Anglikaani­­piispojen Lambeth-konferenssi alkoi – osa suurista kirkoista boikotoi kokousta seksuaali­eettisten kysymysten vuoksi

Kokousedustajia saapui ilmoittautumaan konferenssiin Kentissä tiistaina. Kuva: Neil Turner / Lambeth-konferenssi

Maailman anglikaanisten kirkkojen piispojen perinteinen Lambeth-konferenssi alkoi tiistaina Englannissa. Konferenssi on koonnut Kentin yliopiston kampukselle Canterburyyn ennakkotietojen mukaan yli 650 anglikaanista piispaa ja heidän puolisoitaan 165 maasta eri puolilta maailmaa.

Kokouksen teema on tänä vuonna "Jumalan kirkko Jumalan maailmaa varten".

Konferenssin asialistalla ovat päällimmäisinä ilmastonmuutos, sota ja köyhyys. Lisäksi keskustellaan muista ajankohtaisista globaaleista kysymyksistä. Konferenssin ohjelmaan kuuluu myös jumalanpalveluksia, yhteistä rukousta ja raamattutyöskentelyä.

Kokousta isännöi Englannin kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby.

Suuret afrikkalaiset kirkot poissa

Tämänkertaista kokousta on varjostanut jo etukäteen se, että jotkin suuret afrikkalaiset anglikaanikirkot – Nigerian, Ruandan ja Ugandan – ilmoittivat jo keväällä boikotoivansa konferenssia. Syynä on se, että maailman anglikaanisen kirkkoyhteisön johtajat eivät ole olleet halukkaita vahvistamaan perinteistä opetusta seksuaalisuudesta ja avioliitosta.

Nämä afrikkalaiset kirkot edustavat yhdessä kymmeniä miljoonia anglikaaneja. Kaikkiaan maailmassa on runsaat 90 miljoonaa anglikaanista kristittyä.

Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Afrikan suuren anglikaanisen kirkon piispat osallistuvat Lambethiin.

Suurten kirkkojen poissaolo Lambeth-konferenssista voi vaikuttaa tehtävien päätöksien painoarvoon anglikaanisessa maailmassa.

Englannin kirkko on anglikaanisessa maailmassa ollut historiallisista syistä eräänlaisen äitikirkon asemassa. Canterburyn arkkipiispanistuin yhdistää edelleen kaikkia anglikaanisia kirkkoja, mutta kaikki anglikaaniseen kommuunioon kuuluvat kirkot ovat itsenäisiä. Kirkkoperheen sisällä on varsin suurta liturgista ja teologista vaihtelua.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby harjoitteli konferenssin avajaispuhettaan tiistaina. Kuva: Neil Turner / Lambeth-konferenssi

Boikotit koettelivat Lambethia jo 2008

Lambeth-konferenssit on perinteisesti pidetty kymmenen vuoden välein. Nyt alkanut konferenssi oli tarkoitus pitää jo vuonna 2020, mutta koronapandemian vuoksi sen ajankohtaa siirrettiin.

Edellisen kerran anglikaaniset piispat kokoontuivat Lambeth-konferenssiin vuonna 2008. Jo tuolloin monet konservatiiviset anglikaanipiispat eivät saapuneet paikalle kirkkoyhteisöä kauan repineiden seksuaalietiikkaa koskevien erimielisyyksien vuoksi. Kiista henkilöityi tuolloin amerikkalaiseen, avoimesti homoseksuaalisessa suhteessa eläneeseen piispa Gene Robinsoniin, joka oli paikalla Lambethissa.

Jo ennen vuoden 2008 Lambeth-konferenssia sadat konservatiiviset anglikaanipiispat pitivät Jerusalemissa oman GAFCON (Gobal Anglican Future) -varjokonferenssinsa.

Tämänkertainen kokoontuminen on järjestyksessä 15. Lambeth-konferenssi. Ensimmäinen konferenssi pidettiin vuonna 1867.

Tämänkertainen konferenssi päättyy 8. elokuuta.

Lue myös:

Anglikaanit saavuttivat sovun – Episkopaalikirkolle seurauksia

Anglikaaninen kirkkoyhteisö on kuilun reunalla

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!