Kai Sadinmaan pappeuden tueksi kerätään adressia – ensimmäisten allekirjoittajien joukossa Pirkko Saisio ja Olli Valtonen

Kai Sadinmaa sirkusmessussa 2019. Kuva: Olli Seppälä

Kuudeksi kuukaudeksi pappisvirasta erotetun Kai Sadinmaan tueksi kerätään adressia verkossa. Adressin allekirjoittajat vetoavat Helsingin tuomiokapituliin, piispoihin ja kirkon päättäjiin, että kurinpidollisten toimien ja keskustelun vaientamisen sijaan luotaisiin puitteet avoimelle dialogille.

Vuoropuhelussa pitäisi adressin tekstin mukaan antaa tilaa teologisille argumenteille mutta myös heille, jotka pohtivat ihmiskunnan ja oman elämänsä peruskysymyksiä. Näin palveltaisiin kirkon jatkuvaa uudistumista ja jatkettaisiin uskonpuhdistuksen perintöä.

Nimiä alettiin kerätä Adressit.com-palvelussa keskiviikkona.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta 20.1. Syynä olivat Sadinmaan esittämät näkemykset pappisvirasta, ehtoollisesta ja piispan virasta. Jos Sadinmaa ei ole määräaikaisen pappisvirasta pidättämisen kuluessa pyytänyt eroa pappisvirasta tai osoittanut tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa, tuomiokapituli määrää hänet menettämään pappisvirkansa kokonaan.

Adressissa kirjoitetaan, että jokainen aikakausi joutuu tulkitsemaan Jeesuksen opetuksen ja sanoman oman aikansa taustaa vasten.

"Emme voi olettaa, että 1500-luvulla protestanttisessa uskonpuhdistuksessa luodut linjaukset ovat riittäviä, muuttumattomia ja lopullisia. Kirkossa on suvaittava myös rankasti kyseenalaistavat äänet ja teologinen keskustelu silloinkin ja jopa erityisesti silloin, kun ne koskevat kristillisen uskon ja kirkon opetuksen ydintä ja sen tulkintaa", teksti kuuluu.

Adressin mukaan oman aikamme keskeisiä kysymyksiä ovat taloudellinen eriarvoisuus ja tasa-arvo, vähemmistöjen asema, humaanin sivistysperinnön vaaliminen sekä planeettamme elinkelpoisuuteen kohdistuvat uhat.

"Tämän lisäksi jokainen joutuu pohtimaan oman elämänsä syvimpiä kysymyksiä. Kaikkia näitä aiheita Kai Sadinmaa on rohkeasti pitänyt esillä. Monelle hän, joskus yliampuviakin sanamuotoja käyttäessään, edustaa sellaista kirkon ääntä, johon he voivat samaistua. Kai Sadinmaan erottaminen pappisvirasta vieraannuttaisi monia pysyvästi kirkosta."

Adressin ensimmäiset allekirjoittajat ovat: Tapio Aaltonen, rovasti, Vihti; Timo Juntunen, kirkkoherra, Hailuoto; Martti Muukkonen, TT, FM, YTM, Hamina; Mika Nyman, toimittaja, IT-asiantuntija, Helsinki; Mirjami Rautio, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, Oulu; Pirkko Saisio, kirjailija, Helsinki ja Olli Valtonen, rovasti, sosiaalineuvos, Helsinki.

Ensimmäisen iltapäivän aikana adressin oli allekirjoittanut runsaat sata ihmistä.

Lue myös:

Helsingin tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta kuudeksi kuukaudeksi

Kai Sadinmaa saamastaan rangaistuksesta: "Onhan se symbolinen teloitus"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.