Kirkolliskokous myönsi rahaa hiilineutraaliuden edistämiseen kirkossa

Viime viikolla Turussa koolla ollut kirkolliskokous hyväksyi Kirkon keskusrahaston talousarvion vuodelle 2020 sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2020–2022.

Kirkon energia- ja ilmastostrategiaan Hiilineutraali kirkko 2030 budjetoitiin 215 000 euroa vuodelle 2020. Hanke toteuttaa kirkkohallituksen täysistunnon helmikuussa 2019 hyväksymää kirkon energia- ja ilmastostrategiaa: kirkko haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Hankkeessa kartoitetaan seurakuntien metsäomaisuus sekä sen toimiminen hiilinieluna ja -varastona. Lisäksi selvitetään seurakuntien kiinteistöjen energiamuodot ja tämänhetkisten hiilipäästöjen määrä.

Seurakunnille annetaan energianeuvontaa, ja fossiilista energiaa käyttäviä seurakuntia tuetaan siirtymisessä fossiilittomiin energialähteisiin. Vuoden 2021 mahdollisen määrärahan suuruudesta päätetään normaalisti talousarviokäsittelyn yhteydessä syksyllä 2020.

Talousarviokirjassa hankkeen budjetiksi ehdotettiin alun perin 300 000 euroa, mutta talousvaliokunta linjasi, että saadun selvityksen perusteella 215 000 euron määräraha on riittävä.

Suunnitelma yhteisestä hautaustoimen tietojärjestelmästä kaatui

Keskusrahaston talousarvioehdotuksessa ehdotettu suunnitelma kirkon yhteisestä hautaustoimen tietojärjestelmästä sen sijaan kaatui kirkolliskokouksessa. Talousvaliokunta ei halunnut esittää hankkeen aloittamista, sillä sen mukaan kirkolliskokouksella ei ollut käytettävissään ajantasaista selvitystä seurakuntien halukkuudesta siirtyä uuden järjestelmän käyttäjiksi.

Hankkeen sijaan kirkolliskokous päätti jakaa järjestelmään varatut 330 000 euroa seurakunnille.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Tapio Tähtinen ilmaisi puheenvuorossaan talousvaliokunnan huolen seurakuntien heikentyvästä talouskehityksestä sekä erityisesti sen polarisoitumisesta. Talousvaliokunnan viesti oli, että seurakuntien avustuksia ei tule leikata eikä talousleikkauksissa tule noudattaa juustohöyläperiaatetta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Tavoite nuijittiin pöytään: Kirkosta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

Seurakuntien metsäseminaarissa yllättävä huomio: Kirkko saattaa jo olla hiilineutraali

Lue uutisia kirkolliskokouksesta:

Kirkolliskokouksen kausi päättyi – näihin laulunsanoihin Anna-Mari Kaskinen tiivisti kuluneet neljä vuotta

Jokaiseen seurakuntaan tulee nuorten vaikuttajaryhmä alle 29-vuotiaille

Kirkolliskokous päätti: Kastettavalle riittää yksi kirkkoon kuuluva kummi

Kirkon tuki Helsinki Pridelle tuli puheeksi kirkolliskokouksen salissa – "Mitähän sitä sitten ensi keväänä..."

Kirkko rahoittaa Turkuun suunniteltavaa Suomen ensimmäistä pyhiinvaelluskeskusta

Kirkolliskokouksessa nousi toive: Valiokuntien sihteerien tehtäviin halutaan avoin haku

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.