Kirkkohallitus antoi myönteisen lausunnon pakkoavioliittojen purkamisesta

Kirkkohallitus antoi kokouksessaan 25.2. oikeusministeriölle lausunnon arviomuistiosta, joka käsittelee pakkoavioliiton mitätöintiä ja ulkomailla alaikäisenä solmitun avioliiton tunnustamista.

Lausunnossaan kirkkohallitus muun muassa kannattaa ehdotettua säädöstä, jonka mukaan Suomessa pakottamalla solmittu avioliitto voitaisiin kumota. Kumoamisen oikeusvaikutukset olisivat samat kuin avioerossa.

Kirkkohallituksen tuoreessa lausunnossa korostuu myös se, että heikommassa asemassa olevia tulee suojella, Kirkon viestintä toteaa tiedotteessaan. Lausunnossa kiinnitetään huomiota alaikäisten kanssa työskentelyssä kulttuurisensitiiviseen oikeusavustamiseen sekä mahdollisten avioliiton kumoamiseen liittyvien sosiaalipalvelutarpeiden selvittämiseen.

Kirkkohallitus korostaa, että lapsilla tulee olla mahdollisuus kasvuun, koulutukseen ja kehitykseen ennen perheen perustamista.

Oikeusministeriön arviomuistion taustalla on maahanmuuton lisääntyminen ja Suomen monikulttuuristuminen, Kirkon viestinnän tiedotteessa todetaan. Kirkon mukaan kysymys on myös yhdenvertaisuudesta.

Kirkkohallituksen nyt antama lausunto on jatkoa oikeusministeriölle elokuussa 2018 annetulle lausunnolle, joka koski alaikäisten avioliittoja. Silloin kirkkohallitus totesi, että alaikäisten avioliittojen poikkeuslupamenettelystä tulisi luopua ja avioliiton solmimisen ikärajan tulisi jatkossa olla 18 vuotta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös arkistojutut:

EN:n valtuuskunta: Pakkoavioliitot kriminalisoitava (2016)

Pakkoavioliittojen kriminalisointi saattaa tulla eteen Suomessakin (2014)

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.