Valkeakosken kirkon purkaminen näyttää entistä todennäköisemmältä – Kirkkohallitus ei puolla valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Valkeakosken kirkko elokuussa 2018. Kuva: Jukka Granström.

Kirkkohallituksen täysistunto päätti tänään keskiviikkona, että se ei puolla valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Valkeakosken kirkon purkamispäätöstä koskevassa asiassa.

Täysistunto antoi korkeimmalle hallinto-oikeudelle selityksen, jossa se totesi, että hakijat eivät ole valituslupahakemuksessaan esittäneet sellaisia laissa säädettyjä perusteita, joiden perusteella valituslupa tulisi myöntää, eikä asian käsittelyissä ole tehty virheitä.

Arkkitehti Veikko Larkaksen suunnittelema Valkeakosken kirkko valmistui vuonna 1969. Sääksmäen seurakunnalla on lisäksi kolme muuta kirkkoa.

Sääksmäen seurakunta teki purkupäätöksen vuonna 2018

Sääksmäen seurakunnan kirkkovaltuusto teki maaliskuussa 2018 päätöksen Valkeakosken kirkon purkamisesta ja sen tontin asettamisesta myyntiin. Päätöksen mukaan tuhatpaikkaisen kirkon tilalle ei rakenneta uutta kirkkoa. Päätöksestä valitettiin kirkkohallitukseen.

Kirkkohallituksen täysistunto käsitteli valituksen ja alistusasian saman vuoden lokakuussa, jolloin se päätti hylätä valituksen ja vahvistaa kirkkovaltuuston päätöksen.

Kirkkohallituksen päätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka on kesäkuussa 2020 antamallaan päätöksellä osittain jättänyt tutkimatta ja osittain hylännyt valituksen.

Erimielisyyttä korjauskustannuksista

Vuodesta 2011 lähtien Valkeakosken kirkko on ollut vuoden kylmimpään aikaan suljettuna, sillä se ei pysy lämpimänä. Seurakunnan kiinteistötyöryhmä on selvittänyt kirkon tulevaisuutta vuodesta 2013 lähtien.

Kesällä 2017 seurakunta teetti kirkosta kuntokartoituksen, ja vuoden 2018 alussa kiinteistötyöryhmä esitti kirkkoneuvostolle kirkon purkamista. Keväällä 2018 kirkko asetettiin käyttökieltoon irtoamisvaarassa olevien laattojen ja sisäilmaongelmien vuoksi.

Seurakunnan mukaan kirkon korjaaminen olisi vaatinut mittavaa peruskorjausta, joka olisi maksanut 4,9 miljoonaa euroa. Kirkon purkamista vastustavan seurakuntalaisten ryhmän mukaan 2–3 miljoonan euron remontti olisi riittänyt. Vakavaa erimielisyyttä on ollut myös purkutöiden kustannuksista.

Kirkon säilyttämisen puolesta kerättiin vuonna 2018 adressi, johon kertyi noin 1300 nimeä.

Lue myös:

Seurakunta teki poikkeuksellisen päätöksen – Valkeakosken kirkko puretaan maan tasalle

Kirkon purkupäätös synnytti Valkeakoskella kiivaan vastarinnan

Kirkkohallitus vahvisti päätöksen Valkeakosken kirkon purkamisesta ja hylkäsi sitä koskevan valituksen

Kirkkohallitus hallinto-oikeudelle: Valitus Valkeakosken kirkon purkamispäätöksestä tulisi hylätä

Purettavaksi aiottu Valkeakosken kirkko täyttää 50 vuotta – kirkon puolustajat juhlivat suljetun kirkon edustalla

Kommentti: 50 vuotta sitten Suomessa vihittiin kuusi kirkkoa – kolme niistä on poissa pelistä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.