Kirkolla on yhä vaikeuksia tehdä suku­selvityksiä kohtuu­ajassa – oikeus­asiamies puuttui tilanteeseen, josta on tehty kymmeniä kanteluita

Kirkon virkatodistuspalveluihin tehtiin viime keväänä uudistus, jonka oli tarkoitus parantaa palvelua mahdollistamalla sukuselvitysten tekeminen valtakunnallisesti. Eri syistä johtuen kävi kuitenkin päinvastoin: sukuselvitysten saaminen pitkittyi paikoin kohtuuttomasti. Ruuhkautumiseen johtaneista syistä voit lukea lisää Kotimaan jutusta täältä.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty asiasta yli kolmekymmentä kantelua. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on selvittänyt tilannetta, joka ei ainakaan helmikuuhun mennessä ollut olennaisesti helpottunut. Pitkiä jonoja esiintyi sukuselvitysten saamisessa edelleen alueellisesti. Esimerkiksi Porissa jono oli 15 viikkoa ja Espoossa 19 viikkoa.

Kantelut koskevat kohtuuttomiksi koettuja selvitysaikoja, sillä lain mukaan sukuselvitys perunkirjoitusta varten pitäisi saada tehtyä kolmen kuukauden kuluessa. Kanteluissa kuvattiin sukuselvitysten toimitusviiveiden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja vaikeuksia kuolinpesien asioiden hoitamisessa.

Apulaisoikeusasiamies Sakslin perehtyi ongelmaan ja siihen, miten sitä on kirkossa yritetty ratkaista muun muassa lisäämällä henkilökuntaa.

”Viranomaisen on järjestettävä menettelytapansa niin, että asian sujuva ja ripeä käsittely on mahdollista. Käsittelyn viivytyksettömyys tarkoittaa ennen muuta käsittelyn kohtuullista joutuisuutta. Käsittelyaika ei saa olla pidempi kuin riittävän huolellinen ja asianmukainen käsittely kohtuudella edellyttää asian erityispiirteet huomioon ottaen”, todetaan selvityksessä.

Apulaisoikeusasiamies sanoo kuluvan vuoden aikana seuraavansa sukuselvitysten ja virkatodistusten toimitusaikojen kehitystä erityisesti niissä aluekeskusrekistereissä, joissa tilanne on edelleen ruuhkautunut. Sakslin aikoo arvioida myös aluekeskusrekistereiden ja Kirkkohallituksen toimenpiteitä käsittelyaikojen viiveiden poistamiseksi ja kiinnittää huomiota tuomiokapitulien menettelyyn seurakuntien ja seurakuntayhtymien sekä keskusrekisterien valvonnassa.

Tutustu apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuun täällä.

Lue myös:

Virka­todistukset viipyvät, pääkaupunki­seudun seura­kunnilta tiukka vetoomus kirkon päättäjille – ”Palaute on musertavaa”

Kirkon uusi verkkopalvelu helpottaa virkatodistuksen tilaamista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkolla on yhä vaikeuksia tehdä sukuselvityksiä kohtuuajassa – oikeusasiamies puuttui tilanteeseen, josta on tehty kymmeniä kanteluita

Edellinen artikkeliAnalyysi: Paavi uudistaa katolista kirkko hitaasti, ja pian nainenkin voi päästä kuuriassa vaikutus­valtaiseen asemaan
Seuraava artikkeliRuotsin kirkon piispat: Sateenkaari­parien vihkimisen on oltava jatkossakin papeille vapaa­ehtoista

Ei näytettäviä viestejä