Virka­todistukset viipyvät, pääkaupunki­seudun seura­kunnilta tiukka vetoomus kirkon päättäjille – "Palaute on musertavaa"

Kirkon virkatodistuspalvelu on ruuhkautunut pahemman kerran. Kuva: Olli Seppälä

Kirkon virkatodistuspalveluissa on ollut viime keväästä lähtien ruuhkaa, joka on kesän ja syksyn mittaan pahentunut. Syynä on keväällä tehty muutos, jonka myötä sukuselvitykset alettiin tehdä valtakunnallisesti. Se on kasvattanut yhteen todistukseen liittyvää työmäärää.

Uudessa järjestelmässä sukuselvityksen tilaajalle eli vainajan omaiselle annetaan kaikki tiedot yhdellä kertaa, eikä omaisten tarvitse enää pyytää todistusta erikseen jokaisesta seurakunnasta, jossa vainaja on asunut täytettyään 15 vuotta.

Yhtenä syynä ruuhkautumiseen on se, että vaikka vanhat kirkonkirjat ovat olemassa digikuvina, tiedot on edelleen luettava jokaisesta kirkonkirjasta erikseen. Tämä vaatii paitsi ammattitaitoa myös aikaa. Tilannetta monimutkaistaa, että kaikki seurakunnat eivät vielä ole liittyneet aluekeskusrekistereihin. Nämä seurakunnat antavat virkatodistukset ja sukuselvitystiedot kukin erikseen. Yhden luukun periaate ei toteudu kaikkialla.

Tänään Espoon, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät vetosivat kirkon ylimpiin päättäjiin virkatodistuskriisin ratkaisemiseksi. Vetoomus on lähetetty parhaillaan Turussa kokoontuvan kirkolliskokouksen jäsenille, Kirkkohallitukselle, kirkkohallituksen täysistunnon jäsenille, suurten seurakuntayhtymien hallinto- ja talousjohtajille sekä aluekeskusrekisterinjohtajille.

Vetoomuksessa todetaan, että kirkon virkatodistusten toimitusaika on liian pitkä (8–20 viikkoa) etelän alueellisissa keskusrekistereissä. Samaan aikaan toisaalla Suomessa toimitusaika keskusrekistereissä on huomattavasti lyhyempi.

Esimerkiksi Helsingin keskusrekisterin tilausjonossa on marraskuun alussa noin 1 300 valtakunnallista tilausta ja noin 400 niin sanottua välitodistustilausta.

Tilanne on täysin kestämätön, todetaan vetoomuksessa.

"Ihmiset joutuvat odottamaan virkatodistuksia nyt kohtuuttoman pitkään. Saatu asiakaspalaute on musertavaa. Kirkko on toistuvasti median hampaissa, eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty useita kanteluita ja useat asiakkaat harkitsevat vahingonkorvausvaateiden esittämistä. Negatiivinen julkisuus syö kirkon uskottavuutta rekisterinpitäjänä. Tilanteen seurauksena menetämme jäseniä", vetoomuksessa todetaan.

Vetoomuksessa esitetään neljä pikaista toimenpidettä tilanteen saamiseksi hallintaan: keskusrekisterien on autettava tosiaan, seurakuntien on viipymättä liityttävä omalla alueellaan keskusrekistereihin, keskusrekisterien on laadittava valtakunnallisia tilauksia ja jäsentietojärjestelmä Kirjurin kehittämiseen on taattava riittävät määrärahat.

Virkatodistuksia tarvitaan yhä hyvin monenlaisiin tarkoituksiin, kuten adoptio-, apuraha-, eläke-, perinnönjako- ja perunkirjoitusasioiden hoitamiseen. Virkatodistuksia tilataan kirkosta vuosittain noin 60 000.

Virkatodistusten toimittaminen on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lakisääteinen viranomaistehtävä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Virkatodistukset viipyvät, pääkaupunkiseudun seurakunnilta tiukka vetoomus kirkon päättäjille – "Palaute on musertavaa"