Kai Sadinmaa saamastaan rangaistuksesta: "Onhan se symbolinen teloitus"

Ote tuomiokapitulin pöytäkirjasta.

Pastori Kai Sadinmaa sanoo olevansa surullinen Helsingin tuomiokapitulin tekemästä päätöksestä erottaa hänet puoleksi vuodeksi pappisvirasta.

– Vaikka olihan tällainen päätös odotettavissa. Ovat kapitulissa tehneet töitä asian eteen, että saavat minut pois. Olen ollut hankala tyyppi ja astunut isompien varpaille.

Syynä Sadinmaan saamaan rangaistukseen oli tuomiokapitulin mukaan se, että hän on "julkisissa puheissaan, kirjoituksissaan ja saarnassaan kieltänyt kirkkomme opetuksen pappisvirasta, erillisen pappisvihkimyksen tarpeellisuuden, papiston tehtävän sakramenttien jakajana sekä kehottanut maallikkoehtoolliseen ja irrottautumaan piispojen kaitsennasta". Uutisen päätöksestä voi lukea täältä.

Kotimaan tavoittaessa Kai Sadinmaan hän ei ollut vielä ehtinyt yksityiskohtaisesti tutustua tuomikapitulin pöytäkirjaan. Sadinmaalla on puoli vuotta aikaa vastata kapitulille, aikooko hän pysyä kirkon tunnustuksessa vai ei. Jos vastausta ei määräaikaan mennessä tule, hänet katsotaan luopuneen pappeudesta.

– En osaa nyt vastata, kuinka menettelen. Asiat, joista olen puhunut, ovat edelleen olemassa. Niistä on voitava keskustella.

Sadinmaa toimi pappina Helsingin Malmin seurakunnassa viime vuoden loppuun. Tällä hetkellä hänellä on mielessä kirjan kirjoittaminen. Hän sai siihen apurahan, ja kustannusopimustakin ollaan allekirjoittamassa.

– Tavallaan tämä harkinta-aika tuli hyvään saumaan. Kirja, jota teen, käsittelee pasifisteja, jotka olivat valmiit menemään kuolemaan vakaumuksensa puolesta. Pohdin tätä myös itseni kautta. En tosin halua suoraan verrata itseäni kirjan ihmisiin, eihän minun teloiteta, vaikka eräässä mielessä onhan virasta erottaminen symbolinen teloitus.

Sadinmaa sanoo, että nyt hänellä on aikaa rauhassa miettiä pappeutta ja mitä se hänelle merkitsee.

– Varmasti joudun syviin vesiin.

Lue myös:

Helsingin tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta kuudeksi kuukaudeksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.