EN:n valtuuskunta: Pakkoavioliitot kriminalisoitava

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta patistaa hallitusta muuttamaan lainsäädäntöä siten, että avioliittoon pakottamisesta tulisi yleisen syytteen alainen rikos. Pakolla solmittu avioliitto pitäisi myös olla mahdollista mitätöidä. Kansanedustajista koostuva valtuuskunta on allekirjoittanut yksimielisesti aihetta koskevan kirjallisen kysymyksen.

Pakkoavioliitot on kriminalisoitu muun muassa Isossa-Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa. Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi laadittu Istanbulin sopimus velvoittaa Suomea toimimaan samoin.

Pakkoavioliitto määritellään liitoksi, jota toinen tai molemmat osapuolet vastustavat. Euroopan neuvoston valtuuskunnan Monika-Naiset liitto ry:ltä saamien tietojen mukaan pakkoavioliittojen määrä on Suomessa kasvussa. Viime vuonna liiton tietoon tuli 25 pakkoavioliittotapausta. Vuonna 2016 tapauksia oli saman verran jo huhtikuun loppuun mennessä.

Pakkoavioliittoja ei voi nykylakien mukaan mitätöidä, vaan sen purkaminen edellyttää Suomessa avioeron hakemista. Traumatisoituneelle ja seksuaalista väkivaltaa kokeneelle nuorelle naiselle on nöyryyttävää hakea avioeroa ja odottaa lopullista päätöstä kuuden kuukauden harkinta-ajan yli. Lisäksi nainen on loppuikänsä rekisterien mukaan eronnut vaikka avioliitto on solmittu pakolla.

Myös Ihmisoikeusliitto on vaatinut pakkoavioliittojen kriminalisointia kunniaväkivaltaa käsittelevän selvityksen julkistamisen yhteydessä alkuviikosta.

Lue myös:

Selvitys: Viranomaiset eivät tunnista kunniavälivaltaa

Nuorimmat pakkoavioliiton uhrit alle 10-vuotiaita

Pakko avioliittojen kriminalisointi voi tulla eteen Suomessakin

KMN huolissaan Pakistanin pakkoavioliitoista