Nuorimmat pakkoavioliiton uhrit ovat alle 10-vuotiaita

Tänään alkavan kansainvälisen Väkivallattoman viikon teemana Suomessa on tyttöjen pakkoavioliitto. Tiistai on myös YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä.

”Perheen tarkoitus voi olla hyvä, kun he pakottavat lapsensa avioon, sillä he voivat ajatella turvaavansa tytön tulevaisuuden naittamalla hänet itseään vanhemmalle ja varakkaammalle miehelle. Länsimaista – myös Suomesta – lähetetään lapsia avioitumistarkoituksessa ulkomaille”, kerrotaan NNKY:n verkkosivuilla.

Usein pakkoavioliitot ovat lapsiavioliittoja, jotka monissa maissa ovat kiellettyjä. Joka vuosi kuitenkin noin 14 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä avioituu. Joka toinen sekunti yksi alaikäinen tyttö päätyy avioliittoon, joka ei ole morsiamen itse toivoma eikä aviomies ole tytön itse valitsema. Nuorimmat pakkoavioliiton uhrit ovat alle 10-vuotiaita.

Afrikan unioni on aloittanut maanosan laajimman kampanjan lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Kampanjan tarkoituksena on parantaa lapsia suojelevaa lainsäädäntöä ja aikaansaada yleinen asennemuutos.

Väkivallattoman viikon virikeaineisto löytyy NNKY:n kotisivuilta.