Kirkko­hallitus hylkäsi valituksen – Valkea­kosken kirkon saa nyt purkaa, mutta seura­kunta voi päättää myös toisin

Valkeakosken kirkko vuonna 2018. Kuva: Jukka Granström

Pitkään jatkunut kiista Valkeakosken kirkon purkamisesta on saatu päätökseen, kun kirkkohallitus hylkäsi asiaa koskevan valituksen. Samalla kirkkohallitus vahvisti Sääksmäen seurakunnan kirkkovaltuuston vuonna 2018 tekemän päätöksen, jonka mukaan kirkko voidaan purkaa ja sen tontti myydä.

Kiista Valkeakosken kirkon purkamisesta koski alun perin kirkon peruskorjauksen kustannuksia, joista osapuolilla oli eriävät käsitykset. Kirkkovaltuusto piti kustannuksia korkeina (4,9 miljoonaa euroa) ja päätyi purkamiseen. Vastustajien käsityksen mukaan remontti olisi tullut selvästi halvemmaksi (2,1 miljoonaa euroa).

Asiaa on aiemmin käsitelty kirkkohallituksessa sekä Helsingin hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja kirkkohallituksen päätökset ja palautti asian kirkkohallitukselle uudelleen käsiteltäväksi.

Kirkkohallituksen päätöksen jälkeen Sääksmäen seurakunnalla on periaatteessa mahdollisuus tehdä asiasta vielä uusi päätös ottaen huomioon edellisestä päätöksestä kulunut aika. Purkamispäätöksen vahvistaminen kirkkohallituksessa ei sisällä maankäyttö- ja rakennuslain mukaista lupaa tai velvoitetta rakennuksen purkamiseksi eikä se ole esteenä tontin myymiselle rakennuksineen.

Valkeakosken kirkon on suunnitellut arkkitehti Veikko Larkas. Tuhatpaikkainen kirkko valmistui vuonna 1969. Kirkkoa ei ollut purkamispäätöstä tehtäessä suojeltu kirkkolailla, sillä sen rakentamisesta ei ollut ollut kulunut viittäkymmentä vuotta.

Lue Valkeakosken kirkon purkamisen taustoista täältä.

Lue myös:

Seurakunta teki poikkeuksellisen päätöksen – Valkeakosken kirkko puretaan maan tasalle (2018)

Kirkkohallitus hallinto-oikeudelle: Valitus Valkeakosken kirkon purkamispäätöksestä tulisi hylätä (2019)

Purettavaksi aiottu Valkeakosken kirkko täyttää 50 vuotta – kirkon puolustajat juhlivat suljetun kirkon edustalla (2019)

Valkeakosken kirkon purkaminen näyttää entistä todennäköisemmältä – Kirkkohallitus ei puolla valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (2021)

Valkeakosken Sanomat: KHO:n mukaan kirkko­hallitus teki virheen, Valkea­kosken kirkon purku­päätös käsiteltävä uudelleen (2021)

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkkohallitus hylkäsi valituksen – Valkeakosken kirkon saa nyt purkaa, mutta seurakunta voi päättää myös toisin