Pääkirjoitus: Palkinto jäi vaille Irja Askolan nimeä ja kirkko hävisi

Kuva: Jukka Granström

Kirkkohallituksen täysistunto päätti vuoden ensimmäisessä kokouksessaan äänin 7–5, ettei kirkon tasa-arvopalkinnossa mainita piispa emerita Irja Askolan nimeä.

Kirkkoneuvos Petri Määtän laatima esittely ehdotti, että nimeksi annettaisiin Irja Askola -palkinto. Perusteluina esittely nosti esiin Askolan roolin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjänä. Kokouksen edetessä alkuperäisen esityksen sijaan äänestettiin nimestä Kirkon Irja Askola -tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto ja vastaehdotuksena samasta ilman Irja Askolan nimeä.

Jälkimmäinen voitti, kirkko hävisi. Se hävisi, koska jatkossa palkinnosta muistuu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden sijaan se, ettei kirkolla ollut tahtoa mainita Irja Askolan nimeä tässä yhteydessä.

***

Päätös luo mielikuvaa tunkkaisista asenteista. Sellaisista, jossa kirkon päättävä elin ei pysty nimeämään palkintoa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta monin tavoin edistäneen piispansa mukaan. Kiinnostava yksityiskohta on se, että kyseinen palkinto perustettiin viisi vuotta sitten Irja Askolan aloitteesta.

Sosiaalisen median keskusteluissa on tuotu esille muun muassa se, ettei palkintoja ole tapana nimetä elävien henkilöiden mukaan. Se ei päde kuitenkaan Kirkon John Vikström -liikuttajapalkintoon.

On ikävää, että tässä asiassa John Vikström ja Irja Askola joutuivat ikään kuin eri puolille. He molemmat ansaitsevat nimeänsä kantavan palkinnon.

***

Petri Määtän esittelyssä todettiin myös, että "Askolan tapa toimia ja kohdata ihmisiä yhdenvertaisesti on ollut rohkaiseva ja voimaannuttava". Sitä kohti itse kunkin kirkon työntekijän ja luottamushenkilön on hyvä pyrkiä.

Vaikka palkinto jäi vaille Irja Askolan nimeä, se ei turhenna kokonaiskuvaa hänen mittavasta elämäntyöstään. Sen rinnalla kirkkohallituksen täysistunnon päätös jää lopulta vain yhdeksi ikäväksi luvuksi kirkollisessa päätöksenteossa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan Kotimaa-lehdessä 11.2.2022.

Lue myös:

Kirkon tasa-arvo­palkinnon nimeksi ehdotettiin Irja Askola -palkintoa – nimeksi valittiin kuitenkin Kirkon tasa-arvo- ja yhden­vertaisuus­palkinto

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.