Käräjäoikeus: Teemu Laajasalolle sakkoja tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – julkisuus alensi tuomiota

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin piispana nykyisin toimivan Teemu Laajasalon 20 päiväsakkoon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta.

Tuomion mukaan Laajasalon yrityksestä TL Opetus Oy:stä lähti useana peräkkäisenä vuonna virheellistä tietoa verottajalle. Tuottamuksellinen kirjanpitorikos tapahtui vuosina 2014–2017.

Samaan aikaan Laajasalo toimi Kallion seurakunnan kirkkoherrana ja loppuvaiheessa myös Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Piispaksi hänet vihittiin marraskuussa 2017. Virheet korjattiin joulukuussa 2017.

Vastauksessaan Laajasalo tunnusti menetelleensä syytteen teonkuvauksesta ilmenevällä tavalla. Hän katsoi tuottamuksellisen kirjanpitorikoksen sijaan syyllistyneensä kirjanpitorikkomukseen, joka on ollut vähäinen ja josta ei tule tuomita rangaistusta. Laajasalo myönsi olleensa huolimaton mutta kiisti törkeän huolimattomuuden.

Oikeus: Laiminlyöntien määrä ja kesto puoltavat törkeää huolimattomuutta

Käräjäoikeus kuitenkin arvioi, että Laajasalon menettelyssä ei ollut kysymys yksittäisistä ja vähäisistä laiminlyönneistä. Oikeuden mukaan sekä määrällisesti että erityisesti suhteessa TL Opetus Oy:n toiminnan laajuuteen myyntejä ja kuluja koskevat laiminlyönnit olivat euromääräisesti merkittäviä. Oikeus totesi, että laiminlyöntien määrä ja ajallinen kesto puoltavat selvästi sitä, että kyseessä on ollut törkeä huolimattomuus.

Oikeuden mukaan Laajasalon huolimattomuus on tapahtunut sekä siinä vaiheessa, kun hän ei ole toimittanut kirjanpitoaineistoa kirjanpitäjälleen että siinä vaiheessa, kun hän on jättänyt tilinpäätökset ja veroilmoitukset tarkistamatta. Käräjäoikeus arvioi, että Laajasalo on rikkonut huolellisuusvelvollisuuttaan, jota hänen on tilanteessa objektiivisesti arvioiden tullut noudattaa ja jota hänellä on subjektiivisesti arvioiden ollut kyky ja mahdollisuus noudattaa.

Käräjäoikeus arvioi, että Laajasalon laiminlyönnit ovat olleet niin merkittäviä ja jatkuneet niin pitkän ajan, että menettely on olennaisesti vaikeuttanut oikean ja riittävän kuvan saamista yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Näin ollen menettely täyttää syytteen mukaisesti tuottamuksellisen kirjanpitorikoksen tunnusmerkistön.

Julkisuus alensi tuomiota

Tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta tuomitaan lain mukaan sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Laajasalon kohdalla kyseeseen tulivat sakot.

Tuomion 20 päiväsakkoa olivat kuitenkin vähäisemmät kuin syyttäjän vaatimat 35 päiväsakkoa. Tämä johtui siitä, että oikeuden mukaan Laajasaloon kohdistuneiden rikosepäilyjen saama julkisuus nousi kohtuuttomiin mittasuhteisiin.

Oikeus huomautti, että Laajasalo toimii merkittävässä julkisessa tehtävässä ja on muutenkin esiintynyt julkisesti tiedotusvälineissä. Näin ollen häneen liittyvien rikosepäilyjen käsittely julkisuudessa ei ole poikkeuksellista tai ennakoimatonta. Oikeuden mukaan asian saama julkisuus oli kuitenkin tekoon nähden poikkeuksellisen laajaa. Oikeus katsoi, että käsittelyllä on epäilemättä ollut vakavia ja keskimääräistä huomattavasti tuntuvampia seuraamuksia Laajasalon elämään.

Näillä perusteilla käräjäoikeus arvioi, että sakkorangaistus oli perusteltua lieventää noin puoleen Laajasalolle muuten tuomittavasta rangaistuksesta. Sakoista tulee Laajasalon tuloilla maksettavaksi 1 620 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Laajasalo: "Omia virheitä ei saa tekemättömiksi"

Piispa Teemu Laajasalo kommentoi tuomiota lyhyesti Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin verkkosivuilla.

"Omia virheitä ei saa tekemättömiksi ja laiminlyöntejä on turha selitellä. Olen jo aiemmin myöntänyt teonkuvauksen ja pahoitellut huolimattomuuttani. Suhtaudun oikeuden päätökseen nöyrästi. Yrittäjänä toimiminen on ollut osa menneisyyttäni, jonka onnistumiset ja epäonnistumiset jätän mielelläni taakseni", Laajasalo kommentoi.

Sivuilla todetaan, että Laajasalon pyynnöstä tuomiokapituli käsittelee asiaa erikseen. Asiasta voi lukea lisää täältä. Tuomiokapitulin mukaan Laajasalo ei aio kommentoida asiaa enempää.

Uutista on täydennetty kauttaaltaan 4.3.2019 kello 19.45.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo piispanvaalikampanjansa avaustilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2017.

Lue myös:

Kapituli käsittelee piispa Laajasalon tuomiota – tietoon tulevat pappien rikostuomiot puidaan aina

STT: Syyttäjän mukaan Teemu Laajasalon firmasta lähti virheellistä tietoa verottajalle useana vuonna

Piispa Teemu Laajasalolle syyte tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – syyttäjän esitys rangaistuksesta 35 päiväsakkoa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.