Seurakunta teki poikkeuksellisen päätöksen – Valkeakosken kirkko puretaan maan tasalle

Sääksmäen seurakunnassa sijaitseva Valkeakosken kirkko puretaan. Sääksmäen seurakunnan kirkkovaltuusto päätti vuonna 1969 rakennetun kirkon purkamisesta viime viikolla.

– Tästä on keskusteltu jo pitkään, että mitä kirkon kanssa pitäisi oikein tehdä. Asiasta on tehty erilaisia selvityksiä ja pohdittu erilaisia vaihtoehtoja. Joitain pieniä korjauksia kirkolle on vuosien mittaan tehtykin, mutta olemme todenneet, että kirkko olisi ollut isompien korjausten edessä, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anja Peräkääly kertoo.

Kirkko on ollut vain kesäkäytössä, sillä se ei pysy lämpimänä koko vuotta. Lisäksi kirkossa on ollut sisäilmaongelmia.

– Teimme kirkosta kunto- ja hankeselvityksen, minkä jälkeen kiinteistötyöryhmä kannatti kirkon purkamista. Jotain piti tehdä, sillä kyseessä on iso ja kallis kirkko.

Peräkäälyn mukaan kirkko on korjauskelpoinen, mutta kysymys oli ennen muuta rahasta.

– Korjauskustannukset olivat kokonaisuudessaan arviolta 4,9 miljoonaa euroa. Tietysti myös pienempiä korjausarvioita on esitetty. Vähemmälläkin voisi päästä, jos korjaisimme kirkkoa vähän kerrallaan. Mutta vaikka kirkkoa korjattaisiin kuinka tahansa, sen käyttökustannukset ovat sadantuhannen euron luokkaa vuodessa, Peräkääly jatkaa.

Seurakunnan alueella on neljä kirkkoa

Peräkäälyn mukaan osa paikkakuntalaisista kannatti kirkon säilyttämistä ja osa oli purkamisen kannalla. Aiheesta on keskusteltu muun muassa paikallislehdessä.

– Jotkut ovat vastustaneet purkamista voimakkaasti, ja ymmärrän sen, mutta kauhean laajaa se ei ole ollut, Peräkääly sanoo.

Seurakunnan alueella on neljä kirkkoa. Valkeakoskella sijaitsee kirkon lisäksi kappelikirkko, johon mahtuu kaksisataa ihmistä. Siellä pidetään säännöllisesti jumalanpalveluksia, se soveltuu vihkikirkoksi ja siellä voidaan pitää myös ristiäisiä, Peräkääly kertoo.

Ulla Karppila oli yksi kolmesta, jotka vastustivat purkupäätöstä kirkkovaltuustossa.

– Kymmenet ihmiset ovat olleet kanssani samaa mieltä, Karppila sanoo.

Hänen mukaansa kappelikirkko on liian pieni 18 000 asukkaan taajaman kirkoksi. Vanhusten ja autottomien on ollut Karppilan mukaan helppo tulla Valkeakosken kirkkoon. Karppila katsoo myös, että kirkon korjaamisesta olisi selvitty pienemmilläkin summilla.

Kirkkojen purkaminen on harvinaista

Purkupäätös etenee seuraavaksi Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin ja sitten kirkkohallituksen käsittelyyn. Tämän jälkeen Museovirasto voi vielä valittaa päätöksestä.

Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala kertoo, että kirkkojen purkaminen on tuhopolttotapauksia lukuun ottamatta harvinaista.

– Viime vuoden lopulla Kouvolan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti purkaa Lepolan siunauskappelin, Pihkala sanoo.

Valkeakosken kirkon päätyikkunoissa on taiteilija Mikko Vuorisen tekemiä lasimaalauksia. Niiden kohtalosta ei ole päätetty, Sääksmäen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anja Peräkääly sanoo.

– Otamme ideoita mielellämme vastaan.

Ulkokuva: Sääksmäen seurakunta

Sisäkuva: Ulla Karppila

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.