Kirkon tasa-arvo­palkinnon nimeksi ehdotettiin Irja Askola -palkintoa – nimeksi valittiin kuitenkin Kirkon tasa-arvo- ja yhden­vertaisuus­palkinto

Piispa emerita Irja Askola vuonna 2019. Kuva: Olli Seppälä

Kirkkohallituksen täysistunnossa 25.1. käsiteltiin vuonna 2017 perustetun Kirkon tasa-arvopalkinnon sääntömuutosta. Esityksenä oli, että palkinnon teeman laajentamisen lisäksi palkinnon nimeksi tulisi Irja Askola -palkinto.

Palkinto perustettiin viisi vuotta sitten piispa Irja Askolan aloitteesta. Kirkkoneuvos Petri Määtän esittelyssä pidettiin merkittävänä roolia, joka piispa emerita Irja Askolalla on ollut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä kirkossa.

"Valinta ensimmäiseksi naispuoliseksi piispaksi on osaltaan muuttanut pitkää traditiota sukupuolittuneesta kirkon johtamiskäsityksestä. Sukupuolten tasa-arvo on ollut vahvana esillä Askolan ajattelussa ja toiminnassa. Askolan tapa toimia ja kohdata ihmisiä yhdenvertaisesti on ollut rohkaiseva ja voimaannuttava", todettiin esittelyssä.

Palkinnon nimenvaihtoa perusteltiin sillä, että Askolan nimeä kantavana palkinto muistuttaisi Askolan tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta korostavasta toimintatavasta rohkaisten pitämään sitä yhä yllä kirkon työssä ja kirkon toiminnassa julkisessa tilassa.

Kirkkohallituksen täysistunto keskusteli asiasta ja sen seurauksena ehdotettiin, että palkinnon nimeksi tulisi Kirkon Irja Askola -tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto.

Asiasta äänestettiin, ja äänin 7–5 voitti ehdotus, jonka mukaan pakinnon uusi nimi on Kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto.

Täydennetty 7.2. kello 13.50. Lisätty tieto siitä, että Kirkon tasa-arvopalkinto perustettiin vuonna 2017 piispa Irja Askolan aloitteesta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.