Mitä jos kaikki pelastuvat? – Seminaari pureutuu apokatastasis-oppiin

Entä jos kaikki käykin lopulta hyvin? Kotimaa-lehti on mukana järjestämässä kaikille avointa teologista seminaaria, jossa esitellään uudemman tutkimuksen näkökulmia vähemmän tunnettuun käsitykseen kristillisestä toivosta, kaikkien pelastuksesta, jota universalismiksikin kutsutaan.

Toivo–Hope -seminaari järjestetään Helsingissä Aleksanterin teatterissa ja Temppeliaukion kirkossa 23.–26.4.2020. Seminaarin ohjelmaan voi tutustua täällä. Järjestäjinä ovat tohtorikoulutettava Petri Tikka ja akateeminen toimikunta sekä Kotimaa yhteistyössä Aleksanterin teatterin, Helsingin yliopiston teologian ja uskonnontutkimuksen tohtoriohjelman, Studium Catholicumin ja Töölön seurakunnan kanssa.

Samaan aikaan Aleksanterin teatterissa saa ensi-iltansa seminaarin teemaan liittyvä säveltäjä Kari Tikan uusin ooppera Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Oopperasta on tietoa täällä.

– Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten kaikkien pelastuminen, kristillinen universalismi tai apokatastasis-oppi eli kaiken ennalleen asettaminen, seminaarin aihetta tutkiva tohtorikoulutettava Petri Tikka sanoo.

Tikan mukaan aiheesta puhuttaessa muistetaan yleensä Antti Kylliäisen kirja Kaikki pääsevät taivaaseen. Kyse on kuitenkin isommasta teologisesta kokonaisuudesta, joka tunnettiin jo varhaiskirkossa ja joka mahdollisesti on ilmaistu jo Paavalin kirjeissä.

Nyt pidettävän seminaarin tarkoituksena on pohtia uusimman tutkimuksen valossa mahdollisimman laaja-alaisesti sitä, miten toivo kaikkien pelastumisesta on perinteinen ja perusteltu kristillinen käsitys.

Seminaari on luonteeltaan sekä akateeminen että laajalle yleisölle suunnattu, mutta myös ekumeeninen. Mukana on merkittävimpiä aiheen tutkijoita maailmalta, kuten katolilainen professori ja historioitsija Ilaria Ramelli, ortodoksinen teologian tohtori Brad Jersak ja anglikaanipappi, teologian tohtori Robin Parry sekä arvostettuja suomalaisia teologeja kuten teologian tohtorit Kari Kuula, Aku Visala ja Lauri Kemppainen sekä filosofian tohtori Serafim Seppälä. Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo pitää seminaarissa rukoushetken.

Seminaari on avoin eikä siihen vaadita ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Freija Özcan. Tohtorikoulutettava Petri Tikka.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkohallitus antoi myönteisen lausunnon pakkoavioliittojen purkamisesta
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Keitä ovat miehet puolikaaressa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä