Kirkon tuki Helsinki Pridelle tuli puheeksi kirkolliskokouksen salissa – "Mitähän sitä sitten ensi keväänä..."

Kirkkohallituksen viime kesän Helsinki Pridelle myöntämä tuki nousi esiin keskiviikkona Kirkkohallituksen kyselytunnilla kirkolliskokouksessa.

Kirkko oli viime kesänä Helsinki Priden virallinen tukija Kirkkohallituksen johtoryhmän päätöksellä. Käytännössä tuki tarkoitti, että kirkon logo näkyi tapahtumassa ja sen markkinoinnissa. Tapahtumalle myönnettiin 7 500 euron tuki.

Kesällä tukipäätöstä paitsi kiitettiin myös arvosteltiin. Tukipäätöksen valtuutuksen kyseenalaisti julkisuudessa Kirkkohallituksen entinen kansliapäällikkö, nykyinen Oulun piispa Jukka Keskitalo. Keskitalon kannanotosta voit lukea täältä. Myös Mikkelin piispa Seppo Häkkinen arvosteli päätöstä.

Lisäksi neljä kirkolliskokousedustajaa ja kirkkoherraa julkaisi kannanoton, jossa he kirjoittivat, ettei Kirkkohallituksen johtoryhmä voi tehdä Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa koskevia päätöksiä.

Arkkipiispa Tapio Luoma puolusti päätöstä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kanssa käymässään avoimessa kirjeenvaihdossa.

Kansliapäällikkö Huokuna: Olen itsekin miettinyt, että mitähän sitä sitten ensi keväänä tehdään

Kirkolliskokouksessa kysymyksen nosti esiin yksi kirkkoherrojen vetoomuksen allekirjoittajista, edustaja Sammeli Juntunen. Hän halusi tietää, oliko Kirkkohallituksen johtoryhmällä valtuuksia päättää tapahtuman tukemisesta sekä aiotaanko vastaava päätös tehdä uudestaan ja jos niin missä. Kysymyksensä Juntunen osoitti "sille, jota se koskee".

Vastaajaksi ilmoittautui kansliapäällikkö Pekka Huokuna. Hän kertasi vastauksessaan sen, miten päätös syntyi, sekä päätöksen perusteet. Huokuna teki päätöksen tuesta keskusteltuaan asiasta Kirkkohallituksen johtoryhmän ja arkkipiispan kanssa.

Huokunan mukaan johtoryhmä oli todennut, että tapahtuman teema "avoin kaikille" sopii kirkon näkemyksiin.

– Taustalla oli tieto myös siitä, että piispat ovat todenneet, että homoseksuaalisilla ihmisillä on oikeus olla mukana kirkon toiminnassa siinä missä muillakin. Johtoryhmä oli tässä asiassa yksimielinen.

Huokuna totesi päätöksen saaneen laajaa julkisuutta ja senkin, että se ymmärrettiin väärin kirkon linjan muuttumisena. Hän korosti, ettei tukipäätös ollut kannanotto kirkon avioliittokäsitykseen, vaan tavoitteena oli muistuttaa kirkon läsnäolosta.

– Jälkeenpäin on helppo ymmärtää niitä, joiden mielestä meidän päätöksemme oli liikaa, ja myös niitä, joiden mielestä se oli riittämätön. Nämä näkökulmat ovat minullekin käyneet tässä kesän myötä aika selviksi, Huokuna sanoi.

Lopulta kansliapäällikkö paljasti miettineensä myös sitä, miten tapahtuman tukemiseen suhtaudutaan jatkossa.

– Olen itsekin miettinyt, että mitähän sitä sitten ensi keväänä tehdään, Huokuna sanoi ja piti sitten pitkän tauon:

– Mietitään sitä, hän lopetti puheenvuoronsa.

Kuva: Olli Seppälä. Kirkon työtekijöitä näkyi totuttuun tapaan Helsinki Pride -marssilla viime kesänä.

Lue myös:

Kolme piispaa, halauksia ja siunauksia – kirkko oli luontevasti mukana Pride-marssilla

Kirkkohallitus ei linjannut kirkon avioliittokäsitystä – kansliapäällikkö Pekka Huokuna selventää Pride-päätöstä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.