Kai Sadinmaa vaatii oikaisua pappisvirasta pidättämiseensä – ”Teologiani ei ole kiveen hakattua dogmaattisuutta”

Kai Sadinmaa on lähettänyt Helsingin tuomiokapitulille oikaisuvaatimuksen, jossa hän vaatii pappisvirasta pidättämisensä keskeyttämistä välittömästi. Tuomiokapituli erotti Sadinmaan tammikuussa pappisvirasta puoleksi vuodeksi. Erottamisen syynä ovat Sadinmaan esittämät näkemykset pappisvirasta, ehtoollisesta ja piispan virasta.

Oikaisuvaatimus muodostuu kahdesta osasta. Toisen on laatinut Sadinmaa itse ja toisen muun muassa pappeja edustavan AKI-liitot ry:n lakimies Jouni Leino.

Sadinmaa vaatii, että tuomiokapitulin 20.1. tekemä päätös on kumottava lainvastaisena. Päätös on oikaisuvaatimuksen mukaan tehty virheellisessä järjestyksessä asian esittelijänä ja toimielimen puheenjohtajana toimineen piispa Teemu Laajasalon esteellisyyden vuoksi. Oikaisuvaatimuksen mukaan jonkun muun kuin piispa Laajasalon olisi pitänyt esitellä asia, sillä tehty päätös koskee välittömästi tämän suhdetta Sadinmaahan.

Lisäksi Sadinmaa katsoo, että päätös on lainvastainen myös sen vuoksi, että häntä ei ole riittävästi kuultu ennen päätöksentekoa.

”Noudatettu kirjallinen menettely ei asian luonteen, tulkinnanvaraisuuden ja moniulotteisuuden vuoksi ole ollut Sadinmaan oikeusturvan kannalta riittävää asian puolueettoman selvittämisen varmistamiseksi. Sadinmaalle ei ole missään vaiheessa ilmoitettu, että häneltä pyydettyjen selvitysten perusteella uhkana voi olla hänen määräaikainen erottamisensa pappisvirasta”, todetaan Leinon laatimassa oikaisuvaatimuksessa.

Sadinmaa vaatii myös, että pappisvirasta pidättäminen keskeytetään viipymättä.

Omassa perustelussaan Sadinmaa toteaa, että hänen asiansa ”hoitaminen sanktioilla, korkealta ja kovaa, hallinnollisena asiana, pykälien taakse piiloutuen, on kestämätöntä ja antaa kirkosta epäinhimillisen ja luotaantyöntävän kuvan”.

”Onko tässä tärkeintä alistuminen ja nöyrtyminen kirkon johdolle? Eikö tärkeintä olisi vuorovaikutus, kommunikaatio ja yhteys? Miksi kapituli ei ole missään vaiheessa ehdottanut kuulemistani kasvokkain? Kuulemattomuus on mahdollistanut sen, että minua koskevaan esitykseen on onnistuttu rakentamaan puheistani ja teksteistäni kummallinen teoria ja väkisin väännetty kokonaisuus, joka osoittaisi harhaoppisuuteni”, Sadinmaa kirjoittaa.

Sadinmaa sanoo olevansa valmis ottamaan huomioon peruteltuja näkemyksiä ja käsityksiä, jos ne dialogisessa keskustelussa hänelle osoitetaan.

”Minun teologiani ei ole kiveen hakattua dogmaattisuutta, vaan elävää ja muotoutuvaa, vuorovaikutuksessa elämän, ihmisten ja evankeliumin kanssa”, Sadinmaa kirjoittaa kapitulille.

Lue myös:

Helsingin tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta kuudeksi kuukaudeksi

Kai Sadinmaa saamastaan rangaistuksesta: ”Onhan se symbolinen teloitus”

Kai Sadinmaan pappeuden tueksi kerätään adressia – ensimmäisten allekirjoittajien joukossa Pirkko Saisio ja Olli Valtonen

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMaika Vuori Pitäjänmäen kirkkoherraksi Helsingissä – kansanvaalin äänimäärä sama kuin Aku Ankan auton rekisterinumero
Seuraava artikkeliKommentti: Piispa Mari Leppäsen ensimmäinen saarna oli järisyttävän hyvä ja sisälsi lupauksen

Ei näytettäviä viestejä