herätysliikkeeseen ja että kristittyjen välinen yhteys yli kirkkokuntarajojen on hänelle tärkeä asia. Kirkkoherran mielestä hänen kirjoituksessaan ei ollut mitään uutta tai ihmeellistä.

– Jos joku on kuullut saarnojani tai puheitani seurakunnan Kuninkaan illoissa, ei minun kirjoitukseni häntä yllätä. Olen ollut kohta 19 vuotta pappina, jona aikana sekä kirkko että yhteiskunta ovat menneet huonompaan suuntaan. Totuus on hämärtynyt.

Kuninkaan illat ovat joka toinen perjantai Vuosaaren kirkossa järjestettäviä tilaisuuksia, jotka sisältävät muun muassa ylistystä ja todistuspuheenvuoroja.

Mäkelä sanoo, että hänen kirjoituksensa on täyttänyt tehtävänsä, jos yksikin ihminen kääntyy sen perusteella Jumalan puoleen.

Jutussa mainittu Jäsen360 on Kotimaa 24:ää julkaisevan Kotimaa Oy:n omistaman Insight360 Oy:n seurakunnille tarjoama segmentointityökalu.

Kuva: Ruutukaappaus Vuosaaren seurakunnan Facebook-sivulta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.