Oikeus­käsittelyä odottava Päivi Räsänen saa nyt tukea Venäjän ortodoksiselta kirkolta

Kansanedustaja Päivi Räsänen eduskunnassa syyskuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Venäjän kirkkojen tunnustusten välinen komitea on ilmaissut julkilausumassaan huolensa siitä, että kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) syytetään rikoksesta hänen "ilmaistuaan julkisesti uskollisuutensa perinteisille kristillisille arvoille".

Julkilausuman merkittävin allekirjoittaja on Venäjän ortodoksinen kirkko. Muiden kuuden allekirjoittajan joukossa on myös Venäjän evankelis-luterilainen kirkko. Inkerin kirkko kuuluu komiteaan, mutta se ei ole allekirjoittanut julkilausumaa.

Julkilausumassa viitataan rikosepäilyihin, joiden perusteena julkilausuman mukaan ovat Räsäsen siteeraamat, homoseksuaalisuudesta puhuvat raamatunkohdat, sekä vuonna 2004 julkaistu avioliittoa käsittelevä kirjanen. Julkilausuman mukaan Suomen viranomaiset ovat pitäneet Räsäsen siteerauksia "yhdenvertaisuuden periaatteen ja homoseksuaalien arvokkuuden loukkauksena".

Tukea Venäjän lisäksi myös muista ulkomaisista kirkoista

Julkilausuman allekirjoittaneet kirkot ilmoittavat tukevansa kristittyjä, jotka "liberalismin kasvavasta vaikutuksesta huolimatta ovat uskollisia uskonsa traditionaalisille arvoille eivätkä kieltäydy puolustamasta raamatullisia moraaliarvoja".

"Liitymme kaikkiin veljiimme ja sisariimme seisoessamme päättäväisesti evankeliumin totuuden puolesta, emmekä menetä toivoamme siihen, että tämän päivän maailmanyhteisössä järki säilyy ja oikeudenmukaisuus pidetään voimassa", julkilausuma päättyy.

Jo aikaisemmin jotkin ulkomaiset kirkot ovat osoittaneet tukeaan Päivi Räsäselle. Räsäseltä ja hänen avustajaltaan saatujen tietojen mukaan tuen ilmaisuja on tullut esimerkiksi Slovakian evankelis-luterilaiselta kirkolta, Yhdysvaltojen toiseksi suurimmalta luterilaiselta kirkolta Missouri-synodilta sekä konservatiivisten luterilaisten kirkkojen maailmanneuvostolta ILC:ltä.

Lisäksi tukensa ovat ilmaisseet monet itäeurooppalaiset helluntai- ja vapaakirkot.

"Lausumat ylittävät sanan- ja uskonnonvapauden rajat"

Suomessa syyttäjälaitos kertoi huhtikuussa, että valtakunnansyyttäjä on nostanut Päivi Räsästä vastaan syytteen kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Myös Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa syytetään samassa yhteydessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjäviraston mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat viraston mukaan homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa.

Lue myös:

Kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteitä puidaan Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa

Kansanedustaja Päivi Räsänen saa syytteen kolmesta kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Oikeuskäsittelyä odottava Päivi Räsänen saa nyt tukea Venäjän ortodoksiselta kirkolta