Kirkon tasa-arvo- ja yhden­vertaisuus­palkinto emerita­piispa Irja Askolalle – "Koko elämäntyö on edistänyt inhimilli­syyttä"

Irja Askolan toiminta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksissä on ollut myös kansainvälisesti merkittävää. Kuva: Kirkon viestintä

Kirkkohallitus myönsi kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinnon emeritapiispa Irja Askolalle. Arkkipiispa Tapio Luoma jakaa palkinnon 13.12.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi pyydettiin evl.fi-verkkosivustolla ja niitä saatiin kaikkiaan 107. Irja Askolaa ehdotettiin yhteensä 85 kertaa.

Palkintoperusteissa korostettiin erityisesti Askolan työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi koko työuransa ajan. Hän on rohkeasti puhunut ja toiminut niiden puolesta, jotka eniten kärsivät. Hänen koko elämäntyönsä on edistänyt inhimillisyyttä ja ihmisen arvon kunnioittamista.

Palkintoperusteiden mukaan Askola on etsinyt työssään diplomaattista tietä korostaen dialogisuutta, erilaisuuden hyväksyntää ja yhdenvertaisuutta. Askolan toiminta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksissä on ollut paitsi kansallisesti myös kansainvälisesti merkittävää.

Palkinto sisältää kunniakirjan lisäksi 5 000 euroa, joka annetaan palkinnon saajan valitsemaan kohteeseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön.

Kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto on syntynyt osana 100 tasa-arvotekoa -hanketta, jolla juhlistettiin satavuotiasta Suomea vuonna 2017. Palkinto perustettiin Irja Askolan aloitteesta.

Vuonna 2022 palkinnon nimeä ja myöntämisperusteita uudistettiin, koska haluttiin nostaa yhdenvertaisuuden teemaa paremmin esille. Palkinnon nimeksi ehdotettiin Irja Askola -palkintoa, mutta äänin 7–5 kirkkohallituksen täysistunnossa voitti ehdotus, jonka mukaan pakinnon uusi nimi on Kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto.

Lue myös:

Kirkon tasa-arvo­palkinnon nimeksi ehdotettiin Irja Askola -palkintoa – nimeksi valittiin kuitenkin Kirkon tasa-arvo- ja yhden­vertaisuus­palkinto

Miksi Irja Askolan nimi jätettiin pois palkinnosta? – Osa Kirkko­hallituksen täys­istunnon jäsenistä perustelee, toiset kieltäytyvät kommentoimasta

Pääkirjoitus: Palkinto jäi vaille Irja Askolan nimeä ja kirkko hävisi

Kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto emeritapiispa Irja Askolalle – "Koko elämäntyö on edistänyt inhimillisyyttä"

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!