Kannatuspuheenvuoro: Kaisa Huhtala Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Arkkihiippakunnan piispaehdokas Kaisa Huhtala. Kuva: Mikko Jokinen

Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 5.11. Kotimaa tarjoaa kaikille neljälle ehdokkaalle tilaa yhdelle kannatuskirjoitukselle. Kaisa Huhtalan kannatuskirjoitus on julkaistu 16.10. ilmestyneessä Kotimaassa.

***

Piispan virka on moniulotteinen. Siinä tarvitaan teologista osaamista, hallinnollisia taitoja, yhteistyökykyä ja hyvää kielitaitoa – usein arjen keskellä. Turun piispa kaitsee seurakuntia arkkihiippakunnassa Turun seudun ulkopuolella.

Kannatamme Turun arkkihiippakunnan piispaksi Porin Teljän seurakunnan kirkkoherraa, asessori Kaisa Huhtalaa. Hiippakunnan pohjoisen alueen asessorina hänellä on erityisen hyvä kokonaistuntuma piispan kaitsentaan kuuluvalla alueella. Hän on työssään ja luottamustehtävissään osoittautunut luottamuksen arvoiseksi.

Kaisa Huhtala on koko pappisuransa työskennellyt Satakunnassa. Hän on 57-vuotias, syntyisin Ulvilasta, avioliitossa. Aikuinen tytär on lähtenyt opiskelemaan.

Teologian lisensiaatin tutkinto tarjoaa hänelle teologista syvyyttä viran hoitamiseen. Sen lisäksi useiden kielien hyvä hallinta edistää työtä piispan kansainvälisissä yhteyksissä. Kirkolliskokouksen jäsenyys on antanut kokonaiskuvan kirkon hallinnosta ja päätöksenteosta. Hiippakuntavaltuuston jäsenyys on palvellut samoin arkkihiippakunnan osalta.

Toisen kauden asessorina tuomiokapitulissa hän on nähnyt läheltä osan piispanviran haasteellisuudesta. Hän on saanut myös selvän käsityksen seurakuntien tilanteesta ja kapitulityöstä sisältäpäin. Tällainen vahva pohja helpottaa piispanviran hoitoa.

***

Seurakuntien arkinen työ on tullut tutuksi vuosikymmenten aikana. Lähes kymmenen vuotta suuren kaupunkiseurakunnan Porin Teljän kirkkoherrana ovat tuoneet esille hänen yhteistyökykynsä ja taidon rohkaista vaativissa arjen tilanteissa.

Virastotodellisuuden hän tuntee perinpohjin. Hän on toiminut Porin seurakuntayhtymän keskusrekisterin johtajana yli kymmenen vuotta. Tässäkin työssä hän kykeni virkistämään seurakuntien toimintaa. Nuoria hän on tavoittanut innostavalla tavalla sekä pappisuransa alussa että kasvatusteologina.

Asessori Kaisa Huhtala puhuu mielellään tavallisten ihmisten kirkosta, joka etsiytyy Sanan ja sakramenttien äärelle. Kirkon tulee tuntea ihmisen elämän todellisuus. Sen tulee kaikessa etsiä kunnioittavaa keskusteluyhteyttä ja ennakkoluulottomia tapoja kohdata ihmisiä.

Ominaista Kaisa Huhtalan toiminnalle on ollut kaikkia koskevan ihmisarvon korostus ja toiminta sen puolesta käytännössä. Hänellä on ollut rohkeus kohdata vaikeitakin tilanteita. Erilaisuuden keskellä hän on etsinyt sellaista rakkautta seurakuntaan, jossa kaikkien olisi turvallista olla yhdessä. Hänen persoonassaan näkyy yhdellä kertaa satakuntalaista vakautta ja lähellä oleviin tarttuvaa iloisuutta.

***

Harri Saine, erityisopettaja, KT, Pori

Lasse Sulo, kirkolliskokousedustaja, Rauma

Tapio Seppälä, rovasti, Luvia

Ilona Koivisto, pastori, Pori

Harri Raitis, kirjailija, Turku

Aulikki Kuisma, MMM, agronomi, Huittinen

Jukka Purhonen, johtava kappalainen, Rauma

Mauri Paavilainen, asemapäällikkö el., Harjavalta

Jarkko Willman, kappalainen, Pori

Marjaana Perttula, toimittaja, Pori

Kalle Elonheimo, teologian tohtori, Turku

Simo Koivunen, rovasti, Eura

Helvi Walli, kunnallisneuvos, Pori

Lea Peltomäki, sosiaalineuvos, Pori

Tapio Hietalahti, kirkkoherra, Martinkoski

Marjatta Salonen, opettaja el., Pori

Kosti Rasinperä, kanslianeuvos, Pori

Hannu Salonoja, sairaalapastori el., Pori

Aila Isotalo, kirkkoherra, Säkylä

Silja-Maaria Kavasto, kappalainen, Pori

Lasse Mustonen, kappalainen, Turku

Laura Koukkari, kappalainen, Ulvila

Kasper Rydman, lähihoitaja, Pori

Taina Saine, perheneuvoja, Pori

Pirjo Tiira, kappalainen el., Pori

Henrika Hyttinen-Koponen, pastori, Pori

Sirkka-Liisa Savinen, opettaja el., Pori

Riikka-Liisa Saravuoma, pastori, Pori

Janne Heilimä, yrittäjä, Pori

Erkki Nevanranta, insinööri, Pori

Matti Säämäki, yrittäjä, DI, Pori

Oheisella tukijalistalla on sekä äänioikeutettuja että muita tukijoita.

Lue myös:

Kannatuspuheenvuoro: Heikki Arikka Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Kannatuspuheenvuoro: Jouni Lehikoinen Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Kannatuspuheenvuoro: Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnan piispaksi