Keskiluokkainen kirkko sai pyyhkeitä Kirkkopäivien imagokeskustelussa – ”Elitismikehitys uhkaa”

Kirkon keskiluokkainen imago sai nuhteita Jyväskylän Kirkkopäivien keskustelussa kirkon roolista ja sen haastetusta mielikuvasta yhteiskunnassa.

Keskustelijoina perjantaina järjestetyssä tilaisuudessa olivat arkkipiispa Tapio Luoma, yleisen valtio-opin professori Hanna Wass ja Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen. Puhetta johti Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saares.

Hanna Wass huomautti, että kirkkoa uhkaa elitismikehitys, jos keskiluokkaiset ihmiset paikkaavat sen toiminnassa hyvinvointiyhteiskunnan aukkoja. Hänen mukaansa olisi tärkeää, että kirkko pitäisi esillä niitä teologisia periaatteita, joihin diakoniatyö pohjautuu.

Tapio Luoma kysyi keskustelukumppaneidensa työnantajiin viitaten, eivätkö Yleisradio ja yliopistolaitoskin ole imagoltaan keskiluokkaisia – ja silti ne haluavat palvella kaikkia.

Jouko Jokinen haastoi Luomaa palvelemisesta.

– Minulle on täysin epäselvää, mikä on kirkon lupaus minulle, jos ei puhuta uskonnollisesta ydinlupauksesta, hän sanoi.

Luoma tarjosi Jokiselle kirkon viestiksi sitä, että ihmisellä ja Jumalalla on suhde. Sen on tarkoitus heijastua siihen, miten toista ihmistä ja luontoa kohdellaan.

Toimittajat eivät osaa purkaa kirkon koodikieltä

Hanna Wass piti ongelmana sitä, että kirkko on moninainen yhteisö, joka haluaa olla julkisesti yhtenäinen. Tavalliset ihmiset eivät edes ymmärrä teologiselta kannalta, mistä riidellään. Wassin mielestä kirkon pitäisi pestä likapyykkiään julkisuudessa entistä rohkeammin ja eri osapuolten kantoja avoimesti selittäen.

Luoman mukaan kirkon sisäinen keskustelukulttuuri on nykyään ”aika hyvä”.

– Eri asia on, että suuresta yleisöstä keskustelu saattaa tuntua nippeliasioiden pyörittämiseltä.

Keskustelijat totesivat, että parannettavaa on myös uskontojournalismissa: toimittajat eivät osaa purkaa kirkon koodikieltä. Hanna Wass huomautti, että kirkollisen median ulkopuolella ei juuri ole toimittajia, jotka pystyvät tekemään ymmärrettävää analyysia kirkon asioista.

– Koko median ongelma on, että teemme uutisia kirkosta konkreettisena toimijana. Emme vie yleisöä niihin paikkoihin, joissa puhutaan uskosta, Jouko Jokinen sanoi.

Tapio Luoma huomautti, että on vaarallista jakaa hengellinen elämä ja käytännön auttaminen erillisiksi saarekkeiksi. Jokisen mukaan kirkon on itsekin tehtävä väkevästi työtä sen eteen, että näkökulmat eivät näyttäytyisi erillisinä.

Eri mediataloissa Helsingissä, Porissa ja Tampereella työskennellyt Jokinen totesi, että pääkaupunkiseudun henkinen ja hengellinen todellisuus on aivan toinen kuin maakuntien. Wass jatkoi ajatusta toteamalla, että kirkossa on muitakin jakolinjoja kuin arvoliberaalit ja arvokonservatiivit.

Wass ja Jokinen kannustivat kirkkoa aktiiviseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– On absurdi väite, että politiikka pitäisi pitää erillään uskonnosta. Kaikki politiikassakin lähtee arvoista ja ideologioista, Wass sanoi.

Kuva: Jukka Granström. Jouko Jokinen (vas.), Kimmo Saares, Hanna Wass ja Tapio Luoma Kirkkopäivien paneelikeskustelussa.

Lue myös muita juttuja Kirkkopäiviltä:

Piispat Hintikka ja Åstrand: Kirkon ja ääriliikkeiden keskusteluissa kynnyskysymys on ihmisarvo

Piispa Seppo Häkkinen Kirkkopäivät-kohusta: ”Jos menetämme dialogin, mitä rakentavia välineitä meille jää?”

Paneelikeskustelu Kirkkopäivillä: Totuuden jälkeisestä ajasta on siirrytty häpeän jälkeiseen aikaan

Piispa Jari Jolkkonen kirjoitti kirjan, jossa hän tunnustaa kaipaavansa totuutta etsiviä ateisteja

Pikkupuput Tuusulasta voittivat koululaisten Virsivisan – finaalissa virsiä piti tunnistaa emojien perusteella

Köyhyyskeskustelu toi poliitikot kirkon alttarille: Jokainen euro budjetissa on arvovalinta

Björn Wahlroos Jyväskylän Kirkkopäivillä: Ehdoton armo ei ehkä ole hyvä idea

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispat Hintikka ja Åstrand: Kirkon ja ääriliikkeiden keskusteluissa kynnyskysymys on ihmisarvo
Seuraava artikkeliPikkupuput Tuusulasta voittivat koululaisten Virsivisan – finaalissa virsiä piti tunnistaa emojien perusteella

Ei näytettäviä viestejä