Kannatuspuheenvuoro: Jouni Lehikoinen Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Arkkihiippakunnan piispaehdokas Jouni Lehikoinen. Kuva: Joakim Vilja

Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 5.11. Kotimaa tarjoaa kaikille neljälle ehdokkaalle tilaa yhdelle kannatuskirjoitukselle. Jouni Lehikoisen kannatuskirjoitus on julkaistu 23.10. ilmestyneessä Kotimaassa.

***

Kirkko elää haasteellisia aikoja. Muuttuvissa tilanteissa tarvitaan kokenutta piispaa, jolla on vahva näky kirkon tulevaisuudesta ja vahva kyky pukea sanoiksi ja teoiksi kirkon keskeinen sanoma. Tarvitaan seurakuntaelämän ja hengellisen monimuotoisuuden ymmärtävää piispaa, joka ei pelkää viedä sanomaa Kristuksesta lähelle tavallista ihmistä.

Tarvitaan lähestyttävää ja itsensä likoon laittavaa piispaa, joka aidosti haluaa kuunnella ihmisiä. Meidän mielestämme Jouni Lehikoisessa yhdistyy pitkä kirkollisen johtamisen kokemus, monialainen osaaminen ja lämmin, ihmisläheinen persoona – ja siksi hän on meidän piispaehdokkaamme.

***

Jounin näky kirkon tulevaisuudesta on selkeä. Laskevia tilastoja ei pidä jäädä voivottelemaan, vaan lähteä kohtaamaan ihmisiä siellä, missä he ovat. Tämä Jounin johtama toiminta on herättänyt paljon myönteistä palautetta julkisuudessa – juuri tätä kirkolta toivotaan. Pidämme varmana, että piispan kyselytunteja ei pidetä tuomiokapitulin suojissa, vaan turuilla ja toreilla, kun Jouni virkaan vaalitaan. Jouni on arkkihiippakunnassa tuttu mediakasvo ja aito kansanmies, jota tavallisen seurakuntalaisen tai kirkkoon kuulumattoman on helppo lähestyä. Jounin taito johtaa kirkko ihmisten keskelle on avannut – ja avaa tulevaisuudessakin – ovia ihmisille tärkeisiin tilanteisiin ja tapahtumiin, joihin kirkosta ei olla huomattu tai uskallettu ennen mennä.

Jounin näky piispan virasta on niinikään selkeä. Menestyksekkään johtamisen edellytyksenä on vankka kokemus erityyppisten seurakuntien johtamisesta. Jouni on toiminut liki 30 vuotta kirkkoherrana niin maaseudulla, pikkukaupungissa kuin Turussa. Hän pystyy auttamaan seurakuntaa kuin seurakuntaa nopeasti ja varmasti, koska tuntee niiden toimintatavat ja ymmärtää seurakuntien erilaiset haasteet.

***

Kirkkomme tarvitsee myös näkyvää ja kuuluvaa hengellistä johtajuutta. Jouni on Sanan ja rukouksen mies, joka vilpittömästi etsii Jumalan tahtoa. Jeesuksen esimerkin mukaan hän on panostanut erityisesti kärsiviin lähimmäisiin, kuten monien tuntemaan ruokakassi- tai turvapaikkatyöhön. Helposti lähestyttävänä ja myönteisenä persoonana Jouni kykenee yhdistämään eri tavalla ajattelevia ja rakentamaan siltoja.

Me ja monet muut valitsemme Jounin, koska tiedämme, että hänen johdollaan huomisen kirkosta rakennetaan yhdessä luottamuksen kirkko.

***

Kalle Toivo, pastori, Kaarina

Matti Hernesaho, pastori, Turku

Matti Kaipainen, kirkkoherra, Pöytyä

Henry Liivola, kirkkoherra, Rauma

Marika Hietanen, kirkolliskokousedustaja, Salo

Remo Ronkainen, pastori, Turku

Kaija Järä, kirkkoneuv. varapj, Masku

Pekka Heikkilä, toimittaja, Kirkkohallituksen täysistunnon jäsen, Mynämäki

Antti Laato, professori, Turku

Kirsi Huoponen, FT, pastori, tutkija, Piikkiö

Kaikkien tukijoiden lista on julkaistu Jouni Lehikoisen verkkosivuilla.

Lue myös:

Kannatuspuheenvuoro: Heikki Arikka Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Kannatuspuheenvuoro: Kaisa Huhtala Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Kannatuspuheenvuoro: Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnan piispaksi