Anglikaanit saavuttivat sovun – Episkopaalikirkolle seurauksia

Yhdysvaltojen episkopaalisen kirkon toimintaa maailmanlaajassa anglikaanisessa kirkkoyhteisössä rajoitetaan määräajaksi. Kirkkoyhteisön arkkipiispat tiedottivat asiasta eilisiltana julkaisemassaan lausunnossa.

Arkkipiispat ovat kokoontuneet tällä viikolla Englannin Canterburyssa keskustellakseen kirkkoyhteisön tulevaisuudesta. Kokouksen päätavoitteena on ollut rakentaa sopua 38 anglikaanikirkon yhteisöä pitkään repineelle kysymykselle homoparien vihkimisestä.

Kirkkoyhteisön konservatiiviset kirkot ovat vaatineet sanktioita episkopaalikirkolle, joka vihki vuonna 2003 homoseksuaalisen pastorin Gene Robinsonin New Hampshiren piispaksi. Viime kesänä episkopaalikirkko salli samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen.

Nyt arkkipiispat ovat päättäneet, että Yhdysvaltojen episkopaalinen kirkko ei saa kolmeen vuoteen edustaa anglikaanista kirkkoyhteisöä ekumeenisissa tai uskontojenvälisissä yhteyksissä. Lisäksi sen toimintaa kirkkoyhteisön sisällä rajoitetaan: kirkko ei saa kolmeen vuoteen ottaa osaa anglikaanisen kirkkoyhteisön oppia tai hallintoa koskevaan päätöksentekoon.

Lausunnossa todetaan, että episkopaalisen kirkon muuttunut avioliittokäsitys tarkoittaa ”perustavanlaatuista poikkeamaa useimpien provinssien uskosta ja opetuksesta koskien avioliittoa”.

Arkkipiispat toteavat, että kirkon perinteinen opetus pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä elinikäisenä liittona ja että valtaosa arkkipiispoista vahvistaa tämän opetuksen. Lisäksi monet arkkipiispoista ajattelevat yksipuolisten oppia koskevien toimien rikkovan kirkkoyhteisön keskinäistä luottamusta ja riippuvuutta.

Kaikki arkkipiispat tunnistavat, että kehitys on aiheuttanut kirkkoyhteisölle suurta tuskaa. Arkkipiispojen mukaan nyt saavutettu sopu tunnistaa ”merkittävän etäisyyden, joka säilyy, mutta vahvistaa yhteisen sitoumuksen jatkaa matkaa yhdessä”.

Kuva: Hans Musil / Wikimedia

Lue myös:

Guardian: Kuuden arkkipiispan odotetaan kävelevän ulos anglikaanien kokouksesta

Episkopaalikirkko sallii samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen

Edellinen artikkeliHelsinkiläiset piispat tapaavat paavin
Seuraava artikkeliSuviseurojen mutainen maa synnytti somehuumoria

Ei näytettäviä viestejä