Kapituli käsittelee piispa Laajasalon tuomiota – tietoon tulevat pappien rikostuomiot puidaan aina

Piispa Teemu Laajasalon aiemmasta liiketoiminnastaan saamaa käräjäoikeuden tuomiota aiotaan käsitellä Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Laajasalon maanantaina 20 päiväsakkoon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta. Kotimaa24:n uutisen asiasta voi lukea täältä.

Tuomiokapituli totesi lyhyessä tiedotteessaan oikeuden päätöksen julkistamisen jälkeen, että se käsittelee asiaa erikseen Laajasalon pyynnöstä.

Tarkkaan ottaen kapituli käsittelee joka tapauksessa kaikki pappien rikostuomiot, jotka se saa tietoonsa, kapitulin lakimiesasessori Ritva Saario kertoo Kotimaa24:lle.

– Harvoinhan näitä tulee, ja tuomioistuinten pitäisi ilmoittaa niistä meille aina. Tuomioistuimet eivät kuitenkaan tunne tätä velvoitetta kovin hyvin, Saario sanoo.

Hän ei osaa sanoa, onko kyseessä ensimmäinen kerta, kun tuomiokapituli käsittelee piispan saamaa rikostuomiota. Piispa on tuomiokapitulin kollegion puheenjohtaja. Samalla kapituli on ainoa taho, joka voi tehdä piispaa koskevia päätöksiä.

Saarion mukaan asian käsittely tarkoittaa, että tuomiokapituli miettii, antaako oikeuden päätös sille aiheen lausua asiasta jotain. Kapituli arvioi piispan ja papin toimintaa tämän viranhoidosta käsin. Äärimmillään kapituli voi määrätä henkilön menettämään pappisvirkansa. Tämä koskee myös piispaa.

– Siihen todennäköisesti tarvitaan enemmän kuin sakkotuomio ottaen huomioon, että nyt annettu rangaistus ei ajallisesti eikä sisällöllisesti liity piispan viranhoitoon, Saario sanoo.

Saario ei osaa arvioida, milloin Laajasalon tuomio tulee kapitulin käsittelyyn. Asiassa saatetaan odottaa tuomion tulemista lainvoimaiseksi.

– Yritämme käsitellä asian mahdollisimman pian. Ei sitä ole syytä jättää odottelemaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Käräjäoikeus: Teemu Laajasalolle sakkoja tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – julkisuus alensi tuomiota

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKäräjäoikeus: Teemu Laajasalolle sakkoja tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – julkisuus alensi tuomiota
Seuraava artikkeliKolumni: Pappislinja on enää yksi teologisen tiedekunnan säie – uusin avaus on islamin koulutus, jota on pedattu pitkään

Ei näytettäviä viestejä